СЛЪНЧЕВО ПАРНО – 2 & ДЕлЦ – 2 енергиен баланс
октомври 2022 г. Месец октомври за мен е месец от отоплителния сезон, това е така вече 15 год.Този октомври се оказа много слънчев,
26 слънчеви и полуслънчеви дни, а през втората половина с високи, почти летни дневни температури.
През целия октомври (без един ден) ДЕлЦ – 2 произвеждаше ЕКОчист и БЕЗПЛАТЕН ток, който захранваше 3 ел. уреда за отопление на стаите.Още към 9:00 ч. напрежението на ФВ панели е около 140 V, а към 9:15 ч. Енергийният Оптимизатор – ЕО
вече включва 2 или 3 уреда. Уредите греят до към 16:00 ч., в стаите става много топло, често ми се налага да отварям прозорчетата за разхлаждане.
Октомври се оказа последният месец за Слънчево парно – 1, Солар – 1 излезе в "пенсия"
на негово място дойде Слънчево парно – 2.Смяната стана на 22 октомври, на 23 вече работеше Солар – 2. Новият Солар работи по различен начин, трябваха ми
3 – 4 дни докато свикна с работата и направя оптимални настройки, като налягане и температура на включване/изключване.
Принципът разбира се е същият, но топлината акумулирана в 750 л. Буферен съд, позволява да се поддържа температура 21,5* – 22,5* в стаите през нощта, докато изгрее слънцето и ДЕлЦ – 2 поеме отоплението.
На практика от 23 октомври до 1 ноември вкл. имам 100 % отопление от Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ – 2. Енергонезависимата
къща, към която се стремях вече е ТУК и СЕГА.Двете слънчеви системи доказаха, че могат да осигурят на 100 % отоплението в слънчевите дни.Бъдещето ще покаже какво ще стане в облачните, зимни дни.
Ето какво показват цифрите за енергийния баланс на домакинството ми през м. октомври :
Изразходвана ел. енергия общо дневна + нощна . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150 кВт/ч
Разход на газ за отопление, БГВ и готвене . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24,6 куб.м.
Газ бойлерът е работил . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26 дни
Газ котелът за отопление е работил . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 дни
Стаите са отоплявани 100 % от Соларите . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 дни
Стаите са отоплявани 60 – 90 % от Соларите . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 дни
Стаите са отоплявани от газ – котела . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 дни
От януари до октомври, домакинството ми е изразходило . . . . . . . . . . . . . . . 572 куб. м. газ.
Предвиждам че, за цялата 2022 г. общият разход на газ ще бъде . . . . . . . . . . .700 куб. м. газ
Последните 3 год. разходът на газ е 800 – 900 куб. м.
Двете системи Слънчево парно – 2 и ДЕлЦ – 2 се допълват чудесно, те отварят възможности за 100 % Енергонезависима
къща, в която отоплението, БГВ и готвенето ще се захранват от собствени енергийни източници.
Топлинната енергия да бъде с вас.