Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
Аз като един абсолютен лаик на тема отопление ще се обадя плахо...
Имаш един буферен съд, в който топлиш вода. Физиката постулира, че по-топлата вода се събира отгоре, а отдолу остава по-студената.
Сега... само предполагам че за да въртиш тая вода в охладителната система ползваш някаква помпа. Избора на дебита на тази помпа и възможностите за регулиране на нейните обороти (или регулиране на дебита по някакъв друг начин) е от изключително значение за да можеш да "изцедиш" всичко запасено в буферния съд. Помпа с голям дебит много бързо "разджурква" топлата и студената вода в буфера и така намалява възможността да вземеш всичкото топло в него.
Решението в този случай е следене на температурата на връщащата се от отоплителната инсталация вода, и подаване само на такъв дебит, който да се оползотвори напълно от работещите в момента радиатори или други отоплителни уреди. Примерно искаш да топлиш къщата до 22 градуса. Ако в съда помпата връща повече от 25 градуса вода, това означава че си "разходил" един топлоносител из къщата (при което си натрупал и някакви загуби на топлина по трасето) и го връщаш топъл в съда, като при това го смесваш с още горещата вода в него.
Има помпи, които са с възможност за следене на температурата на флуида и управление на оборотите въз основа на тия показания. Така дори и външно управление няма да ти е необходимо, то си е вградено в помпата:
Такава помпа ще ти спести малко и от сметките за ток за захранването й.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ELPUNTO в Ноември 26, 2022, 02:49:48 pm --- Цифров електромер за ПРАВ ТОК
Няколко нощи нагрявах Буфер 2 с ток от мрежата, от 22:00 ч. до към 6 – 7 ч. сутринта. Водата се загрява до 65* – 70* С
градуса и в същото време Буфера поддържа радиаторите в стаите на температура 21,5* – 22* С. Оказва се, че мощност 3 кВт
са достатъчни да загреят 750 л. вода. Изразходват се 20 – 25 кВт/часа ел. енергия по нощна тарифа.
--- Край на цитат ---
ELPUNTO, нещо не разбирам как правите тези изчисления ??? Как тези 750 л се загряват ( от каква температура ) до 65о с енергиино подаване от "25 кВт/часа ел" Нека колегите които разбират от енерергиини превръщания да помогнат че на мен нещо не ми се вързват сметките (даже и без нергиини загуби). Само споменавам 25 кВт/часа ел са 90 MJ и 90000/(4.2*750) = 28.57 о С, за тези които виждат зависимостите.
juliang:
Просто преди да се включи нагревателя водата в съда е била с температура 30+ градуса...
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Ноември 27, 2022, 03:22:14 pm ---Просто преди да се включи нагревателя водата в съда е била с температура 30+ градуса...
--- Край на цитат ---
Така да, при стартова температура от 35 С, сметките се вързват.
ELPUNTO:
Вижда се, че във ФОРУМА има повече ПИСАТЕЛИ и малко ЧИТАТЕЛИ.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 27, 2022, 02:42:20 pm ---ELPUNTO, нещо не разбирам как правите тези изчисления ??? Как тези 750 л се загряват ( от каква температура ) до 65о с енергиино подаване от "25 кВт/часа ел" . . . . . .
--- Край на цитат ---
epwpixieq-1 ако примерно водата в Буфера сутринта се е загряла до 65* С, Слънчевото парно – 2 черпи топлина от Буфера
през деня, то вечерта в Буфера остава 35 – 40* С температура. При 35*С в Буфера, такава е настройката,
системата за Мониторинг & Контрол спира помпата на Солар 2 и стаите се отопляват от газ котела.
Когато в 22:00 ч. аз включвам нагревателя, в Буфера има вода с температура 33 – 34* С.
Тези 33 – 34 градуса до сутринта стават 65 градуса.
Всичко това, аз многократно съм писал, може да се наблюдава в реално време, в графичен вид в сайта Thingspeak.com
на графиките ясно се вижда : температурата в стаята, външната температура, на колекторите и на Буфера.
Системата за М & К изпраща данните непрекъснато в сайта thingspeak.com . Всеки може да влезе като външен наблюдател и да види всичко това.
Коментари като " . . . . че на мен нещо не ми се вързват сметките . . . . " просто са неуместни, когато всичко е на показ публично.
Вместо да се правят сметки, просто трябва да се влезе в сайта thingspeak.com .
При този поток от данни 24/365 т.е. 24 часа в денонощието 365 дни в годината не може да се търси някаква "стъкмистика".
Топлинната енергия да бъде с вас
ELPUNTO
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия