Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
Bat_Vanko:
valex тоя контролер ми се струва малко стръв за балъци. "Входно напрежение от 45 до 230 V" Какво ли ще се получи ако закачим един панел с напрежение 48 V и мощност от 450 W (каквото мисля са най разпространените в момента). В контролера няма повишаващ трансформатор (или поне аз не виждам такъв) т.е. в бойлера ще постъпва напрежение от 48 V и подадената мощност ще бъде под 100 W. Къде му е тогава МППТ функцията? Поне да не заблуждават хората че става за нормален бойлер и слънчеви панели с напрежение под 220 V.
valex:
Bat_Vanko
Прав си. Не бях обърнал внимание на това. Иначе има 4 MOSFET с драйвери?
Индуктивност трябва да има на мястото на белия кабел.
ELPUNTO:
ДОМАШНА ЕЛ. ЦЕНТРАЛА
зимен режим
Добивът на ДЕлЦ 2 през тези последователни слънчеви дни, 15 – 19 февруари достигна 8 – 9 кВт/ч през светлата част на деня.
На обяд към 12:00 ч. ДЕлЦ произвежда над 2 000 вт, тази ел. енергия използвам изцяло за ОТОПЛЕНИЕ.
Няма НЕизползвана ел. енергия, всеки произведен ват отива за ОТОПЛЕНИЕ.
ДЕлЦ захранва с ПРАВ/ПОСТОЯНЕН ТОК няколко ел. уреда, уредите отопляват стаите през деня,няма инвертор, няма акумулатори.
Очаквам в близките дни добивът да надхвърли 10 кВт/ч когато това стане част от тази ел. енергия
ще насоча към нагревателите в Буферния съд. Тогава очаквам температурата в Буфера да се повиши
може да достигне/надхвърли 70 *С.
Температура от 70* С може да се използва за БГВ в банята.Не знам дали ще достигна 70* С през февруари, но ако това се случи,
значи ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМАТА КЪЩА е факт, отопление и БГВ със СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ. Бъдещето ще покаже дали това ще стане.
Топлинната енергия да бъде с вас
ELPUNTO
ELPUNTO:
ДОМАШНА ЕЛ. ЦЕНТРАЛА
мартенски сняг
Сутринта на 16 март 2023 г. осъмнахме със сняг. Баба Марта беше посипала пухкав, "топъл" СНЯГ :) .
Снежната покривка беше малка, около 2 см., снегът върху колекторите на Слънчевото парно ще се свлече/стопи
към обяд. Може би и аз ще го замета с метлата.
Снегът върху ФВ панели се чисти трудно, трябва да лазя по заснежения покрив омотан с предпазно въже.
Няма да го правя, ще чакам този който е пуснал снега . . . . . да си го прибере :) .
За моя изненада въпреки снежната покривка към 11:00 ч. ДЕлЦ произвеждаше около 350 втч и захранваше "Слънчевото нано фолио".Разбира се 350 вт е малък добив, но фактът че покритите със сняг ФВ панели произвеждат ток е добър показател.
Като цяло ДЕлЦ и Слънчевото парно поемат отоплението на къщата през всеки слънчев/полуслънчев мартенски ден.
Топлинната енергия да бъде с вас
ELPUNTO
ELPUNTO:
ДОМАШНА ЕЛ. ЦЕНТРАЛА
Баба Марта се усмихна 23, 24, 25 и 26 март край София бяха слънчеви. Добивът на ел. енергия през тези дни
надхвърли 12 кВтч, а днес 26 март надхвърли 14 кВтч. Тази енергия отива за отопление, стаите се отопляват от
ел. електроуреди през деня. Днес 26 март включих ел. нагревател от 2 кВт монтиран в Буферния съд,
топлинните колектори и ел. нагревател успяха да загреят водата в Буфера до 78* C, това е вряла вода.
Вода нагрята до 78* C може да се използва за отопление и за банята за БГВ.
Това направих днес, включих Слънчевия бойлер и изключих газ – бойлера. Това НЕ СЕ беше случвало до сега,
никога НЕ СЪМ включвал Слънчевия бойлер през март, обикновено това става през април и то в края на месеца.
Всеки слънчев/полуслънчев мартенски ден двете системи, Слънчевото парно и ДЕлЦ отопляват на 100 % къщата,
за сега това са 10 мартенски дни. Днешния 26 март добави и Слънчевия бойлер което показва , че отивам към
"слънчево енергийно захранване".Не очаквах това да стане през март, но . . . . приемам го и не се сърдя. :)
Топлинната енергия да бъде с вас.
ELPUNTO
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия