Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
ЕлПунто, глей с'я ... искрено се радвам за това което си постигнал, но сметките ти съвсем ясно показват че поне на сегашния момент една инвестиция "от нулата" на такава инсталация с части купени от магазина е абсолютно невъзвръщаема.
Първо ... не знам как изкарвате със 100 киловата месеца. Мен 250 едва ми стигат, а по цял ден в къщи няма никой...
И второто - тия 100 киловата ако си ги купиш от енергото, ще ти струват под 20 лева. За година ще имаш към 200 лева икономия. За 10 години - 2 000 лева. Мисля, че 10 години е доста повече от максималния срок, който ще изкарат както панелите, така и акумулаторите и те трябва да бъдат подменени доста по-рано. Дали 2 000 лева икономия ще стигнат за това? Айде, разните инвертори, кабели и друга железария може да изкарат и повече, ма една авария на инвертора и си още хилядарка назад... Една градушка също те връща с много пари назад (освен ако не плащаш застраховка, която пък е разход)...
Та така ...
sasma:
--- Цитат на: juliang в Август 10, 2016, 09:58:10 am ---ЕлПунто, глей с'я ... искрено се радвам за това което си постигнал, но сметките ти съвсем ясно показват че поне на сегашния момент една инвестиция "от нулата" на такава инсталация с части купени от магазина е абсолютно невъзвръщаема.
Първо ... не знам как изкарвате със 100 киловата месеца. Мен 250 едва ми стигат, а по цял ден в къщи няма никой...
И второто - тия 100 киловата ако си ги купиш от енергото, ще ти струват под 20 лева. За година ще имаш към 200 лева икономия. За 10 години - 2 000 лева. Мисля, че 10 години е доста повече от максималния срок, който ще изкарат както панелите, така и акумулаторите и те трябва да бъдат подменени доста по-рано. Дали 2 000 лева икономия ще стигнат за това? Айде, разните инвертори, кабели и друга железария може да изкарат и повече, ма една авария на инвертора и си още хилядарка назад... Една градушка също те връща с много пари назад (освен ако не плащаш застраховка, която пък е разход)...
Та така ...
--- Край на цитат ---
Аз имам средно 500 кв изразходвани дали си струва да инвестирам с няколко хиледи?
ndm:
Ееех, juliang, пак си с черните очила. А тези с хектарите знаят ли твоята матема-тика? Въпроса е колко от копърката в собствен сос ще налапа бастуна.
edin:
В случая, juliang е напълно прав, ако мислим от финансова гледна точка. Ако е за спорта, естествено, че не е прав.
EDM electronics:
juliang е прав за сметките. Файда йок при тия цени на тока.
Между копърките обаче има и паламуди. Първите дето се захванаха да продават на НЕК са паламудите. Те са ония с многото хектари и на тях им изкупуват киловата на 45 ст. при условие, че АЕЦ произвежда по 3-4 ст.
Темата с ВЕИ-тата беше как Западните частни банки да ограбят държавите. Точно тези банки се явяват съставна част от международни институции, които "подпомагат" бизнеса на изпадналите в беда държави. Така приеха закон в ЕС с който принудиха държавите да купуват прескъпо тока от такива предприемачи, като тЕ, банкитЕ да ги финансират. Накрая се получава така, че държавите плащат за скъпия ток на предприемачите от държавния бюджет или от заеми /все тая, все пари от народа/, а тези пари отиват директно в банкитЕ, които са прокарали европейския закон за ВЕИ. Лихвите са такива, че дока се изплати инвестицията, току виж слънчевите панели се изтощили и за паламудите няма предварително калкулираната печалба. Т.е. това е лицето на корпорациите извисяващи се над суверена на държавите. Нарича се пладнешки, нагъл обир. Естествено фирмите които имат такива централи са доволни, нищо, че на собствения им народ му свалят кожата от гърба. Днешно време девиза е: "Всеки да се спасява по единично" и накрая настъпва онова, което Хан Кубрат е дал за пример на синовете си със стрелите.
Ето наглия замисъл:
Държавата тегли заем от западните банки да плаща за скъпия ток. Предприемача тегли заем от същите банки да си изгради централа. Погасяването на този заем става с парите взети от държавата. Така едни пари циркулират и жонглират в едни и същи банки, като ония които посредничат в играта плащат лихви, които печелят от гърба на народа. Накрая държавата е източена.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия