Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (95/211) > >>

krasias:
coke2k, при тези акумулатори не можеш да приложиш класическия метод за баланс, тоест да зареждаш всяка клетка поотделно. Ще трябва да ги зареждаш в пакет по шест клетки последователно, което  наистина е по добре но не знам доколко. Не случайно по горе споменах и за големите токове от диспечера ще трябват и по мощни и по скъпи елементи, а и самия диспечер си има алгоритми за заряд и проверка на акумулаторите и най вероятно ще разбере че има нещо допълнително към акумулаторите. Там е работата че не се знае как ще реагира диспечера на това подобрение и ако го не иска да работи по този начин ще се окаже че си направил една ненужна инвестиция. Режима на работа на акумулаторите при този тип слънчеви електроцентрали е много динамичен и не може да се сравнява с други системи, например акумулатора може да не се е заредил напълно и да превключи на разряд, след това да отново да превключи на заряд. Това зависи от моментната консумация в домакинството и времето навън, например ако от време на време преминават облаци. Често на диспечера му се налага да използва едновременно ресурса на панелите и акумулаторите да покрие моментната консумация за да не превключва към мрежата. Ще дам един пример как работи диспечера при много свободна енергия от панелите, при акумулатори разредени до 50%, 4 броя по 230Ah ги зарежда до100% за три часа, тока е средно 52А, като при това акумулаторите не кипят и не загряват. И не заблуждавайте sasma, балансерите увеличават живота на акумулаторите но не възстановяват повредени акумулатори, при неговия случай или има прекъснала клетка или сериозна сулфатизация.

coke2k:

--- Цитат на: krasias в Декември 02, 2016, 09:50:35 am --- И не заблуждавайте sasma, балансерите увеличават живота на акумулаторите но не възстановяват повредени акумулатори, при неговия случай или има прекъснала клетка или сериозна сулфатизация.

--- Край на цитат ---
За прецакани батерии изобщо не говорим. Говорим какво трябва да се направи за да живеят по дълго здравите батерии. В неговия случай най добре, товари ги всички в колата и на вторични. И после си купува нови. То едно нещо или се прави както трябва или не се прави.
Аз балансерите и двата типа съм пробвал на UPS-APC  на по 5 киловатови на 48 волта акумулатори, които също имат алгоритми за заряд и не съм имал никакъв проблем с баланса... даже смятам че е задължително да се слага , за да не си сменяте батериите всяка година. А за тези големи токове които споменаваш не съм пробвал. Опита ми се свежда до токове не повече от 10 А заряд и до към 30-40 ампера разряд.

ELPUNTO:
velko, sasma давам малко пояснения за настройката (параметрите) на Диспечера.

Параметър  CHARGER SOURCE PRIORITY  . . . източник за зареждане на акумулаторите
оказа се че най-ефективна е настройката  solar only . . . т.е. акумулаторите се зареждат
ЕДИНСТВЕНО и САМО от СЛЪНЦЕТО (ФВ панели).

Идеята акумулаторите да се зареждат нощно време от мрежата и през деня да захранват консуматорите се оказа ГРЕШНА  :(  Опитах такава настройка и . . . резултатът е 90% ток от мрежата и 10 % ток от ДЕЦ.

Параметър OUTPUT SOURCE PRIORITY . . . източник за захранване на консуматорите.
Най-ефективна е настройката SBU т.е. Solar   Battery  Utility 
Или последователността за захранване на консуматорите е :
1. Слънцето т.е. ФВ панели
2. Акумулаторите
3. Мрежата т.е когато няма слънце и батериите са разредени, токът се черпи от мрежата

Оказа се че това е ЕНЕРГИЙНО най ефективната настройка.
Другите настройки като solar first и solar дават много по малък добив на ток.
Програмата на работа на Диспечера (софтуера) не е описана. Производителят не дава информация и
по метода ПРОБА - ГРЕШКА стигнах до този извод.

Освен това алгоритъма на работа на Диспечера не е съвършен, има още много да се работи по
подобряването му. Тук колегите програмисти могат да се изявят . . . докато слънцето още свети   ;D

PyroVeso:
Здравей ELPUNTO.
CHARGER SOURCE PRIORITY  не е "източник за зареждане на акумулаторите", а означава "ПРИОРИТЕТ на източниците за зареждане на акумулаторите".
Съответно OUTPUT SOURCE PRIORITY e "ПРИОРИТЕТ на източниците за захранване на консуматорите".
С тези две уточнения останалите съждения и заключения са съвсем логични.
Естествено е фотоволтаиците да са с най-висок (или единствен) приоритет при зареждането на акумулаторите, както и те да са предпочитан източник за захранване на консуматорите.
Това е така, понеже всяка конверсия (зареждане/разреждане на акумулатори, или ток от мрежата->акумулатори->консуматори) е свързана с (големи!) загуби и допълнително с амортизация на акумулаторите.

Та логическата схема е следната:
- ако е възможно, захранвай консуматорите директно от фотоволтаиците;
- ако не е възможно - виж дали няма останало нещо в акумулаторите;
- ако и там няма - дръпни си малко от електропреносната мрежа, но без да минава през акумулаторите;
- ако остане неизразходван ток от фотоволтаиците - натрупвай го в акумулаторите.

Това е начинът да усвоиш в най-голяма степен "безплатната" енергия от фотоволтаиците, като при това минимално амортизираш акумулаторите. Можем да го наречем "Икономичен режим" или "Зелен/еко-режим".

Друга схема е (съответно и цената, и организацията са други...) ако искаш примерно домът ти да е в максимална степен независим от (прекъсванията в) електропреносната мрежа. Да го наречем "Режим UPS".
Тогава логиката ще е "гледай винаги акумулаторите да са максимално пълни, и тегли ток от тях само в краен случай".

И всякакви други варианти и нюанси са възможни, разбира се. Примерно при UPS-режима можеш да избираш дали акумулаторите да се зареждат приоритетно от слънцето или от мрежата, а през това време добитото от слънцето да отива директно към консуматорите. Или пък да направиш така, че ВСИЧКАТА постъпила в дома ти енергия да минава първо през акумулаторите, преди да отиде към консуматорите (както е при онлайн-UPS-ите)... Последното изглежда на пръв поглед неефективно, но ако банката акумулатори се замени с банка йонистори (които имат милиони цикли заряд/разряд)?

velko:
Elpunto,благодаря за инфото...Настройките на диспечера ми сега са точно както твойте и наистина са най-добри.Настройките на първия ми диспечер бяха така че вечер зарежда от мрежа.Когато има недостиг също.PWM -ми бе с два акумулатора на 24v.при включване на фризера 200w от общо 500w консумация веднга включва към мрежа.МPPT -диспечера се оказа по умен😊,така прави че днес в 10.00.мина на захр.от панели и удържа до залез и след това до 19-20ч.и по тъмно вече включва мрежа.И през целия ден не включва към мрежа ..е има слънце а също въртя един стринг 5А.с една стоика от сателит към слънцето постоянно.Изчаквам кrasias да завърши автоматичния тракер..😏Хубава вечер..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия