Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
coke2k:
Лошо е за тези които нямат двор ...
velko:
За избиване на Дец ???Няма как да стане..Кефа е че си независим..Панели ,инвертор и акумулатори са скъпа инвестиция!Аз до финала за 1kw-Дец съм инвестирал-3100лв.със всичко добавки и др.тотал -4000лв.Ако сметна възвръщаемост след 10-15'г.Това изобщо не го смятам :)Целта е да си малко по независим..А целта на властите е да си зависим. 8)
lpoik:
Кефа си е кеф мерака си е мерак,но 4000 лева за 1кw си е сериьозна сума както казва ВЕЛКО.Евала на Велко, че се е постарал не е много но от сърце кефа си е негов.Аз силно подкрепям тези хора и се възхищавам на техния хъс да направят така,че поне малко да си помогнат.Привет на всички и успех в начинанията.
velko:
Соларни системи избиват "производителите"които точат от еврофондове плащаме им в пъти цена по висока от реалната...изобщо измама в особено големи размери.. 8)
dymelsoft:
Значи 4к лева за 1KW FV. Ако разделим тези 4000 лева на 0.20лв. (приблизително цена дневна/нощна от ЕРП) се получават 20 000 kWh предплатени. Една FV 1KW може да произвежда не повече от 6-8kWh за денонощие. От тук следва че срокът за избиване на същата е 20 000 / 8 = 2500 дни (в идеалния случай) или приблизително 7 години.
Принципно не звучи зле. Повечето панели ги дават с експлоатационен период 20 години, но акумулаторите дори и най-добрите не издържат повече от пет години и именно тук сметките се чупят. Най-вече защото акумулаторите са половината от инвестицията посочена по-горе.
П.П. FV според мен на този етап е малко, като да се смени една зависимост с друга. Само, че едната зависимост е от монопол, докато другата е доста по-конкурентна, а и цените непрекъснато падат за разлика от цената на тока при монополите. Извод: Струва си инвестицията особено ако имаш парите налични.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия