Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (98/211) > >>

lpoik:
dymelsoft   Струва си инвестицията особено ако имаш парите налични.Това е проблема иначе няма проблем.

mzk:
ДЕЦ - измислен термин.
ФЕЦ - Фотоволтаична електроцентрала (ДЕЦ-а на ELPUNTO е домашен ФЕЦ).
ВяЕЦ - Вятърна електроцентрала.
PV - PhotoVoltaic - PV панел - фотоволтаичен панел.

Не сейте измислена терминология, щото се излагаме.
По темата - ако не се търси пълна независимост акумулаторите могат да се спестят / минимизират.
Например акумулатори само за аварийно осветление или някакви слаби мощности.

През деня ФЕЦ произвежда ток комбинирано с ел. мрежата и спестява от цената на дневния ток.

sasma:

--- Цитат на: velko в Декември 05, 2016, 03:54:52 pm ---За избиване на Дец ???Няма как да стане..Кефа е че си независим..Панели ,инвертор и акумулатори са скъпа инвестиция!Аз до финала за 1kw-Дец съм инвестирал-3100лв.със всичко добавки и др.тотал -4000лв.Ако сметна възвръщаемост след 10-15'г.Това изобщо не го смятам :)Целта е да си малко по независим..А целта на властите е да си зависим. 8)

--- Край на цитат ---

Малко скъпичко ти е излязло, да опиша и аз моята инвестиция:

Купих 4 бр. за 750 лв.  една монокристална 245W и три поликристални 240 W  ( за сега се дъжат добре ) закачил съм само 3 защото Диспечера е по 3 панела, предстои да си купя и още два за да вържа и другата да станат 2х3 панела.
Диспечера го купих по интернет от Германия за 1263 лв. с безплатна  доставка  - 5kva 4000w 48v pure sine wave off grid solar inverter MPPT 80A charger
Акумулатори тягови от olx за 4х35 лв 26 АЧ, но двата излязоха несполочиливи и момента са сменени с акумулатори от кола ( целта ми е не да имам ток 24  часа а да ползвам колкото се по малко дневна тарифа.

Инвестицията ми засега е около: 2350 лв, имам да купувам още 2 панела и спирам засега.
За напред ще купувам тягови акумулатори нови

velko:
Sasma,ти си намерил панели на много ниска цена!Аз за 2 бр.полисилиций *200w дадох 500лв.И още 3бр.моносилицйй -840лв..но тази цена ми включва всичко от начало до края.Имам като начало един панел 100w и един мрежов инвертор ,които продадох  на по ниска цена и то се събира добра сума.Инверторът също е завишен понеже е от БГ със гаранция 2 години и табло с предпазители..но аз също съм във финал и няма да купувам повече неща.

velko:
 :oЕдин въпрос за ъгъла на панелите -зимно -лятно,как определяме градуса на слънцестоене понеже незнам как се мери ?Хубав ден на всички. :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия