dymelsoft, има решение на въпроса, и то се нарича йонистори!
Бях го замислил за системата на ELPUNTO, водих преговори с китайски производители даже, но животът е непредвидим тетър и плануваните разходи заминаха към по-спешно нуждаещи се хора...
Та супер-кондензаторите имат живот няколко милиона цикъла заряд-разряд, много по-"пъргави" са от акумулаторите, не се влияят от околната температура и т.н. Могат да се направят големи батерии на 12V. Контрол върху волтажа на всеки един кондензатор. При това - не излиза много по-скъпо от един бач хубави оловни акумулатори!
Та който е планувал да си прави ДЕЦ - да мисли в тази насока. При интерес, мога да разровя кореспонденцията си отпреди година-година и половина. Сигурно нещата са дръпнали в още по-положителна посока (и като цени, и като качество).
PyroVeso, ще ми е интересно да ти видя сметките за йонисторите. И мен отдавна ме вълнува тая тема, правил съм разни сметки, но първо габаритите излизат около 4-5 пъти по-големи от литиевите батерии, второ кондензаторите спадат до нулево напрежение за разлика от акумулаторите и това значително увеличава неудобството и изискването да се ползва инвертор при изпразването им, за да се стабилизира напрежението или да се поддържа поне в границите на стандартните батерии, имат и значителен саморазряд, отделен е въпроса и с цената, който проблем обаче за мен е най-малкия. Дори и една такава батерия да струва два пъти от цената на литиевата, пак си заслужава инвестицията, поне аз бих си взел. Но предните недостатъци са съществени и мисля все още не са решени, или поне аз не съм запознат.
В тази връзка руснаците прекратиха проекта с йо-мобила, макар и да мислеха, че ще ударът бъдещите производители на електрически коли, като мече в дувар. Оказа се, че йонисторите не са това, което са очаквали. Нужен е пробив в тая насока, за да се осъществи идеята. Дори мисля имаха проект за завод за производство на йонистори, но и там нищо не се чу повече.
Та, ако имаш някаква информация от китайци или всякакви извънземни
по тоя въпрос, може да споделиш. Това е бъдещето, колкото и сега да изглежда непостижимо...