Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (106/211) > >>

PyroVeso:
sasma, тези тягови акумулатори, които си взел - "стават", но далеч не са най-подходящите в случая...
Най-подходящи и най-оптимални като съотношение цена/производителност/дълъг живот са гръцките SunLight, произведени по AGM/VLRA-технология. Предлагат се например тук:

https://shop.chepakov.com/akumulatori/agm

Теб те интересуват:
Акумулаторна Батерия Sunlight VRLA 12V 100Ah
Акумулаторна Батерия Sunlight VRLA 12V 120Ah
Акумулаторна Батерия Sunlight VRLA 12V 150Ah

Във всички сървърни, които обслужваме понастоящем, слагаме такива.

Междувпрочем имам един такъв за продан. Чисто нов е, неупотребяван, една година е стоял на склад. Експлоатационният им живот е над 10 години. Дозареждан е до 14,8V през месец-два (което е силно препоръчително). Само трябва да видя колко Ah беше. Давам го със 100 лв. отстъпка, ако някой се интересува.

За това, което пише Юлиян: Coke2K има много добро решение (с кондензатори и бързо превключване), с което подобни акумулатори хем се слагат да се зареждат последователно, хем устройството гарантира постоянно зарядно напрежение върху всеки от тях. Ефектът е все едно се зареждат паралелно. При консумация - обратно: щади акумулаторите, чието напрежение пада по-бързо като дърпа повече ток от по яките. Като резултат гарантира константно разрядно напрежение за всички.

dymelsoft:
sasma, когато се купуват нови акумулатори преди да бъдат свързани последователно същите трябва да бъдат балансирани. Най-лесният начин това да се направи е, като ги свържеш в паралел. Т.е. четирите акумулатора в паралел и да преседят поне 48 часа без товар. След това свързваш една лампа от фар (55W) и разреждаш поне до 11.5V. След това, както са в паралел с мощно зарядно ги зареждаш поне до 14.5V ( в твоя случай, заряден ток поне 20А). Като ги заредиш пак ги оставяш свързани в паралел да престоят 24 часа без товар и чак тогава без проблем ги връзваш последователно да работят. Проблема при теб е бил че веднага си ги пуснал в експлоатация и от там единия който е бил с най-малък химичен заряд буквално си го скапал, 6V си е много дълбок разряд.
За да оправиш проблема сега (макар, че шансовете не са големи) този който ти е паднал на 6V го откачаш от групата и самостоятелно го зареждаш до 14.8 V после с контролен шунт (какъвто имат във фирмите продаващи акумулатори.. можеш да замъкнеш акумулатора) да се замерят клетките дали са читави. Следващата стъпка е един по един останалите три акумулатора също да ги заредиш (отделно). Като свършиш тази работа ги свързваш и четирите акумулатора в паралел (задължително с дебели кабели) да преседят в тази схема поне 48 часа и след това ги връщаш отново в играта.

П.П. По принцип напълно разреден акумулатора е когато падне на 10.5V при товар 1:10 от капацитета му. Така че диспечера спокойно можеш да го настроиш да изключва при достигане на 44V. Въпросът е да зарежда до поне 58V. Аз имам UPS на APS който работи точно на 48V с 120Ah акумулатори на Panasonic и карат вече 3-та година, но съм ги балансирал точно по схемата описана по-горе. Самия UPS изключва при 44.6V при мен (знам защото съм го мерил) И изключва зареждането на акумулаторите на 59.6V. (пак измерено).
Поздрави.

Докато съм писал други са ме изпреварили :)

juliang:
Да добавя някои полезни линкове, които е задължително да бъдат прочетени от хора, захващащи се с тази материя:

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery
http://batteryuniversity.com/learn/article/discharge_methods

http://batteryuniversity.com/learn/article/lead_based_batteries
...

Абе... целия сайт е пълен с много-много важна информация, подредена, обяснена достъпно ... само човек да иска да чете :)

krasias:
Sasma, провери топлия печат отгоре на акумулаторите да се ориентираш кога са произведени. Че може и да са ти продали акумулатори стояли дълго на склад.

velko:
Sasma имах същия проблем със един нов монбат :-\Просто се срива без причина и после пак въстановявя.Няколко пъти в гаранциония срок го мериха всичко било ок.Монбат не бих взел.Аз имам проблем с компортА не може да се свърже с компа..и не мога да видя настоики ,но при мен е ок за сега.Успешна година на всички ::)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия