Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (107/211) > >>

sasma:

--- Цитат на: dymelsoft в Януари 06, 2017, 07:32:18 pm ---sasma, когато се купуват нови акумулатори преди да бъдат свързани последователно същите трябва да бъдат балансирани. Най-лесният начин това да се направи е, като ги свържеш в паралел. Т.е. четирите акумулатора в паралел и да преседят поне 48 часа без товар. След това свързваш една лампа от фар (55W) и разреждаш поне до 11.5V. След това, както са в паралел с мощно зарядно ги зареждаш поне до 14.5V ( в твоя случай, заряден ток поне 20А). Като ги заредиш пак ги оставяш свързани в паралел да престоят 24 часа без товар и чак тогава без проблем ги връзваш последователно да работят. Проблема при теб е бил че веднага си ги пуснал в експлоатация и от там единия който е бил с най-малък химичен заряд буквално си го скапал, 6V си е много дълбок разряд.
За да оправиш проблема сега (макар, че шансовете не са големи) този който ти е паднал на 6V го откачаш от групата и самостоятелно го зареждаш до 14.8 V после с контролен шунт (какъвто имат във фирмите продаващи акумулатори.. можеш да замъкнеш акумулатора) да се замерят клетките дали са читави. Следващата стъпка е един по един останалите три акумулатора също да ги заредиш (отделно). Като свършиш тази работа ги свързваш и четирите акумулатора в паралел (задължително с дебели кабели) да преседят в тази схема поне 48 часа и след това ги връщаш отново в играта.

П.П. По принцип напълно разреден акумулатора е когато падне на 10.5V при товар 1:10 от капацитета му. Така че диспечера спокойно можеш да го настроиш да изключва при достигане на 44V. Въпросът е да зарежда до поне 58V. Аз имам UPS на APS който работи точно на 48V с 120Ah акумулатори на Panasonic и карат вече 3-та година, но съм ги балансирал точно по схемата описана по-горе. Самия UPS изключва при 44.6V при мен (знам защото съм го мерил) И изключва зареждането на акумулаторите на 59.6V. (пак измерено).
Поздрави.

Докато съм писал други са ме изпреварили :)

--- Край на цитат ---

Написаното от Вас изглежда доста логично и почнах да го приложа дано да се оправи акумулатора. Инвестирах доста пари и почнах да се отчайвам.  :(

velko:
При днешния слънчев и студен ден ФЦ ми дава от 50-250вата.което е достатъчно за помпа за парно компютър и телевизор . ::)

velko:
Sasma ми за инфо да ти кажа какво видях във 14:30 днес.От 1 kw.панели-340w  реални 150w моментна консумация и 1А зарежда батерии.Напрежение в акумулатори-55,8.V.Това е при мен...

sasma:

--- Цитат на: velko в Януари 08, 2017, 02:55:22 pm ---Sasma ми за инфо да ти кажа какво видях във 14:30 днес.От 1 kw.панели-340w  реални 150w моментна консумация и 1А зарежда батерии.Напрежение в акумулатори-55,8.V.Това е при мен...

--- Край на цитат ---

Как си задал твоите настройки кога да ти включва енергото на колко волта и на колко да  ти  изключва енергото?

valex:
sasma
Акумулатора мисля, че вече ти е скапан или поне няма да се въстанови и да стане като другите. А щом са чисто нови върни го на продавача докато можеш.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия