Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (108/211) > >>

velko:
Sasma аз нищо не съм правил ,като купих диспечера от фирмата ме попитаха с какви батерии съм,погледнаха в интернет какви параметри дава производителя и зададоха AGM .Това което мога да видя е че разрежда до 45v и включва мрежа.Но този диспечер е с компорт и немога да го свържа с компа купих кабел драйври канала работи но няма връзка.Но фирмата ще влязат през програма тиимвиуър за отдалечен достъп и ще ми отстранят проблема.Иначе днес в облачно време ме зарадва 180w.и съм на светлина енергия.Имам предвид че консуматорите помпа за парно Тv, и лаптоп ги кара на косъм но изключи Евн.Напрежение в батериите-48,9..

sasma:
Акумулатора сякаш се пооправи след като ги вързах паралелно и стояха 48 часа и всичките станаха на 12 волта и нещо и после пак ги вързах последователно за да станат 48 волта и така карам няколко дена. Наблюдавам че всеки акумулатор стана пак с различен волтаж, първите акумулатори които купих имат по малък волтаж, по новите държат на по голям волтаж. Има ли някакво устройство да ми зарежда акумулаторите да са на еднакъв волтаж? Мисля на седмица един път да зареждам тия акумулатори с зарядно за акумулатор да достигнат другите с по голям волтаж, т.е ще се опитам да ги оеднаквя ръчно.

juliang:
На колко си сложил горната граница на зареждането? Според мен пак е ниска, щом волтажите се различават.

Помисли - какво ще стане ако дадеш горна граница на 60 волта? Ще стигнеш до положение, в което всички акумулатори кипят, заредени до капаците, а диспечера ще продължава да се опитва да ги зарежда. Това е гаранция, че всички акумулатори ще са заредени. Но аку-тата ще изкипят...
Сега другия вариант - задаваш горна граница 52 волта. Това означава, че теоретично всички акумулатори ще стигнат 13 волта и заряда ще приключи. На практика ще имаш 1 или 2 акумулатора заредени горе-долу добре (на 14 волта), и два на по 12 волта... Или 3 на 14 волта и един на 10...
По-добре е някой от акумулаторите да се презареди малко повече, отколкото да остава недозареден акумулатор. Така че качвай напрежението на което зареждането спира.

Има устройства за балансиране, но за толкова големи акумуалтори не знам каква ще им е цената.

nizo:
sasma, трябват ти балансьори. Доколкото помня locco предложи някакви самоделни, а може и да си купиш: https://shop.chepakov.com/baterien-balansyor

За 48 волтова система трябват 3 такива, а свързването е описано тук: https://shop.chepakov.com/fileuploader/download/download/?d=0&file=custom%2Fupload%2FFile-1452520567.pdf

nizo:
Забравих да отбележа. Това, че смесваш нови и стари батерии, различни марки и т.н. силно осакатява цялата ти банка батерии. Когато ти почнеш точиш ток от сформиралата се 48V батерия, то ти ще получиш възможно най-малко от системата, защото първа ще се разреди батерията с най-малък капацитет, тя ще понижи волтажа на всичките 4 които са в серия и диспечера ще обяви банката за разредена, въпреки, че реално е разредена само батерията, която има най-малък капацитет. При заряд пък, първа си вдига волтажа батерията с най-малък капацитет, като този и волтаж лъже диспечера, че банката не може да поеме повече заряд.
Реално ти в момента, приравняваш новите си батерии да работят като по-слабата от двете стари. Разбираш ли го това? Нещо като верига, която се къса. Първо се къса най-слабото звено и няма значение, че всички други са здрави и могат да издържат повече.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия