На 02 и 03 февруари имаше слънце, 03 февр. си беше един слънчев зимен ден.
ФВ централка започна да подава все повече ел. енергия. 8 - те ФВ панела свързани последователно осигуриха мощност над 750 Вт. ФВ централа успя да захрани руския маслен радиатор (500 Вт) и един конвектор (300 Вт) взет на заем от
elektros.
Двата ел.уреда захранвани от ФВ централа работиха на пълна мощност от 11:00 ч. до 14:00 ч.
Напрежението в "слънчевия контакт" достигна 250 V, а тока над 3 А.
За кратко включих и големия маслен радиатор (мощност 2 кВт). Той се загря до Т* - ра 40* градуса. Но напрежението падна до 70 V, а токът се покачи до 4,5 А.
Оказа се, че е по ефективно да бъдат включени двата малки ел. уреда с обща мощност от
800 Вт, вместо един радиатор от 2 кВт.
valex ти си прав, трябва електроника за да се осигури оптимален режим на ФВ или МРРТ контрол. Ако имаш нещо готово като контролерче за МРРТ мога да ти поръчам два.
Разбира се по НАРОДНИ цени
а не по МЕЖДУНАРОДНИ
.
Идеята ми е да НЕ добавям инвертор към ФВ централа, а да захранвам директно два ел. уреда
с мощност 500 - 800 Вт всеки.
На 03 февруари, който беше зимен слънчев ден, Соларът (топлинните колектори) достигна T*
от 50* градуса в буферния съд.Соларът успя да отоплява жилището от 14:00 ч. до 20:00 ч., като произведи топлинна енергия над 10 кВт/часа.
ФВ централа започна да подава ел. енергия от 10:00 ч. до 16:00 ч. Тази енергия се превръщаше в топлина от ел. уреди. Общо около 4 кВт/часа.
Соларът и ФВ централа отопляваха жилището от 10:00 ч. до 20:00 ч. Температурния комфорт
беше както при включен газов котел т.е. 18* - 21* градуса в помещенията.
С наближаване на пролетта денят ще става по дълъг, слънцето ще се вдига по високо т.е.
ФВ централа ще произвежда повече ел. енергия.
Мисля да акумулирам тази ел. енергия в акумулираща ел. печка и/или в буферния съд във вид на топлина.Идеята ми е да премина на слънчево отопление, все повече се убеждавам, че
това е ВЪЗМОЖНО
.