Радико, ppipilica, valex моят случай с електромера не е изключение, а правило за монополистично
поведение
Вълкът си остава вълк, монополиста . . . монополист . . .
Темата за контролни електромери е в страни от темата ДФвЕЦ, но ще я коментирам, защото засяга много хора,
и защото от години динозаврите ЧЕЗ, ЕВН и ЕнергоПро тормозят абонатите си с надписани сметки . . .
Решение има и то е много просто. Казвам това от личен опит.
В миналото хилядолетие т.е. преди 2000 год. работих в малка частна фирма за производство на електромери
(аз съм един от основателите).Преди приватизацията на ЕРП-тата абонатите бяха собственици на електромера
по който се отчиташе и се заплащаше ел. енергията.
Тогава, когато абонатът бе и собственик на електромера, въпросът с проверката на електромера бе решен добре.
Във всеки областен град имаше лаборатория, която бе под контрола на Държавната Метрологична Служба към Комитета по Стандартизация.
При съмнение, че електромерът отчита грешно изразходвания ток, абонатът можеше да свали електромера и да го занесе в лабораторията по местоживеене.Там, в лабораторията уредът се проверяваше в диапазона на целия му обхват, т.е. грешката на електромера се проверяваше под товар.
Ако грешката бе извън допустимата (за битовите абонати грешката бе 2%), уредът се ремонтираше и настройваше.На абоната се връщаше
проверен и годен за употреба електромер, заедно с протокол за проверката, печат върху капака на уреда и мисля че при поискване разпечатка за
проверка на грешката.Таксата за проверката бе минимална около 1-2 лева.
Тази проверка се извършваше при поискване на абоната или по искане на Енергото.Лабораториите бяха нещо като арбитър между абоната и Енергото.
Какво стана след приватизацията на ЕРП - тата ?
Динозаврите затвориха всички лаборатории, в които преди абонатите извършваха проверка на уредите си.Може би останаха някакви втрешнофирмени
служби за проверка, но до тях потребителите нямат достъп.
Какво става ако абонатът има съмнения, че електромерът отчита грешно тока? . . . НИЩО !
От ЕРП - то му казват, че уредът му е изправен или го сменят с нов, още . . . по-грешен, който отчита още по грешно.
Излиза, че ЕРП - то проверява само себе си. Няма независим външен арбитър, който да извършва проверка на уредите.
Какъв е изхода ? Какво може да се направи сега в тази ситуация ?
Ако абонатът има съмнение, че уредът отчита грешно, той трябва да отиде в оторизирана лаборатория за измерване на ел. енергия.
Вече има такива частни лаборатории.Абонатът може да поиска контролно измерване на консумираната от него ел. енергия.
Лабораторията монтира в дома на абоната контролен електромер с грешка по ниска от тази на работния електромер.
Мисля, че сегашните електронни електромери са с грешка 1%. Значи контролният електромер би трябвало да има грешка поне 0,1%
или още по малка.
Прави се дублиращо измерване на тока за някакъв период, седмица или месец.Показанията на работния и контролния електромер ТРЯБВА
да съвпадат, ако работния електромер е изправен.Разбира се може да има разминаване в показанията, но в границата на ГРЕШКАТА т.е. 1%.
Ако показанията се разминават и то значително във вреда на абоната, се прави протокол подписан от лабораторията.
Пуска се жалба до Комисията за защита на потребителя, до ДЕКБР, до Нац. Метрологична служба и до . . . всички медии, т.е
разлайват се кучетата срещу виновното ЕРП . . .
Ако има нормативна база т.е. наредба или закон който да предвижда санкции в подобен случай, на виновното ЕРП се присъжда
солена..а .а а ГЛОБА и . . . мераците за надписване на сметки бързо ще се изпарят.
За съжаление аз не знам да има такава нормативна база, но защо да не се подхване кампания за създаване на такава база ?
Инициативата може да започне в социалните мрежи . . .а защо не и от MAZETO . . .