Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
--- Цитат на: caduceus в Май 28, 2017, 04:08:17 pm ---Медсъдържаща сплав, няма значение каква точно - месинг, бронз и т.н. Особено дисковете е важно да са от нея, а е добре и кожуха. На второ място, ползва се водна пара - не сгъстен въздух, изгорели газове и прочее самодейности. Има значение. На трето място, спазват се пропорциите от патента и не се разсъждава защо. Има съотношения които са важни - както при Шаубергер /там съм много наясно, правил съм имплозионни тръби и съм тествал. И съм виждал самоускоряваща се струя, подобно на проф. Попел./
--- Край на цитат ---
И ако всичко е спазено... какво да се очаква? Имам предвид като съотношение на изходяща МЕХАНИЧНА мощност спрямо входяща? Щото при конвенционалните турбини КПД гони 90%.
Още - съвсем приблизително колко по-голяма ще е една Тесла турбина от конвенционалната при една и съща мощност? В % или в пъти?
Още: колко капризна е тесла турбината към промени във входните параметри - дебит и налягане - на флуида? Какви са начините да се накара турбината да работи с различни от оптималните параметри на входа и колко КПД се губи от това? Защото в конвенционалната това става доста елементарно чрез промяна на ъгъла на направляващите лопатки. Тук поради липса на такива ... идея си нямам какво ще се прави.
Та така ... накратко: теорията е хубаво нещо, играчките на бюро също са забавни, но в реалния живот нещата са коренно различни. Това че се натрупвало някакво статично електричество може да е интересно, куриозно и необяснимо, ма ако на изходния вал имам 1/2 от мощността на обикновената турбина ... оставам си само с куриоза.
caduceus:
1. Реалният живот не е да пишеш по форумите и да спориш с разни хора.
2. На бюро не работя повече от десет години. За други не знам.
3. Очакваната механична мощност е поне осем пъти над тази на конвенционална турбина. Защо? Въпрос за милион долара :) на който всеки да си отговаря както иска.
4. Никакви капризи няма в тази центростремителна, чисто имплозионна технология. Капризи имат лопатковите центробежни машини, склонни към кавитация.
5. Да, идея си нямаш за какво иде реч. За малко повече просвещение, моля намери инфо относно джет турбината на Шаубергер и как се е представяла спрямо нормална такава. Дори в България впрочем е имало такава турбина, по времето когато Виктор е бил тук като лично поканен специалист от световна величина, от цар Борис.
6. Толкова от мен, няма да убеждавам никого нито да си губя времето в спорове. Имам си достатъчно работа - дори в неделя. Просто отговорих на Радико, защото ме попита.
Успех!
mi68:
Здравейте,
Тъй като водата е диелектрик то тя се влияе от електрично поле. При движение веднага идва магнитното поле. Въпрос на въображение да се изследва този процес.
Една птичка пролет не прави, така един ТТ е играчка, но два два вече могат да направят стабилна интерференция и СЕ. Възниква проблема с фазата и кохерентността, въпрос на възможности.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Май 28, 2017, 03:40:38 pm ---Тесла турбината има много тясно поле на приложение, където може да покаже потенциала си и да е горе-долу конкурентна на класическата турбина. Но в общия случай изостава значително спрямо лопатковата.
Да, не страда толкова от кавитация. Да, при ниски налягания и малки дебити се представя добре. Но когато стане въпрос за големи налягания, големи дебити ... тогава КПД-то й пада значително, или се налага размера й да стане толкова голям, че е практически невъзможно да се ползва, камо ли да конкурира класическата конструкция.
--- Край на цитат ---
Описанаото становище, коррено се различава от това което Тесла изказвал и писал сам. В кайна сметка ако човек не чете това което Тесла а патентовал, написал и публикувал в оргиннал, за да разбере есенцията на това което той е правил, всичко дгуго отива към сферата на говорене без оптравна точка и основно незачитане на това което Тесла е изкал да предаде на като натрупано експериментално научно познание. Ето тук може да намерите отправна информация: http://mazeto.net/index.php/topic,369.msg85741.html#msg85741
Ако искате наистина да си обогатие познаниетето ето това е добър синезиран материал който може да служи за отправна точка: https://www.scribd.com/doc/37654901/Jeffery-Hayes-Tesla-Engine-A-New-Dimension-for-Power
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Май 28, 2017, 09:21:21 am ---epwpixieq-1
Би ли ми обяснил този парадокс. Тесла Турбината е уникално проста и евтина за изпълнение, има уникално висок КПД, уникално надеждна е. Обаче кой знае защо не мога да намеря информация за нито една такава турбина в експлоатация.
--- Край на цитат ---
За ТТ няма да намерещ за съжаление, турбинения бизнес е високо концентриран в няколко големи производителя. Още когато Тесла е изобретил турбината си е имало два големи производителя които са били дефакто монополисти на пазара и Тесла е видял че е нямало интерес за производство на турбина когато някой друг държи патента. Тесла има изказване ( може да бъде намерено тук: https://www.scribd.com/doc/37654901/Jeffery-Hayes-Tesla-Engine-A-New-Dimension-for-Power) където коментира какви са проблемите и съпротивата на индустрията за внедряването на неговата турбина.
За обратния вариант обаче, инвърсната ТТ ( или Тесла помпа ) има много информация. Тя се използва във петролната индустрия вече от 20-30 години само че, там е позната като дискова помпа а не като помпата на Тесла: https://www.dmdirmark.com/uploads/product/DISCFLO/Discflo-Industria-Petrolera.pdf
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия