Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (134/211) > >>

sasma:

--- Цитат на: ELPUNTO в Юни 18, 2017, 08:32:25 pm ---От началото на м.юни влязох в режим на "нулеви сметки" за ток и газ.
Слънчевото парно и ДФвЕЦ работят на MAX, а газомерът и елмерът "заспаха" . . .  ;D

От 01 до 15 юни разходът за газ и ток е както следва :

Разход за газ . . . . . . . . . . . . . . . . . . .по малко от 1 куб. м.

ток мрежа нощна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . .   0,7 кВт/ч
ток мрежа дневна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . .  3,5 кВт/ч
ток произведен от ДФвЕЦ . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41,8 кВт/ч
---------------------------------------------------------------
общо разход ток . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46,0 кВт/ч

--- Край на цитат ---

Все още не са ме изкарали с стълб и все още нямам електромер след Диспечера, но от 75 лв. на месец паднах на 30 лв. Следващия месец очаквам да падне и под тия 30 лв. Всичко ми е на ток, даже и бойлера си го топля на ток от панелите. Очаквам да ме изкарат на стълб и тогава ще си направя табло като хората и ще сложа и електромер след Диспечера. Поръчал съм и ветрогенератор на 24 волта 500W очаквам доставката, ще го монтирам и него и ще го вържа на двата акумулатора (имам и балансьор който ще разпредели напрежението и на другите акумулатори системата ми е 48 волтов), ако има ефект от тая работа до зимата ще си поръчам и още един ветрогенератор и го връзвам към другите два акумулатора и ще се опитам да се топля на климатик (като стопли стаята и след това консумира около 500-600W) мисля че може два ветрогенератора да захранят един климатик.
Благодаря на форума и на всички които ми помогнаха да си инсталирам такава система и най-вече на ELPUNTO за тази тема.. Засега съм на 9 панела 240W.

Vetap:
Браво "sasma". Ето още един, който е разбрал че най - големият източник на СЕ е... Слънцето. Не е нужно да се търси " под вола теле" .. 1 кW на m2. Ето тебе не х..й собачий, казано на прост руски език.

velko:
Здравейте  8)Преди да монтирам Дфвц и соларен бойлер сметката ми е около 55лв..а сега е 16лв.И това със скромните 1 kw фв мощност 48 волта 2400kw MPPT.

dmitarp:
Имам един конкретен въпрос към тези, които имат действащи соларни панели. Всеизвестно е, че при нагряване соларните панели намаляват ефективността, при различните модели в различна степен. Въпроса ми е през лятото когато е много горещо, някой измервал ли е температурата на панелите, и с колко се е изменила производителността в сравнение с един хладен, но слънчев ден?

ELPUNTO:
dmitarp измерването на температурната зависимост на добива от ФВ панели не е проста
задача. Изисква време и двама души, поне при мен е така. Единият да стои на покрива и да измерва температурата, другият да включва/изключва товара на Диспечера.
Разбира се при подходящи климатични условия, горещ слънчев ден и студен слънчев ден.

Не съм правил такова измерване, а и Диспечера не следи tо на ФВ панели.
Във всеки случай не съм забелязал значително намаляване добива от ФВ панели през лятото.
Ако има намаляване, то ще е от порядъка на 3 - 5 %. През лятото при мен има излишък от
ел. енергия. Батериите почти винаги са full на 100%, а Диспечерът работи не повече от
10 - 15 % от мощността си (номиналната мощност на Диспечера е 4 000 kVA).

Наблюдавам постоянно to на панелите на Слънчевото парно.През тези горещи юнски дни, например днес 30 юни, температурата на течността в панелите на Слънчевото парно в 13:00 ч. е 90o C, вероятно to на метала на панелите е около 95o C.

Това ме кара да мисля, че to на ФВ панели е около 90 - 95o C но това не пречи по никакъв начин на работата на моята ДФвЕЦ.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия