Извинявай ELPUNTO, но къде виждаш FREE?
. . . . .
Примерни цени 0,21210 лв/kWh умножено по 2000kWh е около 420лв. Спрямо инвестицията колко години трябва да се избива за да стане free?
. . . . . .
valex за 2016 г. енергията произведена от ДФвЕЦ е = 790 кВт/ч,
вероятно за 2017 г. ще е малко повече. Инвестицията за изграждане на моята ДФвЕЦ не е малка, поне за
бюджета на домакинството ми. Инвестицията е 3 лв. за 1 Wp.
За колко време ще се изплати инвестицията ? Не знам. Оставям изчисленията на теб и на колегите от Форума.
Въпреки това аз смятам, че енергията произведена от моята Домашна Централка е
Чиста и FREE . . . .
Очевидно с теб имаме различен начин на мислене, различна ценностна система и . . . . различен житейски опит . . . .
За да стане ясно какво имам предвид, връщам лентата на времето назад, в далечната 1984 г. - зимата.
Тогава живеех в центъра на София, на 5 мин. пеша от т.н. Партиен Дом.
От прозорците на жилището ми се виждаше червената петолъчка на Партийния Дом.
Петолъчката светеше, светеше но НЕ ме топлеше . . . .
През зимата на 1984 г. в БГ имаше РЕЖИМ на тока, по схемата 2 ч. има ток, 4 ч. няма ток.
Апартамента изцяло се захранваше на ток, осветление, готвене, БГВ и отопление.
Синът ми беше 8-9 годишен. Не пожелавам на никого такава ситуация.
Детето оставаше само в студения и тъмен апартамент, докато аз и жена ми се върнем от работа.
Чудо е, че не подпали апартамента и не изгоря в него, докато се е опитвал да запали свещи в тъмното.
Слава на Бога за това, че го закриля . . . .
На въпроса на детето : "Тате, защо свети тази червена петолъчка, а ние стоим на тъмно?
Защо от другата страна на улицата имат светло, а ние не?"
Не знаех как да отговоря.
От тогава проблемът за надежно и НЕПРЕКЪСВАЕМО ел. захранване и отопление не ми дава мира.
Просто животът го изпречи пред мен и аз трябваше да намеря решение.
Връщам се в наше време.
Сега в семейството ми има отново едно палаво, немирно и прелестно създание.
Детето е на 7 г. Детето отново задава въпроси, но въпросите звучат така :
"Тате, защо навън е тъмно, никъде няма светлина, а в нашата къща е светло ?
Тате, защо когато играех в Яна (съседната къща) у тях стана тъмно а нашата къща светеше ?"
Отговарям му така : "Защото имаме машинка и си правим наш ток.Нашият ток никога не спира."
Слънчевото парно и ДФвЕЦ ми дават енергийна сигурност и топлинен комфорт.
Не искам да изпитвам отново чувството на страх и безпомощност, когато спре тока.
Така, че бих направил двойно по голяма инвестиция, за да имам непрекъсваемо ел. захранване и отопление.
Това е постижимо, скромния ми опит със Слънчевото парно и ДФвЕЦ показва това.