Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
valex:
Може ли да помоля : да не 'цапате' хубавата тема?
На сървъра има достатъчно място за всякакви теми.
krasias:
--- Цитат на: Радико в Март 31, 2022, 11:16:31 pm ---Прав си Краси:
Съвременните фурни не са това което бяха, мислиш ли обаче. Че това е нещо което може да спре човек решил да направи нещо точно определено. Лично за мен дори не е и особено голямо предизвикстелство.
--- Край на цитат ---
Е изглежда че е много лесно ама само така изглежда щото да преправиш фурната само с механично реле не трудно но после ще ти трябват кабели с по голямо сечение до фурната, правия ток си иска своето. После да свариш боб не е проблем дали ще го вариш час и половина или три часа, но някой печива си искат точно определени градуси за точно определено време и спирането на тока няма да им се отрази добре. И накрая правиш цялото упражнение за да спестиш едни 50W от инвертора и от енергия която ти идва напълно безплатно. Пикси въобще не го коментирам той човека си живее някъде в предишни векове и си е малко мазохист, за него не важно удобството а КПДто. То даже и със съвременните диспечери, инвертори дето имат всякакви екстри докато се настроят да работят правилно си е доста работа и пак накрая ще има някакъв компромис при работата на системата.
EDM electronics:
--- Цитат на: krasias в Април 01, 2022, 10:01:28 am --- .... ще ти трябват кабели с по голямо сечение до фурната, правия ток си иска своето.
--- Край на цитат ---
Пренасянето на прав ток има по-малко загуби от пренасянето на крив ток. Не е нужно по-голямо сечение.
Радико, инвертора няма задачата само да инвертира постоянното в променливо, но и да стабилизира най-вече. Напрежението на входа се променя в зависимост от слънцегреенето, а на изхода имаме стабилизирано напрежение. Промяната се отразява само на мощността.
Ако няма инвертор-стабилизатор, т.е. стабилизирано напрежение, нито един ел. уред няма да работи нормално, макар и във фотоволтаика да има нужната мощност.
Инвертор е нужен и винаги при употребата на йонисторна батерия. За разлика от химическата батерия при йонистора напрежението пада пропорционално до нула. Ако няма инвертор-стабилизатор такава батерия е неизползваема.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: krasias в Април 01, 2022, 10:01:28 am ---Пикси въобще не го коментирам той човека си живее някъде в предишни векове и си е малко мазохист, за него не важно удобството а КПДто.
--- Край на цитат ---
krasias, тук до някъде сте прав ( но не за мазохизма разбира се ;D). КПД-то на нещо което правя или използвам е най-важната характеристика която гледам, затова имам установено мнение срешу използването на ел. енергия за топлина. Удобството е човешка концепция а не природна. КПД-то Joule-in-Joule-out (входяща към изходяща енергия) е най-важната концепция която трябва да гледаме понеже тя показва (поне дългосрочно) отношението ресурси които ползваме за ресурси които потребяваме.
Имам 6х1KW-тови (фкесабилни, навиващи се) соларни панели които съм ги взел преди 7 години и още не съм ги сложил, точно понеже 99% от годишната ми енергиина консумация е в топлинна форма а фотоволтаиците не са добри за това.
Забележете нещо, което някак си убягва на повечето участници във форума, темата е за "Домашна електроцентрала" а не "Домашна фотоволтаична електроцентрала", разликата между двете концепции е огромна, но някак си повечето хора изобщо не я разбират или осъзнават. Електричеството не е енергия и никога няма да бъде такова, то е природен енергиен флукс (energy flux, да оставим на страна че много малко хора изобщо го разбират като ноцепция), което позволява лесен/удобен преснос на енергия (с определени загуби да кажем около 10%) от една точка до друга, и лесната и трансформация в определена форма. В този смисъл начина на трансформирането ( и съответно КПД-то) на първичната енергия в електрически флукс, и съответната и обратна транформация в желаната използваема форма е най-важното което трябва да се гледа при тези системи. Затова много пъти съм споменавал, вижте за какво ще използвате енергията и след това си търсете подходящ енергиен източник а не обратното.
Радико:
epwpixieq-1
Представи си следното:
Лято жега ти качваш някакъв баир в планината и ти е пресъхнала устата от жажда. Виждаш едно планинско поточе което си ромоли с дебит стотина литра в минута. Навеждаш се и почваш да пиеш, пиеш със 30-40 глътки в минута. Какво разхищение на вода какво безбожно ниско КПД при употребата на водата!!!!
Аналогичен случай с по горното.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия