Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
EDM electronics:
--- Цитат на: krasias в Април 01, 2022, 04:48:20 pm --- Не с инверторите а линията между ФВ панелите и инвертора. И тука говориме за фотоволтаици чието напрежение не е много високо най често 36 до 48V и затова се свързват последователно в стрингове, даже с цел намаляване на загубите при по големите ФВ централи стриговете ги правят до 500V.
--- Край на цитат ---
Не съм запознат с подробности на ФВЦ. Но говоря принципни неща, че постоянния ток се пренася с много по-малки загуби от променливия.
Логично е и правилно, ако панелите се връзват последователно за по-високо входно напрежение на инверторите с цел по-малки загуби. При ниски напрежения загубите в проводниците са огромни.
Вкъщи имам изградена паралелна и алтернативна 12В система на постоянно напрежение, която захранва електрически плъзгащи врати, датчиците на мивките, ЛЕД-панели за дежурно осветление и мн. други, която има и УПС-акумулатор. Като включа панелите - те са по 80Вт, напрежението кляка с около 25 %. Е, толкова са загубите при ниските напрежения в проводниците. И това е при консумация около 500Вт. Ако е над 1 кВт загубите ще са над 35%. Но като я правих бях съвсем наясно с това. В противен случай трябваше да поставям безброй нисковолтови захранвания, постоянно обслужване и нямаше да има дежурно захранване, ако спре тока. Входната ми врата също е с електрическо заключване, ако спре тока и нямам акумулатор е невъзможно са вляза.
Имам и една картечница, и тя е на 12В. ;D
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Април 01, 2022, 12:17:23 pm ---Лято жега ти качваш някакъв баир в планината и ти е пресъхнала устата от жажда. Виждаш едно планинско поточе което си ромоли с дебит стотина литра в минута. Навеждаш се и почваш да пиеш, пиеш със 30-40 глътки в минута. Какво разхищение на вода какво безбожно ниско КПД при употребата на водата!!!!
Аналогичен случай с по горното.
--- Край на цитат ---
Радико, надявам се да не мислите че това е логическо свързано с това което казвам. Вашия приемр е леко казано неиздържана логика, понеже се основава на идеята за "marginal utility" ( тоава е фундаментална концепция в икономиката ). Първо рядко ходя в планината без да имам достъп до вода ( поне 1.5 литра с мен ) или поне да зная къде да я намеря :), който го прави значи не познава планината. Второ, което е по-важното, това е екстремна ситуация, точно идеята за добавеността ( marginal utility ) идва на помощ. Идята обаче за използването на фотоволтаици за топлинна енергия ежедневно, а не само веднъж при екстримни ситуации ( понеже никой нямя да си помисли и да направи такава систма при положение че е я използва много рядко, което е в основата на вашия пример) е толкова неефективна, колкото и за използването на автомобил да си цепите дърва (имат такива ентусасти, вижте ги в "вашия кинескоп" или "youtube"), може да се направи но ефективността на процеса е по-малко от 15%, инцидентно приблизително колкото използването на слънчевите волтаици, с преубразователните процеси, и съхранението ( чрез химическо преобрзвуане при батериите ), евентуално до загряването на субстанцията за готвене.
Отново подчетавам, нямам нищо нпротив слънчевите вотлаици да се използват, но не за топлинни цели, най-малкото не директно. Както много пъти съм споменавал, използването на електричество ( електомагнитен флукс ) за топлинни цели ( освен ако не минава през някакъв вид термопомпа с висок коефициент, която всъщност върши работата ) е най-неикономичния начин да се използва тази технология.
krasias:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 01, 2022, 10:56:58 am ---Имам 6х1KW-тови (фкесабилни, навиващи се) соларни панели които съм ги взел преди 7 години и още не съм ги сложил, точно понеже 99% от годишната ми енергиина консумация е в топлинна форма а фотоволтаиците не са добри за това.
--- Край на цитат ---
Пикси е точно това е най неикономичния начин да използваш едни ФВ панели да ги имаш 7 години и още да не си ги сложил. А сега вземи ги сложи, направи една ФВ централа и после убеждавай хора които са правили вече такива централи. Пикси когато имаш излишества от безплатна енергия от слънцето най неикономичното нещо е да не ги ползваш, ясно ли ти е. Ма това трябва да го видиш за да разбереш щот ти е много трудно в момента, така че направи нещо и тогава пиши.
бай Теню:
Много съм ви казвал че сте изостанали с тези тъпи слънчеви системи
alvion:
Доколкото разбрах, въпреки че нямам ДЕЛЦ - панелите трябва да са повечко или 10 пъти повече от необходимото ни като енергия, за да може и в неслънчево време да дават необходимия ток. А през слънчевото лятно време с неоползотворената «излишна» енергия в повече, да загряваме бойлер с БГВ примерно, вместо просто да не я използваме нея, както ELPUNTO написа за уловена и прахосана т. е. неизползвана енергия. Докато Слънцето «нашия термоядрен синтез реактор в близост до Земята» ни грее и топли абсолютно безплатно за всички демократично - без да ни дели независимо какви сме или не сме.
Ако говорим за КПД на уползотворяване на безплатната енергия има смисъл само ако ще правим икономическа сметка за разходите инвестицията която струва ДЕЛЦ и пропуснати ползи ако нямаме и си плащаме за тока вместо да ни е даром е без. загубите - цената на ДЕЛЦ и подръжката и през годините на работата и ремонти и подобренията и ако се налага..
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия