Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
Радико, един обикновен трансмитер за налягане на Данфос 4-20мА за 16 бара струва около 100 лева. Миналия месец се наложи да поръчам същия акъв трансмитер, но Ех изпълнение (сертифициран за работа във взривоопасна среда). Сумата беше около 700 лева.
С'я си представи колко ще струва компресор не за въздух, а за горим газ. Поръчвал съм газодувки за транспортиране на биогаз за един обект и кат се сетя цената още ме заболява главата.
Отделно че за да има някакъв ефект, самия резервоар трябва да е със значителен обем. Това го прави надзорно съоръжение. Появяват се един отстояния от всякакви сгради, улици, тротоари, съседи и т.н. После се довлачват пожарникарите и почват да искат не знам си какви системи за гасене и охлаждане на тоя резервоар, да го закопаеш, да вдигнеш бетонна стена около него която да отклони взривната вълна нагоре ако стане нещо...
Не см сигурен че физическо лице ще издържи финансово и психически на цялата тая бюрокация.
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Април 08, 2022, 07:56:48 pm ---Не см сигурен че физическо лице ще издържи финансово и психически на цялата тая бюрокация.
--- Край на цитат ---
Затова зелената енергетика се пропагандира от едни хора, които рисуват едни зелени пари.
И ги раздават на правилните хора - по цялото западно земно кълбе.
Иначе сметката никак не излиза.
Радико:
--- Цитат на: juliang в Април 08, 2022, 07:56:48 pm ---Радико, един обикновен трансмитер за налягане на Данфос 4-20мА за 16 бара струва около 100 лева. Миналия месец се наложи да поръчам същия акъв трансмитер, но Ех изпълнение (сертифициран за работа във взривоопасна среда). Сумата беше около 700 лева.
С'я си представи колко ще струва компресор не за въздух, а за горим газ. Поръчвал съм газодувки за транспортиране на биогаз за един обект и кат се сетя цената още ме заболява главата.
Отделно че за да има някакъв ефект, самия резервоар трябва да е със значителен обем. Това го прави надзорно съоръжение. Появяват се един отстояния от всякакви сгради, улици, тротоари, съседи и т.н. После се довлачват пожарникарите и почват да искат не знам си какви системи за гасене и охлаждане на тоя резервоар, да го закопаеш, да вдигнеш бетонна стена около него която да отклони взривната вълна нагоре ако стане нещо...
Не см сигурен че физическо лице ще издържи финансово и психически на цялата тая бюрокация.
--- Край на цитат ---
Юлияне напълно съм съгласен с теб относно мерките за безопасност. Просто исках да изтъкна, че не е проблема във видокото налягане. Щом въобще не е проблем да си купиш компресор за високо налягане на цената на една средна заплата при това. Предполагам твоята е по висока. Щот моята също. Компресора+ доставката и ще ми останат малко пари за бира от една заплата. Та този разход за една дори и неголяма фирма е смешен. И съответно човек трябва да се замисли, че очевидно има други по големи пречки в тази технология. И не е да кажеш, че "боговете" са забранили технологията. Опитват се хората ама нещо не им се получава. И проблемите са описани и се знаят.
juliang:
Радико, комресора който си показал е за въздух. За въздушни пушки или за водолазни бутилки, макар че за водолазните бутилки има още една камара филтри, очистващи въздуха от маслото.
Цената на сходен компресор, но за горим газ ще е с една нула отзад минимум. И това е само компресора...
И когато теглиш черртата че си вкарал десетки (а може да се окаже и стотици) хиляди лева само и само за да спестиш 1 000 лева за отопление на сезон... сметката почва рязко да не излиза.
И високото налягане, особено над 50 бара, е сериозен проблем. Всеки един фитинг, кран и тръба трябва да се поръчват отнякъде, щот ги няма по складовете. Всяка една заварка трябва да се прави от квалифициран заварчик и е силно препоръчително да се изследва рентгенографски. Забравяш за резби с тефлон и кълчища, за фланци с клинкерит. Всяка една повреда води до нови пари и най-вече до чакане частта да се достави, щото както казах тия неща никой не ги държи на склад.
--- Цитат на: VITAN в Април 08, 2022, 10:03:49 pm ---И ги раздават на правилните хора - по цялото западно земно кълбе.
--- Край на цитат ---
Естествено че се дават на хората, които имат опита, знанията и оборудването за изграждане и експлоатация на такива съоръжения. Достатъчно са новините за гръмнали битови бутилки или автомобили с газови инсталции, при които обема е нищожен. Остава само да почнат да вдигат 10 кубикови резервоари с водород на 300 бара в задния двор с помощта на съседи и консултации в интернет...
Радико:
Точно резервоара е големият проблем. Еодород не може да се съхранява в празна бутилка както кислорода или азота или аргона или който и да е друг газ. Са за обеднен уран не знам как е положението, но всички други метали и сплави от които обичайно се правят разни бутилки. Всички те са за видорода като цедилка за сирене.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия