Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
Аз ти говоря за времето когато няма слънце. Съгласен съм, че когато има дори и слабо слънце, тези стъкла правят чудеса. И аз на южните стаи съм с такива в стъклопакета. Въпроса е че нощно време през тоя огромен джам бягат такива огромни количества енергия, че ти е бедна фантазията. И не само нощем - когато вали сняг или е мъгливо пак нещата са плачевни.
Квото и да го правиш, коефициента на топлопреминаване на стъклопакета на прозореца трудно пада под 1 W/m²K. А за стена с 10 см топлоизолация това число е 0.3. Тоест през 1 кв.м джам бяга 3 пъти повече топлина отколкото през топлоизолирана стена.
макс1962:
Тотално о...акахте темата на ЕЛПУНТО. Защо?
VITAN:
--- Цитат на: макс1962 в Април 14, 2022, 01:04:30 pm ---Тотално о...акахте темата на ЕЛПУНТО. Защо?
--- Край на цитат ---
Защото са тъмни балкански субекти. За N-ти път го казвам.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Април 14, 2022, 12:18:32 pm --- Въпроса е че нощно време през тоя огромен джам бягат такива огромни количества енергия, че ти е бедна фантазията. И не само нощем - когато вали сняг или е мъгливо пак нещата са плачевни.
--- Край на цитат ---
точно така juliang, споменах го и преди че на давата етажа губя по 28KWh ( 100MJ) на 24 часа, затова през зимата, технически откъм средата на Ноември до към кая на Март, на същите тези прозорци им слагам (вътрешен) прозрачен зимен кужух (позволяващ на топлия въздух, когато слънцето го нагрее, да се движи но ограничава циркулирането на студения :) ) който ми намалява "бягащата" енергия, когато няма слънце и студените нощи, двойно! От поселедната седмица на Март, от когато започнаха силните слънчеви дни, технически не ползвм друго отопление, овсен слънчевото, понеже вкарвам и топъл въздух от зиманта градина, която в допълнение има още 10 м2 стъклопаткети, но разположени под 45о. Както казах има много начини човек да хване енергиата "заливаща" една къща, особенно в топлинна форма, но се изисква мислене и елментарни сметки, а не само купуване на говотви продукти.
ELPUNTO:
ДОМАШНА Ел. ЦЕНТРАЛА – 2
Моята ДЕлЦ – 2 работи и отоплява къщата със слънчева ЕКОчиста и FREE енергия.
Припомням, че на 28 март, 2022 г. монтирах 8 бр. нови ФВ панели със сумарна мощност 3,6 кВт/пик.
Енергията на тези ФВ панели използвам само за ОТОПЛЕНИЕ.
ДЕлЦ – 2 не е завършена, трябва да монтирам още 2 бр. ФВ панели, това ще направя след Великденските празници.
Лошото време през м. април, попречи да монтирам носещата конструкция и да кача ФВ панели на покрива.
Така общият брой на панелите ще стане 10, или 4,5 кВт/пик мощност. По късно ще добавя още 2 панели.
Работя върху устройство за оптимизиране на товара включен към ДЕлЦ т.е. оптимизатор който ще направи ефективно използването на ел. енергия добита от ДЕлЦ – 2.По точно работим аз и IT специалиста Евгений.
Работата напредва бързо, вероятно до 10 май оптимизаторът ще бъде готов.
Евгений е специалистът, който направи системата МОНИТОРИНГ & КОНТРОЛ за Слънчевото парно.
Системата работи БЕЗОТКАЗНО повече от 3 години, тя поддържа Температурата в стаите 22* – 23* C през отоплителния сезон.
Благодарение на тази система, разходът на газ спадна много под 1 000 куб. м.
Работата на системата може да се види в сайта THING SPEAK.com в реално време 24/365, Solar Gas Heating.
Вчера монтирах цифров електромер за постоянен ток, към моята ДЕлЦ – 2. Опитвам се да измеря реално добива на ел. енергия
от ДЕлЦ – 2.Замерванията които правя с волтметъра и токовия шунт са епизодични, не ми дават точна информация.
Най прецизно и точно е, да се мери с електромер за прав ток.Така мислех но . . . . .
Електромерчето е китайско, но се оказа, че то "заспива" на някакви измервания и "спи" без да променя показанията си.
Не знам , аз ли не мога да го "събудя" или уредчето е някаква нескопосана изработка ?
Моля, ако някой от ФОРУМА е ползвал подобен електромер за прав ток, да ми даде насоки, как да накарам този електромер
да прави реални измервания на правото напрежение и ток получени от ДЕлЦ – 2.
Прилагам снимки на електромера и указанията за свързване, дадени от производителя.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия