Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (180/211) > >>

lda_has:
ELPUNTO  змам , но обади се по телефона една кака го вдига и питай, аз от там съм вземал на право напрежение 100V/10A. Може да е минало по някоя друга поръчка . Иначе мойто показва само волтове и ампери и беше на много тънка цена. За питане пари не вземат .

ELPUNTO:

valex свалих уредчето и го захраних с напрежение 29 V от токоизправител ТЕС.
В листовката на китаеца пише, че може да се използва и като волтметър, захранването се подава на
клеми 3 и 4.

Дисплея светна ярко, както на твоята снимка, но дисплея свети така броени секунди ? 6 – 7 ?, след това
започна постепенно да избледнява и . . . . . изгасна. Стана черен все едно няма никакво захранване.
Няколко пъти включвах/изключвах токоизправителя, . . . . НИЩО, черен дисплей, без признаци на "живот".

Отворих кутийката на уредчето, има две платки една над друга с твърда връзка. Видимо няма нагоряли елементи.
Не се наемам да разпоявам и меря, преди 25 – 30 год. правих подобни упражнения, сега вече не съм за такава работа.
Вероятно захранването е дефектирало или китаецът се е объркал и е изпратил електромерче за друг обхват.
Заявката ми беше за напрежение DC 600 V. Просто в кутийката са сложили погрешно електромерче за по нисък волтаж.

Така или иначе, аз съм до тук, нищо повече не мога да направя.
valex ако ти се наемеш да ремонтираш уредчето, ще ти го изпратя по куриер.
Ако някой колега от ФОРУМА реши, че може да ремонтира този електромер, ще го изпратя.

Аз ще търся някакво друго решение за измерване на ел. енергия произведена от моята ДЕлЦ – 2.

alvion:
Източник:
--- Цитат на: krasias в Април 24, 2022, 10:23:34 pm ---...
--- Край на цитат ---

Да напоследък все повече хора избират ФВ панели, да си топлят бойлера, вместо плоскоселективни или вакуумно-тръбни колектори.
 Просто слагат на покрива два-три ФВ панела по 450-500W, слагат един МРРТ контролер за бойлер и си решават проблема.
 Няма тръби, скъпа термоизолация на тръбите, течове, ТА, вода, антифриз (етилен-гликол), циркулационна помпа, скъп диференциален термоконтролер, няма и UPS и SLA акумулатор, няма серпентини в бойлера - много по-проста и надеждна система е тази с ФВ панелите и най-важното - няма стагнация (прегряване и парообразуване), както при термо-колекторите, когато енергията от Слънцето е в повече отколкото трябва за бойлера и при тяхното високо КПД над 80-90%.
 Не е далече денят когато плоскоселективните и вкуумно-тръбните колектори ще изчезнат, но не защото са неефективни.
 Просто и ясно е, че електрическата енергия е най чистия и УДОБЕН вид енергия и това е една от причините в бъдеще да се използва все повече и повече независимо от това какво казва физиката (за КПД).
 Длъжни сме да търсим нови и по-чисти източници на енергия и да пазим природата и самите себе си, независимо на каква цена щото по-скъпо от живота няма. И естествено тази цена ще я платиме ние, няма да дойдат извънземните да ни плащат глупостите. Та човешкия свят не е само физика и ефективно преобразуване на енергиите, има далече по-важни неща. Няма как да продължаваме по старо му щото ще се самоубием, трябва, задължително е да се търсят нови пътища.

valex:
Ще ти пиша лично къде да го пратиш.

ELPUNTO:

СЛЪНЧЕВИ  ПАЛАЧИНКИ

На 27 април с бригадата качихме още 2 бр. Фото Волтаични панели на покрива и ги монтирахме.Така общия брой на ФВ панели стана 10, с обща мощност 4,5 кВт/пик. На 4 май пуснах кабелите и свързах ФВ панели в две групи източна и западна, по 5 бр. панели във всяка група.
ФВ панели захранват 3 ел. нагревателни уреда, с обща мощност около  2 кВт.
Очаквам ДЕлЦ – 2 да може да захранва трите ел. уреда и през пролетно/  есенния сезон да отоплявам стаите по този начин.

Новите ФВ панели са монокристални и дори при облачно време, без слънце, само от разсеяната светлина през облаците произвеждат ток, достатъчен да загрява трите ел. уреда. А когато няма облаци и слънцето е в зенита си, уредите греят на пълна мощност.

Спрях газ котела още на 24 април и до сега жилището се отоплява от Слънчевото парно и ДЕлЦ – 2. Въпреки че дневните температури са високи, нощем температурата спада до 5* - 6*  градуса и в стаите става студено, ако няма отопление. Сутринта на 4 май по стъклата на автомобла имаше лед, който чистих със стъргалката.

Двете слънчеви системи, Слънчевото парно и ДЕлЦ се допълват взаимно.  През деня ДЕлЦ поддържа отоплението на стаите, а през нощта Слънчево   то парно отоплява стаите с акумулираната през деня слънчева енергия.

В неделята 8 май реших да изпитам ДЕлЦ – 2 като я натоваря максимално.
Случи са ясен, слънчев ден, с приятеля ми Георги решихме да правим палачинки, но на готварската печка, като захраним големия и малкия котлон с ток от ДЕлЦ – 2. Отоплителните уреди и котлоните получаваха захранване с прав ток през специално направен комутатор за постоянен ток. Комутаторът е нужен за да се избегне/гаси волтовата дъга при включване/изключване на правия ток.

Резултатът от експеримента надмина всичките ми очаквания. „Слънчевите палачинки” се получиха невероятно вкусни . . . . .
 Ел. котлони загряха бързо, включих и отоплителните уреди в различни комбинации с котлоните. Към 13:00 ч. ДЕлЦ – 2  захранваше  котлоните + отоплителните уреди, ФВ панели успешно издържаха товар с мощност от около 3,5 кВт. Напрежението спадна до 207 V, токът на изхода на ФВ панели достигна 17 А. Близо два часа ДЕлЦ – 2 работи в този режим.

Общо за неделята добивът от ДЕлЦ – 2 надмина 10 кВт/ч. Това надхвърля близо 3 пъти ел. енергия, която моето домакинство изразходва за едно деноно   щие през този сезон.
Накратко, ФВ панели могат да захранват с прав ток отоплителни ел. уреди, ел. готварски печки и бойлери без да се поставя инвертор и акумулатори.

ELPUNTO

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия