Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (181/211) > >>

krasias:
ELPUNTO, радвам се че напредваш с ДЕлЦ – 2, дано по натам качиш още 10 броя панели стига да имаш място. Само виж дали нямаш пад на напрежение в линията между панелите и уредите. Тука при ФЕЦа на съседа при 108V на отворена верига и 87V при пълна мощност 4,5kW, 16 квадрата линия си загряваше до 35°. Разбира се при теб напрежението е по високо, предполагам че си свързал панелите в стрингове по 5 броя но не е лошо да провериш дали грее линията. За гасенето на дъгата при правия ток и въобще най добре е да потопиш контакторите в трансформаторно масло, гарантирано няма да има никаква дъга.

alvion:
Здравейте, ще помоля ако може за още снимки на ДЕлЦ-2 на покрива след монтажа на допълнителните соларни панели. Забелязах две от любимите ми "Шели" миниатюрни IoT у-ва за изграждане на умен дом тип 1PM+. Което много ме зарадва, така системата за мониторинг и контрол ще бъде допълнена подходящо с графики от ДЕлЦ-2. Ако на първия етап от изграждането на ДЕлЦ-2 ще се ползват само нагревателни елементи, смея да препоръчам и мисля, че смело може да се използва: Соларен MPPT контролер с два транзистора. По един отделен MPPT контролер самостоятелно за всеки от двата стринга (източен и западен), като си предполагам, че няма да бъдат частично или цялостно засенчвани от клони на околните дървета или самите дървета няма да хвърлят сянка върху фото-волтаичните панели на покрива. Остава система за самопочистване на соларните панели да се изобрети. Най-простото което ми идва първо на ум е системата за пръскане-почистване на предното автомобилно стъкло резерварче с почистваща течност, 12v помпичка, тръбички и разпръсквателни дюзи с които да се почиства стъклата на фотоволтаиците, при необходимост вместо това да се прави ръчно.

ELPUNTO:
alvion ФВ панели на ДЕлЦ –2 използват механичната конструкция от ДЕлЦ – 1. Панелите са близки по размер, ето защо използвах старата, доказала се за 9 год. конструкция. Новото е само 2 бр. панели монтирани на източния скат на покрива.

Не съм запознат с програмата/алгоритъма на МРРТ контролера. Това което пишете за PWM т.е. ШИМ регулиране определено НЕ Е ПОДХОДЯЩО за моя случай. Аз ще управлявам включвам/изключвам 3 или 4 ел. нагревателни уреда с обща мощнст около 2 кВт.
ШИМ регулирането означава, че тези уреди НЯМА да работят ефективно. По ефективния начин е просто да се включват/изключват уредите в зависимост от добива на ел. енергия от ФВ панели.

Точно това правих близо месец, включвах/изключвах уредите ръчно и видях, че това регулиране дава възможност уредите да греят почти на пълна мощност. По този алгоритъм IT специалиста Евгений направи PhV Energy Optimizer, Оптимизаторът ще вкл/изкл уредите през релета Shelly и контактори, за да избегнем волтовата дъга. Това също е изпробвано, работи перфектно.

alvion идеята за снегопочистване чрез течност, определено НЕ Е добра. Направи само една сметка колко течност и колко устройства за пръскане ще са нужни за почистване на 10 бр. панели с площ над 20 кв. м.
Но ако настояваш за такава система, направи я, изпробвай системата 1 – 2 зимни сезона за да се убедиш че работи в реални условия и тогава ме покани за да почерпя опит.

Когато монтирам PhV Energy Optimizer и той заработи, графиките за работата му ще се качват в сайта Thing Speak.com
На същото място където са графиките за работата на "Слънчевото парно"
Влизането ще става както за Solar - Gas Heating, просто ще има още втори раздел PhV Energy Optimizer.

ELPUNTO:

ДОМАШНА   Ел.   ЦЕНТРАЛА
                                                                            за собствена ел. енергия

Тези дни имах удоволствието да участвам в изграждането на поредната Домашна Ел. Централа – ДЕлЦ.
Тази ДЕлЦ ще произвежда ел. енергия за нуждите на домакинството.Произведената енергия ще се използва основно за
отопление с ел. уреди, за Битова Гореща Вода, за готварска ел. печка и др.

ДЕлЦ има 10 бр. ФВ панели с обща мощност 5,3 кВт/пик.
Ще се комплектова с инвертор 4 кВт, инверторът ще захранва "слънчева ел. инсталация" която ще бъде независима от ел. инсталацията захранвана от мрежата на ЕНЕРГОТО.
"Слънчевата ел. инсталация" ще захранва отоплителните ел. уреди, бойлера, готварската ел. печка т.е. уредите които изразходват голямо количество ток.

Този ток ще бъде произведен от ДЕлЦ, екологичен, чист и БЕЗПЛАТЕН.

В облачните, дъждовни и мъгливи дни мрежата на ЕНЕРГОТО ще осигурява електрозахранването.

Радико:
Ето тука една интересна идея за съхранение на излишната енергия.
Както вече съм споменавал най добрият начин природата вече го е измислила. Тези пичове просто се опитват да го модернизират и пригодят спрямо нашите нужди:
https://technews.bg/article-143580.html 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия