Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
juliang:
Когато загрееш цялото стъкло в дебелина, вече е късно да се бориш с мижаво метално покритие да я върнеш обратно. Идеята на покритието е да върне топлината преди тя да достигне стъклото.
Както и да е... явно няма някакъв начин да те убедя че някои газове могат да оказват значиелен парников ефект.
Радико:
--- Цитат на: juliang в Юни 04, 2022, 05:34:37 pm ---Когато загрееш цялото стъкло в дебелина, вече е късно да се бориш с мижаво метално покритие да я върнеш обратно. Идеята на покритието е да върне топлината преди тя да достигне стъклото.
Както и да е... явно няма някакъв начин да те убедя че някои газове могат да оказват значиелен парников ефект.
--- Край на цитат ---
Отново грешиш. Не е това идеята защото метала връщаш топлината е зад стъклото гледано от към стаята, нали от там трябва да върне топлината.
А за да ме убедиш в наличоето на парниковия ефект трябва да ми посочиш как някой е направил два еднакви сандъка "слънчеви колектори. Напълнил е единият със парникови газове примерно ужасният парников газ азотен окис който цитираш а другият с чист планински въздух, или такъв пречистен от всякакви псрникови газове и за определено време поставени един до друг при равни други условия единият е загрял повече вода от другия. Ако разликата е минимална може да се изчака примерно месец два. Слънцето ще си грее водомерите ще си въртят докато се натрупа разлика. Кой е направил такъв неоспорим експеримент???
Само да вметна, че ако имаше такъв експеримент доказващ недвусмислено псрниковия ефект, до сега медиите щяха да ни го наврат в материалите които четем поне вече по 10 хиляди пъти. Да ама не.
krasias:
--- Цитат на: Радико в Юни 04, 2022, 09:35:13 pm ---А за да ме убедиш в наличоето на парниковия ефект трябва да ми посочиш как някой е направил два еднакви сандъка "слънчеви колектори.
--- Край на цитат ---
Въобще има ли нужда да те убеждава или забравяш какъв смог е над София и по големите градове. Ама нали сте отдолу та не го виждате а е нещо страшно, нощем не се виждат звездите. Ма гражданите са свикнали на всичката тая мърсотия и въобще, ама въобще не им прави впечатление. Наскоро един мой колега който живее в Перник ми сподели че имал приятели от едно село Кладница намиращо се високо в планината. Та те му идвали на гости на нова година и след час два започнали да го разпитват как така живеят там в Перник, как дишат тоя въздух.
Радико:
Краси какво общо има мръсният въздух с ДОКАЗВАНЕТО на парниковия ефект???
Мисля, че нормално МИСЛЕЩИЯТ човек до доказване на едното допуска два варианта замърсяването или увеличава температурата или НАМАЛЯВА температурата. Като второто ма мен някак си ми се вижда по логично. Ти като ти стане топло какво правиш? Може би отиваш някъде на по открито където е по малък парниковия ефект или се криеш някъде на сянка???
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Юни 04, 2022, 10:27:05 am ---Краси, проблема е в съхраняването на тази енергия и използването й когато ти трябва. Когато имаш снежна буря в продължение на 3 дена саморъчния ти панел няма да ти даде нищо, докато термопомпата ще продължи да топли. Нощно време също.
--- Край на цитат ---
juliang, предполагам че коменара е отнесен към моя коментар, визирайки "сморъчно направения панел" а не към krasias. Така е, както казвате, снежна буря от 3-4 дена си е проблемна независимо как се отоплявате точно понеже няма слънце. Тоест сърцевината нв въпроса е не какво ще акумулирате през сенжната бурия а какво сте акумулирали преди тя да се разбушува. Мисля че сте много добре запознат как топлинната енергията ( вибрацията на частиците, понеже точно това ни трябва при зимна буря ) се акумулира във всяка маса и колкото е по-плътна толкова повече енергия на еденица обем се акумулира в нея. Тоест за да се отопляваме, или да използваме по-малко какъвто и да е външен топлинен (външен ресурс), когато няма слънце, ние трябва да сме акумулирали тази топлинна енергия в масата на къщата преди зимната бурия.
Посочвам пример, при мен зимния отоплителен сезон, започва 4-5 а и някога до 6 седмици, след като съседите са започнали да се отопляват ( завършва 2-3 седмици по-рано), точно понеже съм акумулирал топлина във маста на самата къща (подовете, стените, таваните) през слънчевите дни, и съм инвестирал, и още инвестирам, в ефективното и задържане в къщата. Същата логика е и отоплението през зимната буря, енергията трябва да се усвои ефективно преди тя да дойде, а не да си мислим че може да се утопляваме със слънце през време на нейното бушуване не мислите ли?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия