Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
krasias:
--- Цитат на: Радико в Юни 05, 2022, 08:51:15 am ---Краси какво общо има мръсният въздух с ДОКАЗВАНЕТО на парниковия ефект???
Мисля, че нормално МИСЛЕЩИЯТ човек до доказване на едното допуска два варианта замърсяването или увеличава температурата или НАМАЛЯВА температурата. Като второто ма мен някак си ми се вижда по логично. Ти като ти стане топло какво правиш? Може би отиваш някъде на по открито където е по малък парниковия ефект или се криеш някъде на сянка???
--- Край на цитат ---
Ами нормално мислещия човек трябва да мисли малко повече до достигането на правилен отговор, щото примера със сянката няма нищо общо. Първо много голямо значение има височината на която се намира този смог, а той не е много високо, второ съставът на газовете и праховите частици. Та ако тоя смог беше на много голяма височина щеше да охлажда но той е ниско долу и така хем той се нагрява хем не позволява на топлината която е преминала през него да се излъчва в по голямата си част обратно и резултата е че в градовете става много задушно, нещо което там където има чист въздух и няма смог го няма.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юни 05, 2022, 09:03:12 am ---... Мисля че сте много добре запознат как топлинната енергията ( вибрацията на частиците, понеже точно това ни трябва при зимна буря ) се акумулира във всяка маса и колкото е по-плътна толкова повече енергия на еденица обем се акумулира в нея.
--- Край на цитат ---
Болднатото не е вярно. Не изглежда никак логично, но водата има най-голяма специфична топлоемкост. Да, на килограм разликата е огромна, но дори и преизчислена в кубични метри пак е по-голяма от много по-плътни вещества като желязото или дори оловото.
Радико:
Краси не височината на смога има значение от значение е височината на мястото което се взима за сравнение. Обикновено се взима една сравнително ниска котловина "като софииската" и някое място където няма смог защото е доста по на високо. "Някъде по Витоша примерно" и прохладата идваща от надморската височина се приписва на липсата на смог. Да ама не. Просто по на високо е по хладно.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Юни 05, 2022, 02:00:12 pm ---... Просто по на високо е по хладно.
--- Край на цитат ---
А защо? Би трябвало по-топлия въздух да се издига нагоре.
Радико:
--- Цитат на: juliang в Юни 05, 2022, 08:20:09 pm ---А защо? Би трябвало по-топлия въздух да се издига нагоре.
--- Край на цитат ---
Ми издига се. При това не се издига равномерно на места се издига по интензивно от колкото на други места. Примерно над големи южни скатове, особено ако са вертикални. Се образуват възходящи въздушни потоци. Дори и над сравнително равни местности се получава този ефект който използват някой реещи се хищни птици за да се издигат нагоре "на далавера" също така от делтапланеристи парапланеристи и друга такава авантюристична сган. И да уточня веднага:
Ако смяташ, че увеличеното съдържание на СО2 пречи на тези вертикални въздушни потоци, въобще не е така СО2 има по голям коефициент на термично рсзширение от въздуха поради което улеснява вертикалните въздушни потоци.
Това е и причината заради която стъклопакетите не ги пълнят с него.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия