Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
ДОМАШНА Ел. ЦЕНТРАЛА – 2
Енергиен Оптимизатор
Домашната Ел. Централа – 2, ДЕлЦ – 2 е естествено продължение на ДЕлЦ – 1. ДЕлЦ – 1 бе монтирана през 2014 г., тя добросъвестно и вярно работи повече от 8 години.
През март 2022 г. демонтирах старите ФВ панели, една бригада от 4 души качихме нови 10 бр. ФВ панели на покрива, монтирахме, свързахме ги и . . . . . ДЕлЦ – 2 заработи.
Новите ФВ панели са с мощност 450 Вт/пик или общо 4,5 кВт/пик това е повече от два пъти от мощността на старите ФВ панели. Тази мощност от 4,5 кВт/пик покрива нуждите на моето домакинство за едно денонощие или казано просто за 1 час ДЕлЦ – 2 ще произведе достатъчно ток, който ще захранва с ток жилището 24 часа.
Предвиждам ел. енергия произведена от ДЕлЦ – 2 да се използва изцяло за отопление и БГВ, което значи ДЕлЦ – 2 и Слънчевото парно да произвеждат до 50 % от топлинната енергия на домакинството за една година.
За тази цел направих втора ел. инсталация, независимо от старата ел. инсталация, която се захранва от ел. мрежа.Новата – „слънчева ел. инсталация” се захранва директно от ФВ панели с прав ток.Във всяка стая монтирах „слънчев контакт” и към този контакт включих ел. уред.
Вече трета седмица тези ел. уреди отопляват стаите през деня.Въпреки, че дневните температури са все още високи, през нощта температурата пада под 10* C, и без отопление в стаите става хладно, особено след дъжд поради високата влажност.
ФВ панели захранват 3 ел. нагревателни уреда, с обща мощност около 2,5 кВт.Новите ФВ панели са монокристални и дори при облачно време, без слънце, само от разсеяната светлина през облаците произвеждат ток, достатъчен да загрява трите ел. уреда. А когато няма облаци и слънцето е в зенита си, уредите греят на пълна мощност.
Двете слънчеви системи, Слънчевото парно и ДЕлЦ се допълват взаимно. През деня ДЕлЦ поддържа отоплението на стаите, а през нощта Слънчевото парно отоплява стаите с акумулираната през деня слънчева енергия.
Накратко, ФВ панели могат да захранват с прав ток отоплителни ел. уреди, ел. готварска печка и бойлер без да се поставя инвертор и акумулатори.
Това дава възможност с минимални инвестиции да се използва ЕКОчиста та и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия много ефективно.
alvion:
Здравейте ELPUNTO, много добре е станало, та чак и аз се радвам.
Искам да питам може ли някой от форума да ги начертае тези вашите схеми, които ги описахте с думи и допълнителната инсталация и да ги сподели в темата да ги видим.
Мисля, че е много интересно, че ДЕлЦ-2 няма модерен Хибриден Диспечер (скъп) и Акумулатори (консуматив).
Номак:
добре де,не е ли по ефективно ако се захранват климатици вместо реотани
Bat_Vanko:
ELPUNTO, не нагарят ли пластините на контакторите в следствие дъгата при изключване на правият ток?
ELPUNTO:
Привет alvion благодаря за поздравлението. Този някой който да начертае принципната ел. схема мога да бъда и АЗ.
Имам зад гърба си няколко ДЕКАРА чертежи, още от времето когато се чертаеше на паус с рапидографи. :)
Това което би представлявало интерес за ел. специалистите и IT специалистите от Форума е схемата на Енергийния Оптимизатор – ЕО.
alvion припомням, че още през м. април, по точно 23 април, аз писах във Форума за ДЕлЦ – 2 и за това че правя експеримент с ЕО. НИКОЙ от Форума не прояви интерес към ЕО, не разбрах защо.
Разбира се, че ще дам работещата схема на ЕО, който успешно премина експериментите и работи във вида който е на снимката (снимката с двете кафяви плоскости една под друга) вече 3 месеца. ЕО е проста, изчистена схема и ако има колеги във Форума които се интересуват от ЕО ще си направя труда. Но да си "чешам" клавиатурата и ЕГОТО . . . НЕ, просто не съм такъв човек.В някой от следващите постове ще дам подробно описание на ЕО, този пост ще стане дълъг и отегчителен.
Номак ДЕлЦ би могла да захранва и климатик, НО климатикът трябва да се ПРЕРАБОТИ за ПРАВ ТОК.
Ако някой колега във Форума има "стар" "пенсиониран" климатик и ми го предостави, мога да се заема с тази работа. :)
Мога да съдействам на човек, който е преработил климатик за прав ток, да експериментира с моята ДЕлЦ.
Аз в къщи нямам климатици и не смятам да инвестирам в климатици.
Bat_Vanko НЕ, не нагарят пластините на контакторите. "Хитринката" е в това, че контактите на един контактор са свързани
ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, повтарям ПОСЛЕДОВАТЕЛНО, а не паралелно. При последователно свързване при включване/изключване дъгата се разпада на 3 – 4 дъгички в зависимост от броя на контактите. Това предпазва контактите от
прегаряне. Трите контактора на ЕО работят така под товар вече 3 месеца и няма признаци на прегаряне.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия