Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (197/211) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 03, 2022, 05:38:10 pm ---Вече трета седмица тези ел. уреди отопляват стаите през деня.Въпреки, че дневните температури са все още високи, през нощта температурата пада под 10* C, и без отопление в стаите става хладно, особено след дъжд поради високата влажност.

--- Край на цитат ---
ELPUNTO, това сериозно ме изненадва, понеже показва че нямате добра изолация на къщата (и така се разхищава много енергия). Доколкото си спомням къщата ви се намира някъде около София. Моята обител също се намира в района (за добро или лошо) и до сега не само че не съм пускал никакво отопление но все още съм целодневно (и докато си легна) по къс ръкав и шорти. Само, предната седмица, когато имаше няколко дни без слънце и когато седя вечерта на едно място за дълго време, ми се наложи да сложа къси чорапи ;D При положение че се запзи така времето и има сутрешно и обедно слъчице (а май го дават сравнително топло този месец) очаквам да пусна моята отоплителна инсталация чак следващия месец (надявам се към средата).

ELPUNTO:
epwpixieq-1 къщата в която живея се намира в Банкя, на 50 м. до реката. Къщата има топлоизолация, 10 см.
стиропор + замазката. В някои от стаите на северните стени съм поставил вътре 2,5 см. фибран. Всички тавани са
боядисани с "термошилд" разновидност на латекс с микрокапсули, които правят допълнителна топлоизолация.

Всичко това дава добра топлоизолация. Разбира се има още какво да се прави, но основните неща ги има.

epwpixieq-1 не знам какви са нощните температури при теб, но аз няколко пъти чегъртам ЛЕД сутрин в 7:30 ч. от
стъклата на колата. Това беше ако не се лъжа 16 – 18 септември. НЕ МОЖЕ да се мисли за къс ръкав при външна температура
2 – 3* C.

Другото при мен е в семейството, дете на 13 г. и жена ми. По време на отоплителния сезон който при мен е от октомври до края на април, в къщата се поддържа температура 22 – 23* C. Това благодарение на Слънчевото парно и локалното газ парно.
Ако температурата в стаите падне под 20 – 21* С,  детето и жена ми се навличат с пуловери и одеяла и зъзнат.  :(

Аз мога да живея и съм живял зимата при 14 – 15* С, но при децата  и жените терморегулацията на тялото не е както при мъжете.
Тяхната е значително по слаба.

Така или иначе, аз все още НЕ СЪМ пускал газ котела, все още съм на ДЕлЦ и Слънчево парно. Когато топлинната енергия е
FREE пускам отоплението и се ГРЕЯ !  ;D
В заключение, да не бъда голословен, работата на Слънчевото парно и ДЕлЦ може да се наблюдава в реално време в
сайта THING SPEAK. Там микрокомпютрите пращат в реално време данни за температурите, включено Сл. Парно, включен газ котел, включени/изключени нагревателни ел. уреди и др.Всеки може да ги види 24/365.
Това многократно го пиша във Форума.

Желая на всички СЛЪНЧЕВА и ТОПЛА есен !

alvion:

--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 03, 2022, 08:32:52 pm ---...Този някой който да начертае принципната ел. схема мога да бъда и АЗ.
Имам зад гърба си няколко ДЕКАРА чертежи, още от времето когато се чертаеше на паус с рапидографи.   :)
--- Край на цитат ---

Здравейте ELPUNTO, ако вие намерихте време и вече са готови схемите, чертежите и обясненията на ДЕлЦ-2 и ЕО, моля покажете/споделете ги. Благодаря.

А въпрос имам: защо избягвате употребата на SSR релета с MOSFET-транзистор IRFP460 и драйвер за него с оптрон TLP250 управлявани от Шели, вместо контакторите?, които бръмчат на 220 волта 50Hz бобинките им и щракат силно - много са шумни тея българските контактори, които мисля такива ползвате, как спите не знам.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 03, 2022, 10:35:52 pm ---Къщата има топлоизолация, 10 см. стиропор + замазката. В някои от стаите на северните стени съм поставил вътре 2,5 см. фибран. Всички тавани са боядисани с "термошилд" разновидност на латекс с микрокапсули, които правят допълнителна топлоизолация.

--- Край на цитат ---
Браво на вас. Постарали сте се с изолацията и това е похвално. Много хора не осъзнават колко е важна тя. Добра инвестиция е 10 лева в изолация отколко 1 в топлина.

Температурите при мен са както и при вас. Ето днес сутринта беше около 2-3 С. Когато няма за дълго (2-3 дена) слънце започва да се усещата хладно, но имали слънчице, сутрин и до към 14:00 - 15:00 (следобед има огромни дървета от запад които закриват слъцнето та те ми "крадат" от топлината  ;D), директно вкарвам около 30-40 KW само през прозорците, та затова при мен все още може по къс ръкав (поне аз, за детенцето ни което е на 20 месеца, явно не става).

До толкова съм доволент от тази система, за топлене на въздуха без каквито и да е преобразователни системи ( както при соларните електрички), че се замислям да поставя големи поликарбонатни рамки по външните стени на къщата, там където има най-много слънце през зимата ( подобно на тези: https://www.youtube.com/watch?v=OxCroNxU9eM ). Това е най-оптималното (и едновременно най-икономичното) когато се мисли за слънчево отопление с топъл въздух. Един такъв 3х3 панел, спокойно може да прихване около 4-5 KW (около 50% ефективност, въпреки че според изследвания може да достигне 70% : file:///home/tesla/Downloads/energies-15-01360.pdf ) при слънцеогряване и дори може да се мине без вентилаторче (по обясними причини) мкар че според мен е добре да се сложи.

ELPUNTO:
alvion привет, видно е, че само ти се интересуваш от схемата на моята ДЕлЦ – 2. ще ти изпратя принципната
ел. схема на ДЕлЦ на личния. Разгледай я, ако има въпроси, аз съм на разположение. В поста ми от 3 октомври, давам кратко описание на ДЕлЦ. Като имаш принципната схема, нещата се изясняват, но всъщност няма нищо сложно.

Не знам колко подробно и какво да пиша за ДЕлЦ, ето защо очаквам въпроси на които да отговоря.
За Енергийният Оптимизатор ще напиша отделен пост.

alvion за SSR релето не знам нищо, ако може прати ми някакво техн. описание и параметрите на релето. Нямам нищо против да заменя контакторите с SSR релета.

Контакторите действително щракат при включване/изключване, но през нощта ЕО "спи", всичко е изключено, ел. уреди и контактори. Просто няма слънце.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия