Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
epwpixieq-1 ти многократно пишеш за твоите "вълшебни прозорци" :) , че не мога да се сдържа.
Предлагам ти да дадеш чертежи, снимки и пр. документация на твоята къща. Моята нежна половинка арх. Данка Василева
от 10 год. води упражнения по Градоустройство на студентите.
Арх. Василева и колегите ѝ, архитекти в УАСГ – София ще разгледат твоя проект ( ? кой архитект е проектирал къщата ? ),
а това са професионалисти от висока класа. Ако в проекта/къщата има новости и удачни решения за "пасивна къща",
ще дават твоята "пасивна къща" като пример на студентите.
Арх. Василева ще дава твоята къща, като пример при изготвяна на реалните градоустройствени планове, на малки селища
около София и Соф. област.
Моята половинка има проектирани и изградени повече от дузина еднофамилни къщи, когато ѝ споменах за теб и твоите "вълшебни прозорци" тя отговори, че от всичките нейни проекти, само в ЕДНА къща е успяла да направи разпределението
на стаите ЮГ – ИЗТОК. Практически е много трудно или невъзможно всички стаи в една къща да имат ЮЖНО изложение.
При теб явно се е получило и това е голямо постижение, за което те поздравявам !
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ELPUNTO в Октомври 06, 2022, 09:55:14 pm ---Предлагам ти да дадеш чертежи, снимки и пр. документация на твоята къща.
--- Край на цитат ---
Вие като чели живеете в някяква измислена среда с тези си предоложения?
Документация давам само когато ми се поиска със съдебно решение. Това е публиличен форум и бих предупедил всеки който е решил да споделя каквато и да е лична информация да внимава с това.
За снимки съм помествал, и сме ги дискутирали, но вие може би не сте ги видели: https://mazeto.net/index.php/topic,9376.msg128952.html#msg128952 Тези дограми си имат спесификации така че всеки може най-мако да направи изчисления. Не съм написал че имам още наклонени прозорци, зимна градина и при нея имам още 9 м2, може да поместя снимка при интерес, въпреки че мисля съм я давал преди. Така че имам 25 м2, прозорци с югоизток-югозапад изложение (на един етаж). Имайки в предвид енергията на слънчевите лъчи на квадаратен метър (с определено отразяване) всеки може да направи изчисления за входящата енергия при слънцегреене за 5-6 часа. Забележете че това не са всички прозорци на къщата те са всъщност доста повече, но тук оговрим само за един етаж и две страни югоизток-югозапад.
А при положение че вашата половинка се интересува и иска да дава къщи за пример ето няколко много по-насевер от нас (една в северния полярен кръг където си отглеждат даже и земеделски култури): https://www.youtube.com/watch?v=NGDr3Xrv0Ko&t=136s и това https://www.youtube.com/watch?v=ZT2hrZDuZp0 и това https://www.youtube.com/watch?v=atc6-JCVIOs Така че тези къщички трябва да се дават за пример, аз само си играя в сравнение с това което постигат тези хора.
EDM electronics:
Проява на наивност е, да се уйдисва на акъла на alvion, да му давате схеми и пр.
Той се е доказал, като пасивен нищоправещ субект, който търси с кой да си приказва във форума - нищо друго. Минава от ляво на дясно, само и само да предизвика полемика за забавление и да комуникира. Хора които нищо не правят не са богоугодни, защото животът е създаден човек да се мъчи, да преодолява някакви препятствия от всякакво естество. Седенето, философстването, гледането на сеир, пускането на фитили е загуба на ценно земно време, характерно за хора отказващи да се борят с предизвикателствата на живота.
Такива хора още от ранна детска възраст са си избрали да си почиват. Още на училище докато осъзнатите деца учат и си налягат парцалите, защото ще им трябват знания в живота, стремят се към професии за които се изисква преди всичко акъл, а не крака, те гледат "умно" абажура, гледат през прозорците, лапат мухите, а знанията минават от едното ухо през другото и няма никакво ресто в тъпата глава. Погледа става много прост и аз като видя такъв ме набива на смях и бъзик - веднага го разпознавам без дори гък да е казал. :D Точно те нямат и 5 лв. в джоба и често се оплакват от това. :)
Толкова с лириката. ;)
SSR "релета" и какво е характерно за тях, биват разни видове и се различават съществено:
Основно се правят с комутиращ елемент симистор, който се управлява от оптосимистор. Те обаче са два вида. Първия е с оптрон, който отпушва симистора само когато напрежението стане нула волта. Т.е. в оптрона има нулев детектор. Целта е комутацията да се осъществява при нулев ток, а не при случайно време, когато амплитудата на променливото напрежение е да речем на върха и тогава комутацията ще с максимален токов удар. Така се премахват както смущенията в мрежата, така и гарантирана безпробойна комутация. Такива комутатори се използват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за светодиодните осветителни тела, защото в тях има електролитни кондензатори, които имат огромен начален ток. Така те се зареждат плавно и безпроблемно. Такива лампи не могат да се комутират с релета, контактори или стандартни мрежови ключове.
Втория вариант е управление с оптрон - също оптосимистор, който не е обвързан с нулев детектор и комутиращия симистор може да бъде отпушен по всяко време на мрежовата синусоида. В този случай комутацията става при много голям ток и това е чуваемо - симистора "свири" и съответно има по-големи загуби в топлина. Използва се за регулиране на напрежението - ШИМ. първия вариант не става за ШИМ. Той се ползва за най-прости релейни комутации.
Имам такава разработена и направена, като готово устройство схема с микроконтролер ATtiny 13 и заводска платка, правил съм го за управление на двигатели с плавен старт. Програмиране на устройството само с един бутон - време на плавния старт, минимален ШИМ и максимален ШИМ. Като ми остане време ще пусна специална тема.
При симисторните комутации следва да се има предвид, че отпуши ли се веднъж симистора не може да се запуши през целия полупериод. Запушването става едва, когато напрежението стане нула волта.
Третия вариант: Комутацията с MOSFET е друг тип и за друго предназначение. Транзистора се вкарва в диоден мост, за да работи с променливо напрежение. Предназначението на такъв комутатор е преди всичко за такива схеми, при които се налага ДА СЕ ИЗКЛЮЧИ захранването в точно определен момент, когато напрежението е различно от нула, което със симистор е невъзможно. Примерно при електронни променливотокови автоматични предпазители. Правил съм такъв за постоянен ток за Li-Ion акумулатор, който работи надеждно години наред - има такава тема във форума.
Не е оправдано да комутираш обикновена релейна верига с MOSFET транзистор.
За такива комутации се ползва описания горе първи вариант.
ELPUNTO:
EDM electronics привет. Благодаря за подробното описание на SSR релетата. Нямах представа за тях, сега имам.
EDM electronics от описанието ти разбирам, че SSR релетата комутират променлив ток. Каква синусоида при правия ток ?
Аз захранвам ел. уредите с ПОСТОЯНЕН ТОК, което значи че SSR релетата НЕ СА ГОДНИ за комутация на прав ток.
Ако бъркам нещо моля, поправи ме.
Относно ел. схема на Енергийния Оптимизатор за моята ДЕлЦ. Схемата е елементарна, електротехника + МикроКомпютър.
Няма нищо тайно, ако колегите от ФОРУМА проявяват интерес, ще я "пусна". Иначе не искам да ставам досаден и да се натрапвам.
Колегата alvion аз не познавам нито като специалист, нито като човек. Не съм имал до сега контакт с него, понеже само той прояви
интерес към ЕО, реших да му изпратя схемата само на него.
Ще дам ИНФО и ще съдействам на всеки от ФОРУМА и не само, всеки който иска да ползва ФВ панели. Имам не малък практически опит с експлоатацията на ФВ панели и споделям този опит в ИНТЕРНЕТ пространството.
Желая на всички ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ да бъде с вас през есенно/зимния сезон ! :)
EDM electronics:
ELPUNTO, SSR релетата са за комутация на променливи напрежения и токове.
Постоянния ток се комутира успешно и просто само с MOSFET транзистор или съставен такъв. Не е нужна никаква специална схема, дори драйвер. Такава е комутацията при Li-Ion батериите с BMS-модула. Транзисторите при обикновената комутация нямат никакви загуби и не греят, дори не е нужен радиатор. За по-голям ток и по-ниско съпротивление на ключа се връзват паралелно транзистори. Така може да комутираш стотици ампери, което е много по евтино от използването на релета и с много по-малък обем. Може да комутираш и хиляди ампери с транзистори на много ниска цена. Обикновено такива комутации са за ниски напрежения. При мрежовите напрежения няма големи токове.
SSR релетата не са за твоя проект.
Механичните релета /контактори/ са много по-надеждни от транзисторите. Замяната им с електронни ключове - транзистори е оправдано само, ако имаш голям пусков ток, примерно в товара има електролитни кондензатори. Ако няма такива, карай си с механичните релета и не слушай alvion. Да ползваш в твоя случай транзистори, ако нямаш висок пусков ток от кондензатори, т.е. капацитивен товар, ще е по-скоро мода, отколкото да има някакъв осезаем ефект. Ако комутираш индуктивен товар с релета, имай предвид че началния ток е минимален и релето не се уврежда. В дома ми всички врати входни, вътрешни са електрически, комутирам актуаторите на бравите с релета от много години - релетата не са мръднали. Товара е постояннотоков, но индуктивен и началния ток при комутацията е нулев.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия