Здравейте, с един от администраторите, във форума, поговорихме на лични съобщения, за мотора на Перендев, и прочетох темата, намерих някои неща които ми хванаха погледа.
Някъде се споменаваше за натрупване на статично електричество - зависи от използваните материали, но винаги може орпуса да се заземи, и така да се отвежда статичното електричество.
Четох и за заграване, тк можем да се обърнем към материалите, и конструкцията. Ако Мотора предлага достатъчно голам въртящ момент, винаги може да се използва, не само за задвижване на основното приложение, а и за една водна помпа, която да е свързана със система за водно охлаждане.
Видях една схема, дето според мен, няма как са сработи, ето какво имам предвид (първата прикачена схема):
защото ако обърнете внимание на лявата част на статора, магнитите са насочени с противоположните си полюси, и така магнитите се привличат, ефективно възпрепятствайки въртенето на ротора, което дясната част на статора се отива да създаде, защото магнитите са насочени с еднакви полюси един към друг, и съответно магнитите се отблъскват.
Аз самият като си завършвах висшето образование, по диплома съм инженер еколог, за дипломната си работа, работих над проект за алтернативен източник на енергия. Работих точно по такъв проект, и това пратих на администратора, но ще ви го постна, и да се надяваме че ще стане полезна и градивна дискусия.
Втората схема е проекта, по който работих в дипломната си работа, и общо взето съм съгласен, изцяло, че целият проект се крепи върху много фин и деликтен баланс, и коректно ориентиране и разположение на магнитите един спрямо друг, имам предвид магнитите в ротора спрямо тези в статора. При мен в лабораторията, двигателя сработи, което хвърли в ужас и потрес няколко професори, които се кълняха във вся и всьо, че това е дръзка подигавк с физиката и науката, и даже се обзалагаха на пари че няма да сработи, но моя проект имаше достатъчно въртящ момент да завърти малък генератор, достатъчен да захранва надеждно един компютър с 650 ватово захранване, 19 инчов монитор с електронно-лъчава тръба и и 100 вата крушка - нормална не енергоспестяваща, за осветрение на помещението, и това беше максимума който можех да захраня с университетския проект. което ме навежда на мисълта, че ако се направи мотор с достатъчно голям вътрящ момент, спокойно може да задвижи голям генератор, която може да захранва една къща с нормалното потребление на едно семейство.
Очаквам машите коментари :-)