Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Най-добрата звукова карта
edin:
Защо кадърно направен лампов усилвател, звучи приятно и естествено, за разлика от полупроводников с минимален клир фактор?
Клир факторът не е никакъв критерий за хубав звук. Защо? Защото това, което е важно в хармоничния спектър е начинът, по който затихват хармониците, а не тяхното ниво. При хубавите лампови усилватели, хармониците затихват в линейна последователност, т.е. всеки пореден хармоник във възходящ ред е с точно определено по-ниско ниво от предхождащия го. Това е естественото в природата затихване на вълните и вашето ухо го усеща с възторг.
Радико:
edin
Моето ухо не е във възторг от такъв звук. Нали ти написах за свинското и пуйката.
има и хора като мен който обичат да чуват музиката освен с ушите си и с диафрагмата си. За жалост т6ози звук е непосилен за всички лампови усилватели който се вместват в обем по малък от един кубически метър и с тегло под 500 кг.
Аз за такова лампово прасе нямам кочина за това предпочитам транзисторна пуйка.
Глиставите лампови прасета до около 100 килограма дето са, го докарват много чист ама и доста писклив звук е те това не ме кефи, сори. Хората дето обичат силни емоции, обичат мощни и качествено звучащи басове.
EDM electronics:
Без да съм специалист по ламповите НЧ-усилватели, мисля, че особено приятното им звучене се дължи на неестественото им възпроизвеждане на входния сигнал. Усилва някак хармониците и се получава по-различно звучене, но както Радико се изрази, един харесва луканката с ГМО, друг морски деликатеси.
Впрочем, така стоят нещата и с озвучителните тела. В аудио форумите масово се превъзнасят там хорни, ТЛ, широколентови ВГ и пр., като номбър уан, но на практика нещата са по-различни, оценени от ценители, които не са маниаци - безпристрастни. Целта на всичко е реклама с цел продажба на ретро техника /два чарка на кръст на баснословна цена/, за която се твърди, че била по-добра от съвременната. ;D
Лъжа и измама е, че ламповите усилватели, хорните, ТЛ и чисто широколентови озвучавания дават най-добрия звук. Това е техника само за джазмени. :D
edin:
Най-важното е какво на вас ви харесва. Другото са празни приказки.
EDM electronics:
--- Цитат на: edin в Февруари 13, 2015, 01:48:20 pm ---Най-важното е какво на вас ви харесва. Другото са празни приказки.
--- Край на цитат ---
Така е. Другото е закачка. :D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия