Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Най-добрата звукова карта
edin:
--- Цитат --- За USB "чушки"-те ... не искам да коментирам просто.
--- Край на цитат ---
Далече си от истинското аудио колега, щом Audioquest, не ти говори нищо. Тази тяхната чушка, ще надсвири, всичките компютърни карти накуп, ако ще и да имат 200db S/N .
PyroVeso:
Колеги, който не е боледувал от тази болест аудиофилията, само той не знае за какво става въпрос...
Какво показва кумулативният ми над 10 годишен опит в областта?
Да се направи наистина качествен източник на звук (ЦАП, DAC) е изключително трудно и нестандартно занимание!
Изобщо забравете за 24-бита 192KHz - това са утопии, по-големи от Комунизма. Практически постижимото при нормални условия (без криогенни камери, КПД под 1% и т.н.) са около 18 бита и... 96KHz макс (даже още при 88KHz нещата започват да стават леко безсмислени...)
Особено при източника трябват изключително чисти захранвания! Изходът на повечето DAC-чипове е в границите на +- 2mA, което означава, че при 16-битова резолюция, електрическият сигнал, отговарящ на най-младшия бит е 4 / 65536 = ~60 nA (шестдесет НАНО-ампера!!!).
При времевата резолюция нещата стават още по-страшни... Най-големият враг на чистия аудио-сигнал е т.нар. "джитър". Това е девиацията във времето от точния момент, в който трябва да бъде възпроизведен един семпъл. А грешка във времето е равносилна на грешка в стойността -> губим битове, губим фаза и изобщо... Та затова са необходими свръхточни и свръх-стабилизирани кварцове, филтри на генерираните от тях сигнали и т.н. Джитърът на повечето купешки устройства надвишава НЯКОЛКО ПЪТИ периода на един семпъл, а битовата резолюция рядко превишава 12-13 реални бита. Сами си правете сметка за какво "качество" става въпрос...
Купешко нещо свястно няма да намерите, колкото и да е прехвалено! Или ако е наистина направено като хората, за качеството, което гоним ще струва такива пари, че тутакси ще си посипете главата с пепел... (4-5-цифрени суми. Не се шегувам!)
Остава нещо, което е разработка на човек, който знае какво точно прави, от друга страна е вложил достатъчно време и усилия за да създаде сносен комерсиален продукт, и не на последно място - иска му цена съвсем символична, която разбира се не оправдава времето, самоусъвършенстването и труда му, но все пак е нещо, с което може да преживява и да се развива.
Например това това, намерило международно признание тук.
Силно препоръчвам ЛАМПОВ предусилвател след възможно най-качествен DAC. Логиката е - колкото по-"отрано" хванете сигнала и го усилите без да го скапвате (с лампа), толкова в по-голяма степен той си запазва истинските характеристики, детайли, звучене и т.н. В противен случай, ако го оцапате още в зародиш, сипвайки му в гърлото песък (силиций = полупроводници), толкова по-нататък само усилвате сторената беля...
Нататък усилвателят и звуковъзпроизвеждащите устройства (колони, рупори, оупън-бафъл) също не са без значение, но ако работата е оакана още в зародиш - забравете те да "поправят" стореното и да ви решат проблемите...
ppipilica:
И каква е целта на заниманието и харченето на излишни пари.
EDM electronics:
Колеги, благодаря на всички отзовали се. Доста компетентни съвети. Ще прегледам всички предложения и ще преценя. Зная, че PyroVeso е аудиофил и ще разгледам обстойно неговото предложение, да видя тоя пич от Варна какво е сътворил.
Ето аз на какво се бях спрял, мисля, че е най-доброто: http://www.ebay.com/itm/NEW-Asus-Xonar-Essence-STX-PCI-Express-x1-Sound-Card-/160714949944?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256b5b8538
Тук пък има аудио карти /сносни/ на много тънка цена: http://www.emag.bg/zvukovi-platki/c?ref=category_center-2_4
juliang, това което предложи също е от върховите постижения. Но защо с външна карта през USB ще има шумове, нали сигнала е цифров?
За слушане ползвам само Фубар и lossles файлове. По-добро от това аз не знам. А лослес файловете нямат разлика с аудиото, защото са съвсем леко компресирани, така че при разархивиране си стават същите - поне такова ми е субективното усещане.
ppipilica, зададе интересен въпрос :). Целта на харченето на пари е те да бъдат превърнати в приятни спомени, в неща които доставят удоволствие, радост. А всеки се радва на различни неща. Пък цената на една част от компютър не мисля, че е някакъв голям харч, особено когато човек се чуди какво да ги прави тези пари ;) 8).
А може ли някой да ми каже, ако си взема карта 7+1, ще става ли за 5+1?
ppipilica:
Само не се впускай в дебрите на аудиофилите да купуваш някви неща със съмнителен ефект, някой заклети аудиофили ще се закълнат че има разлика между кабел за 500 лева и обикновен такъв. То не е само да купиш скъпа карта, кабели и лампов усилвател, то има доста работа като акустична обработка на подходящо помещение и подходящи колони, трябва да имаш и добър слух да чуеш резултата от многото похарчени пари. Щом търсиш части за комп трябва да си наясно че трудно се намират качествени файлове с музика за комп подходящи за многото пари наляти в добра система.
Попрочети малко в тоя форум, може и да си го чел вече, https://bgaudioclub.org/forum.php
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия