Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Въздушен слънчев отоплител от бирени кутии.

<< < (4/14) > >>

PyroVeso:
Инициативата е супер-похвална! Както бях споменал в предишен коментар - Слънцето е един дълбоко недооценяван източник на СЕ, който, както се вижда, може да бъде усвояван дори със съвсем евтини и подръчни средства.

Някои мои мисли по въпроса:

1. ф50 ми се струва малковато за въздушни приложения (виж ф-то на въздуховодите по сградите...). Може би ф120 ще е далеч по-подходящо. Малко фи означава голяма скорост на въздуха за постигане на желания дебит, а оттам и необходимост от по-голяма разлика в наляганията, шум (бучене, свистене), повишено вътрешно съпротивление на цялата инсталация => повишен разход на електроенергия за вентилатора, турболенции, скъсяване на живота му и т.н.);

2. Наистина потокът въздух през първите колони от кутийки (които са по-близо до вентилатора) ще е по-голям, отколкото през последните, защото разликата в налягането там ще е най-голяма. Това може да се реши по два начина:
- като входът се пусне от другата страна (т.е. изходът ако е горе-дясно, входът да е долу-ляво);
- наистина диаметърът на отвора отдолу (на входа) на всяка колона кутии да е различен (поне на първата кутия отдолу-нагоре), като нараства в посока от вентилатора нататък. Това е проблем и при капковото напояване и въобще при всяка система, където нагнетяваш някакъв флуид през една тръба, отстрани на която има отвори през определено разстояние, и очакваш еднакъв дебит през всеки отвор. И при "мократа" клетка на Bob Boyce го има, и при барбутьора на Pantone...;

3. Панелът трябва да има подходяща ориентация и наклон за максимална ефективност през целия отоплителен сезон. Бях чел едно изследване на БАН, където бяха установили, че за ЦЕЛОГОДИШНА най-добра ефективност ориентацията трябва да бъде точно юг-югозапад, а наклонът - 38-40' спрямо хоризонта. Предполагам обаче, че тази системка няма да се ползва лятото :) , така че (може би правилно си я ориентирал) - чист юг и по-голям градус (70-80').

Благодаря за споделения опит, поздравления и със здраве да си го ползваш.

az_skeleta:
Атос, колкото е по голяма температурната разлика толкова е по голямо К.П.Д. Това което му предлагаш ще накара въздуха да се вдижи с много по голяма скорост. А и последните тръби няма да отдават толкова колкото първите. На повече от 2 последователно свързани според мене няма смисъл.

Аtos:
PyroVeso, във всяка пневматична система, общият дебит на преминаващия газ се определя от най-тесния диаметър в системата, така, че и Ф200 да са тръбите - все тая, все пак въздухът минава през всеки един отвор в кутиите, което определя дебита.
По-дебели тръби=по-голяма контактна площ за топлинни загуби по пътя. Ф30-50 се изолира (и прокарва през препятствия) много по-лесно, отколкото Ф120, освен ако не си решил да събаряш стени. Едва ли lz1jer иска или се е заел да прави въздуховоди по сградата:)
Завихряния и турбуленция тук са от полза, по-добро обиране на топлината по кутиите от въздуха.
Разлика в налягането между първите и последните колони кутийки тук няма, както няма и по-голям поток въздух, при затворена (тип "скачена") система, налягането ще е еднакво. Разликата ще е само във времето, в което въздухът минава през последните колони, сравнени с първите, нещо като леко вълново изоставане.
С каква скорост да вкарва въздуха зависи единствено от това, колко ще успее да го нагрее. Ако увеличи дебита, ще падне температурата. По-добре да вкарваш 100 литра на час с Т=60 градуса, отколкото 300л/час на 20 градуса.
Смятам, че изложените от него измерени данни са добри.

lz1jer, ще чакаме да качиш реална снимка при възможност, интересува ме (а и не само мен) от изпълнението на рамката и начинът на фиксирането и?

Аtos:

--- Цитат на: az_skeleta в Февруари 21, 2015, 10:15:06 am ---Атос, колкото е по голяма температурната разлика толкова е по голямо К.П.Д. Това което му предлагаш ще накара въздуха да се вдижи с много по голяма скорост. А и последните тръби няма да отдават толкова колкото първите. На повече от 2 последователно свързани според мене няма смисъл.

--- Край на цитат ---
Скоростта като цяло в системата ще е същата, погледнато от "вход/изход", няма от какво да се промени! Вече вътре преминаването между кутийките може да е по-скоростно, но от това ще се създадат полезни вихри.
И обясни ми защо "последните тръби няма да отдават толкова, колкото първите"???
Според мен ще отдават ТОЧНО ТОЛКОВА ТОПЛИНА, КОЛКОТО И ПЪРВИТЕ! Просто ще я отдават на много по-загрят вече въздух и затова НЯМА ДА ИЗСТИВАТ ТОЛКОВА! Да не се бърка топлина с температура само!
За последното съм съгласен, трябва с експеримент да се установи оптимална схема на брой клетки с последователно и успоредно свързване, защото и двете крайности биха занижили показателите.
Въпреки, че е малко спорен въпроса, защото всяка следваща кутийка би била с по-висока температура, което значи, че ще нагрява повече. И всяка следваща ще поеме въздуха не от Т нулево (начално), а от температурата на предходната и кутийка, което си е супер!

Радико:
az_skeleta
Пропускаш нещо много важно, а именно че такава система с много паралелни ръкави проявява тенденция към саморегулитане тоест ако през последните ръкави премине по малко въздух той ще се нагрее повече и ще увеличи налягането си отгоре поради конвекцията и ще премине въпреки по късото разстояние на предните ръкави.

--- Цитат ---По-добре да вкарваш 100 литра на час с Т=60 градуса, отколкото 300л/час на 20 градуса.
--- Край на цитат ---
Обратното е atos Ако поддържаш по ниска температура са ти по малки загубите от обратно инфрачервено излъчване в атмосферата и от там се вдига КПД.  Субективното чувство е точно както казваш ти, но това е чисто субективно и ще го чувстваш само като застанеш точно пред тръбата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия