Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Въздушен слънчев отоплител от бирени кутии.
az_skeleta:
Е тогава при положение че може да сложи по слаб вентилатор с който да си намали дебита и увеличи температурата на изхода, за какво да ги връзва последователно?
Аtos:
Знам ли...по-логично ми се струва.
Освен това ще отпаднат съмненията през коя колона колко въздух минава и за колко време.
А и въздухът има повече време да се загрее до по-висока температура, като обходи всички кутии.
Пробата би показала кое е по-удачно.
макс1962:
Ха-ха, терасата..... това е към 25%, надясно и назад има още. По документи се води на шефа, но той живее другаде и на практика си е моя ;D
На Елпунто, доколкото съм в час, мисля че е за ток. А това е само за топла вода. Ясно се вижда тръбата. На втория ред, където е счупено стъклото и въпреки, че е счупено и при не много силно слънце не мога да си държа ръката повече от 5 секунди под стъклото. Нагрява се до невероятна температура. Затова мисля, че няма нужда от кутийки. Просто с принудителна циркулация от единия край влиза, от другия излиза и това е. Скоростта и дебита на въздуха трябва да бъдат съобразени с големината на панела.
А тази инсталация на терасата осигурява топла вода (45 градуса) от март до октомври.
Аtos:
Не, на Елпунто фотоволтаиците са му на покрива, а соларът (който е с вода и буферен съд) е пред къщата му на земята. Разгледай снимките в темите му, или му прочети постовете.
Радико:
Термодинамика какво е това
Всички тела в природата могат да се нагряват това мисля, че е ясно на всички.
Телата също така могат и да се охлаждат, това също е ясно на всички нали така.
Това което може би не е ясно на всички е, че телата могат да се нагряват и охлаждат едновременно. Не съществува в природата място или момент в който някакво тяло само се охлажда или само се нагрява или пък нито да се охлажда нито нагрява. Явлението „Постоянно нагряване и охлаждане, както и науката изучаваща го се нарича Термодинамика. Ако имаше тяло което не се нагрява и охлажда сиреч е термостатично щеше да има и термостатика, обаче такова животно няма.
Тези тела които ни изглеждат в покой „остават дълго време с една неизменна температура всъщност са в термодинамично равновесие. Телата които са заобиколени от повече по студени от тях тела отколкото от по горещи, се охлаждат. Когато заобикалящите тела са по горещи от дадено тяло то се загрява.
Ооопс не си мислете, че ако дадено тяло е заобиколено само от по горещи тела то не се охлажда а само се загрява. Такова тяло продължава да се охлажда, но темпото на загряване е много по високо и тялото не е в термодинамично равновесие. А това става така защото телата се загряват и охлаждат по два начина „термоконтактен“ и „вълнов“ може да го наречеме и „лъчев“
При термоконтактният начин нещата са ясни. Атомите на едното тяло са в контакт с атомите на другото тяло и им предават чрез удари енергията си.
Друго обаче е положението при вълновият начин. Всяка вълна достигнала до дадено тяло се абсорбира „Поне част от нея“ което води до повишаване температурата на тялото. Вълните които имат силно изразен термичен ефект е прието да се наричат инфрачервени.
Всяко тяло излъчва такива вълни дори и да е предпазено от абсолютно всякакъв термоконтакт примерно планетата ни изстива въпреки, че космическият вакуум се смята за абсолютен изолатор да абсолютен но само термоконтактен.
Факт е, че най студените зимни температури се достигат при ясни нощи когато нищо не спира инфрачервеното излъчване на земята към космоса. Защо изстива нали вакуума е изолатор.
Когато земята е обърната към слънцето излъчването му е по силно от това на земята и термодинамиката и става положителна загрява се. Това както се сещате означава, че по горещите тела имат по силно излъчване и губят повече температура във излъчване. Следователно по силно нагрятите бирени кутиики ще имат и по голямо излъчване което ще нагрее хубавият парапет на макса1962 вместо да нагрее въздуха в къщата му. Ако през кутийките премине достатъчно въздух да ги охлади термоконтактно енергията ще отиде в къщата вместо в парапета. Това е то колкото по добре отнемаш енергията на кутийките толкова по студени ще са те и съответно по малки загубите от излъчването. Тук не обръщам никакво внимание на контактните загуби от въздуха около кутийките.
Боядисването на кутийките с черен мат намалява загубите от директно отразяване на инфрачервените и други вълни. Но изобщо не значи, кутийките няма да имат собственно излъчване.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия