Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Преобразуване на двупосочно (възвратно-постъпателно) в еднопосочно движение
Аtos:
miromad, не мога да ти разбера идеята на темата?
Не разбирам и изписаните коментари под нея до тук?
Радико го е обяснил най-точно, но малко объркващо за някой незапознат човек с механичните приводи.
batplamen също предлага добър вариант за хидравлично изпълнение...
Решението на тази задача е измислено преди повече от 500 години и в съвременен вариант се нарича КОЛЯНОВ ВАЛ или МОТОВИЛКОВ МЕХАНИЗЪМ.
В посочения твой пост:
Там, където имаш надпис "ВЕРИГА", вече имаш такова превръщане на въртящия момент - линейно и постоянно. Няма значение колко дълъг ще е оттам - нататък пътят на механичния привод...колкото по-къс, толкова по-малко загуби.
Въпреки, че съм скептичен относно тази идея, един съвет - за да не влияе гравитацията в + и - при въртенето, придавайки му импулсна неравномерност, направи тежестта с маховика да се върти в хоризонтална равнина (вертикална ос).
miromad:
Радико го е обяснил точно, но точно там е въпроса - "Как да преобразувам двупосочното възвратно-постъпателно движение в еднопосочно въртеливо, като се оползотворяват и двата хода?". Обяснение със скица ще е най-добре.
С мотовилков механизъм няма да се получи според мен.
Лявата страна на скицата вече е ясна /и наистина ще е по-добре маховика да се върти в хоризонтална равнина/, но това преобразуване ми трябва за дясната страна /там, където пише "тук се монтира възвратно-постъпателен механизъм", демек мотовилков механизъм/. Но мисля, че не трябва да е мотовилков механизъм, нещо друго /зъбни колела, еднопосочни съединители/, защото движението от дясната страна на лоста трябва да бъде равномерно и с малки отклонения нагоре-надолу /например един-два зъба на зъбното колело нагоре и надолу/. За такива малки граници мисля, че мотовилковия механизъм е непригоден.
Идеята ми е, че при високи обороти масата на тежестта ще се увеличи и това ще създаде голяма сила от дясната страна на лоста /също така мисля, че при високи обороти отклонението от дясната страна на лоста няма да е в широки граници, но на практика не знам как е/ и тази сила може да се оползотвори най-добре със зъбни колела /мултипликатор/.
Аtos:
miromad, или аз изобщо не те разбирам, или твоите познания и усещания по механика са под минимума, необходим за направата на един прост полиспаст...нищо лично!
Защо смяташ, че няма да се получи с мотовилков механизъм? Там се оползотворяват и двата хода, въртейки колелото!
А големината на хода си го определяш от разстоянието между центъра на колелото и точката, в която си захванал маховика:
Това, което истински ме озадачава е - каква е причината за трансформация на въртящи и възвратно-постъпателни моменти от един в друг, после-обратно?
Механичните предавки с твърда връзка са АБСОЛЮТНИЯТ вариант на чистото математическо моделиране, там законът на лоста е ЦАРЯТ!
И всяка последваща трансформация на каквато и да е предавка води до увеличаване на загубите!
П.П. Имаш твърди връзки! Оборотите НЕ ВЛИЯЯТ на диапазона на отклонение!!!
Отклонението е фиксирано от разстоянията на връзките, то е ПОСТОЯННО!
Все едно като се движиш по-бързо с колата си, тя да се удължава или свива...или като подадеш "газ", да си променят размерите мотовилките в коляновия вал...?
nizo:
miromad, при стирлингите често се ползва маховик с колянов вал:
Даже винаги/А/
miromad:
atos, движението нагоре-надолу от дясната страна на лоста трябва да е в рамките на няколко милиметра и поради тази причина смятам, че мотовилковият механизъм няма да се справи със задачата, защото трябва да е много малък и тънък /няма да издържи на натоварването/. Знам, че големината на хода се наглася по този начин, но дали ще е удачно да се използва мотовилков механизъм при движение, което е в рамките на няколко милиметра. Тогава с каква големина би бил центъра, на който се закрепва маховика? И от там нататък да се смята закрепването на мотовилката за колелото.
А целта ми е когато от лявата страна тежестта се развърти до определени обороти, от дясната страна да се включи оползотворяването на изработената енергия, НО две са условията, които трябва да се спазят:
1. движението трябва да е в рамките на няколко милиметра нагоре-надолу
2. движението на лоста от дясната страна в посока нагоре-надолу да е строго ограничено /да е в определени граници/, защото иначе ще се получи дебаланс /поне аз имам усещането, че така ще се получи/. Но ограничителя трябва да е или пружини, или нещо друго, но меко, защото ако лоста отдясно се удря в ограничителите отгоре и отдолу, това също би довело до дебаланс отляво /пак по моето мнение/.
Затова си мислех да го направя със зъбни колела и еднопосочни съединители, но също така искам да чуя и вашите мнения.
Надявам се вече да е по-ясно за какво иде реч.
ПП: Да, когато има твърди връзки оборотите не влияят на отклонението, но въпроса е как би се държала една такава система, ако от дясната страна няма твърди връзки, а е свободно движението? Тогава какво би било отклонението при ниски обороти и какво би било при високи? Дали ще има разлика в отклонението?
Може ли някой да симулира този процес /с и без твърди връзки от дясната страна/?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия