Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
ОПРОСТЕН РОТОВЕРТЕР
kd_dinev:
Mалко е грубо като сравнение,но аз бих оприличил процесите протичащи в двигателя,с тези които се развиват в механична система изпаднала в резонанс.Който е бил в казармата може би си спомня,че на строева част изрично се забраняваше да преминава марширувайки по мост.Тогава си виках гледай ги тъпите фуражки пак са измислили някаква глупост,какво ще му направят двайсет момчета на този як железобетонен мост? Чак по късно,когато гледах документален филм за моста над река Такома,който заради резонанса се саморазруши,разбрах,че в същност тъпия съм бил аз.Или както казваше един преподавател в МЕИ двигател изпаднал в резонанс може без проблеми да разруши железобетонния фундамент върху който е монтиран.Ето два постулата за механичният резонанс.1В механични системи,в които няма загуби теоретически амплитудата на принудителното трептене може да стане безкрайно голяма.2При явлението резонанс механични конструкции се саморазрушават,поради това,че външна принудителна сила синхронизира трептенията на самата конструкция.
Аtos:
kd_dinev, само те моля да не изместваш акцента!
Едно е двигател да се саморазруши поради непредвидено конструктивно изпълнение от попадане в резонанс, съвсем друго - да се саморазруши от САМОУСКОРЯВАНЕ и то след като му изключиш захранването ;D
При всички случаи чакаме практическо потвърждение на идеята ти!
Ако самият ти не си готов да изпълниш експеримента, поне дай точно технологично предписание на някой, който е готов да го направи?
kd_dinev:
ATOS,съжалявам ако съм бил разбран неправилно,но никъде не съм писал,че двигател изпаднал в резонанс ще се саморазруши,написах,че в него се генерират много големи механични сили,които могат да унищожат фундамента върху който е монтиран.Опитвам се да дам практическо потвърждение,но както споменах по горе към досегашните ми ангажименти неочаквано се добавиха нови,които съвсем ме лишиха от свободно време.Абсолютно нищо против ако има някой колега,който е готов да го направи и сподели резултатите с нас.Ако правилно си спомням основният казус остана дали след включване на правототоков двигател с последователно възбуждане към външен източник на захранване на празен ход,развъртането му за 3секунди и изключването му от захранването роторът на машината ще продължи да се самоускорява докато я повреди или под действие на силите на триене ще се забави и ще спре.Коректно е двигателя да е нов и да няма промени,които да изменят по някакъв начин естествената му скоростна характеристика на празен ход.
kd_dinev:
За този експеримент ли говориш или за създаване на работещ прототип по идеята,защото не разбрах за кое от двете става дума.Ако е за второто готов съм да дам всякакви подробности стига някой да се интересува.Когато смятам,че нещо е важно предпочитам да го свършат професионалисти,затова говорих с хора от една фирма занимаваща се само с правотокови мотори,обясних им какво искам,те викат нямаш грижи ще го направим,ама има един проблем.Какъв проблем нещо по конструкцията или има нещо принципно сгрешено.Ами не просто не работим единични бройки трябва да поръчаш поне двадесет и дотам ни бяха засега преговорите....
ndm:
Тази тема е много интересна, но няма все още експеримент. А там е истината.
https://youtu.be/5YHDPp3_57M
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия