Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Всичко за WINDOWS 10

<< < (24/57) > >>

GreenHulk:

--- Цитат на: Радико в Януари 18, 2016, 02:23:35 pm ---На вниманието на желаещите да пробват линукс:
http://www.linuxliveusb.com/ Това е сайта на една програмка за създаване на бутващи инсталиращи или ЖИВИ флашки.
Живи само за линукс обаче. Програмата съдържа голям списък от линукс дистрибуции. Избирате дистрибуцията и тя си изтегля нужното и прави флашката. Рестартираш пробваш, гасиш вадиш флашката, стартираш, уиндоса продължава да работи. много е удобно за спасителни флашки, дори и за закоравели уиндоус потребители.   

--- Край на цитат ---

Направо за хакери:)

kall:

--- Цитат ---Та EDM, ако искаш продължавай да си слушаш плямпалници като kall - такива (тролове) вече има навсякъде по форумите - платени, безплатни, политически, радикализирани... Едно време IT-техниката беше достъпна само за образовани и високоинтелигентни хора, духът беше изцяло позитивен и от другите се научаваше страшно много. В първите BBS-и, форуми и IRC-а всички бяхме като едно семейство - събирахме се на по бира всяка 1-2 седмици, разменяхме схеми, софтуери, списвахме "вестници" като "Вирус за вас", фантастични разкази и дори стихове. Сега до нета има достъп и криминални, и всякакви ментално-увредени типове, а по форумите се чуват не гласовете на тези, които са най-умни и/или опитни, а на тези, които са най-"приказливи"...
--- Край на цитат ---

А някакви доводи, факти, нещо така... Щото така само на емоция да се кара не е добре. И аз помня времената на BSS-ите и MIRC-ите... Какви семейства, какви пет лева, кавги и тролене на корем си беше, Интернет си беше Дивия Запад. Сега поне се е цивилизовал малко, макар че свободата и липсата на анонимност вече отдавна са в небитието. Сега всичко е контрол и следене от страна на тези с големи възможности. 

Ksurnev:
Доводи, какви доводи, направи си флашка и пробвай. Това са спасителни пакети за в случай на нужда. Връщат от по село. Ако компа има бутващо USB3, вече е малко по добре. Ако прежалиш 40-60 лв за добра флашка 64 Гб, тогава може повече. Отгоре на всичко можеш да влизаш в на кучето в д-то без опасност от вируси и разни подобни гадости.
За интернета съм твърде отдавна в него, още от 4800 модемите та и малко от по-рано. а бе от W 3.1. Та за нета мога да кажа, че е много хубава работа, ама стана гадно място. Кой от където се появи и почва да тропа по клавиатурата и да ръси глупосКи. Които са в час ще разберат за какво иде реч.
Та доводи колкото си поискаш.
Най добре пробвай, че тогава.

EDM electronics:
Аз пробвам между другото. Радико пусна много добра програма в която има всичките видове Линукс и ги прави директно бутващи и лайф. Има и български език. Много добра програма, ..........дето ще си играеш да търсиш.

Записах една бутваща флашка, но ми дава авто боот, а не ще да бутва - във виртуалния бокс. Още със самото начало и - проблеми. Помислих,, че е от майкрософската ОС - Уин 10, нещо да не иска да работи паралелно с конкуренция, но след като си сложих от диск стария Линукс, дето го имам от 4-5 год. Линукс УСУ, проработи. Само дето в него всичко е архаично и затова го зарязах на времето.

Ksurnev, препоръчай ми, като за начинаещ, коя точно версия да инсталирам и да пробвам. Тая дето в предния си пост си я писал не мога да я подкарам. Явно не ставам за хакер...

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 18, 2016, 10:03:14 pm ---... Ksurnev, препоръчай ми, като за начинаещ, коя точно версия да инсталирам и да пробвам. Тая дето в предния си пост си я писал не мога да я подкарам. Явно не ставам за хакер...

--- Край на цитат ---
Начи... за разлика от уиндоуса линукса е много по-разтеглив.
Самото ядро е няколко десетки мегабайта и с него общо-взето не можеш да направи нищо. На нивото на ДОС - можеш да видиш файловете които са записани да речем.
Оттам нататък (което е разликата с уиндоус) всичко е допълнително. Можеш да си го качваш, можеш и да не си го качваш, ако не ти трябва. Ако не ти трябва графична среда - не си я качваш, защото тя само хаби ресурси. За един файлов сървър просто няма нужда от десктоп и иконки, защото ... защото с него никой не се занимава, никой не стои пред екрана му. Даже повечето нямат изобщо екрани и клавиатури - всичко се извършва дистанционно, ако трябва - и от другия край на света, през интернет.
Оттам нататък всичко което се качва е в зависимост от нуждите на конкретния потребител. Никой не ти натрапва 8-те игрички, wordpad, notepad и media player примерно.
Във всички дистрибуции има предефинирани пакети - примерно казваш че искаш работен комп, и ти се качват разни офис пакети, медиа плеъри, браузъри и т.н. Казваш че искаш да правиш файлов сървър - качва ти samba-та и другите деймъни (аналог на сървисите в уиндоус-а) които са ти необходими да се вържеш в мрежа и да раздаваш ресурси.
Така че общо-взето е без голямо значение коя дистрибуция ще вземеш - можеш да си добавиш почти всичко което ти трябва или да махнеш това което не ти трябва. Убунто-то примерно е насочено към ежедневна работа и качва неща, които са близки до това което имаш в уиндоус. Дебиан-а в режим на десктоп машина също качва горе-долу същите пакети (програми да го кажем). Какво ще избереш е въпрос на личен избори и до голяма степен - на навик. Аз лично предпочитам Дебиан-а просто защото съм свикнал с него. Също така той е основата, върху която са разработени доста други версии на линукс. Ползват неговите .deb пакети. За него има доста предварително компилирани и готови за лесно инсталирани приложения. Има и огромно количество информация в интрнет. Трудно ще намериш някакъв проблем, който вече да не е срещан и да не е обсъден, да не му е намерено решение или да е обяснено защо не става.
Ето оттук : https://www.debian.org/distrib/
можеш да си изтеглиш версия на дебиан. "малкия" носител съдържа само необходимото да вдигне една мрежа и оттам нататък всичко което избереш ще се изтегля и инсталира от интернет. "големия носител" пък е предназначен ако ще инсталираш дебиана на няколко компа и не искаш всеки път да теглиш едни и същи неща за всеки от компютрите. Вдясно пък е линка за инсталация на "жив" носител, с който ще можеш да видиш дебиана на живо без да го инсталираш и да решиш ще го ползваш или не. Там има някои ограничения - примерно няма как да запазиш настройките на системата, да създадеш потребители, да инсталираш допълнителни приложения ... но общо-взето става да се запознаеш със системата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия