Kall, макар изпратената статия да е нещо доста по-аргументирано от просто тъпото твърдение, че "чичо Сам гледа и вижда всичко, и следователно линуксите нямат никакъв шанс", все пак един един по-внимателен прочит води до следните изводи:
1. Писал я е отявлен Windows-фен, който се е чудил от кой пръст да си го изсмуче, за да нахвърля повече мат'рял върху страницата, с което да стресне някоя току позамислила се кифла за алтернатива...
2. 80% от описаните "недостатъци" касаят "външния вид" на OS-а, демек - аудиото и видеото, принтерчета и тем-подобни глупости, които далеч не са нито силните, нито съществените страни на една OS (да не говорим, че самото заглавие казва, че става въпрос за проблеми при употребата на Lиnux като desktop-enviroment, а не по принцип)
3. 90% пък от споменатите по-горе недостатъци произлизат не от самия Linux, а от нежеланието на фирми като Nvidia да публикуват драйверите си, или да ги разработят за него. Да ги питаш защо, след като така или иначе цената на хардуерния им продукт включва цената за разработката на драйверите. Но... "пазят си сиреннцето" по някаква причина. Хората обаче отдавна са намерили цаката на този проблем - включват уиндоуския драйвер като binary block и само пускат API-та към него от оупън-частта. Не е съвсем "легално", но върши чудесна работа...
4. Х-системата винаги можеш да я рестартираш в движение, стига да знаеш как. Нещо повече - за всяка сесия можеш да си стартираш отделна Х-система, и така да приютиш десетки потребители на един компютър. Не ми се мисли какво става, ако на уиндовса му забие видео-подсистемата. Направо се отива към копчето "Reset" на кутията или към рестартиране на виртуалката. За любителите на виртуализацията - KVM на Fedora е десетки пъти по-добър от VM-Ware и подобни глупости, около които се вдига пушилка като за световно.
5. И да - Линуксът е система в процес на постоянно развитие (не че Уиндоусът не е такава...) и нищо не ти е гарантирано. За сметка на това пък повечето съществени неща работят доста по-добре (в смисъл - работят без да бъдат рестартирани с години). Голямата разлика е, че Линуксът се разработва от милиони ентусиасти по цял свят, които са само-мотивирани и си го обичат като свое дете, а M$ колкото и "професионалисти" да наеме, те ще са все по-малко и по-малко като относителен процент на фона на линуксчиите... Освен това ще искат все по-големи и по-големи заплати, и ще са все по-некадърни и по-некадърни
6. За останалите "аргументи" - никога не ми е отнемало повече от половин час браузване и четене да подкарам под който и да е Linux какъвто и да е принтер, скенер, факс и т.н. Ако няма драйвер за конкретния модел, то все има някакъв по-общ драйвер за целия клас подобни принтери.
И накрая, какво да ви кажа - и аз бях с подобен род убеждения и мисли в главата, преди да подхвана Линукса. Търсех под вола теле и все си намирах всякакви оправдания да не седна и да почета малко
То всъщност така беше и с Уиндовса преди 25 години, а преди това и с DOS-а...
Наистина не е необходимо да си авто-механик за да си караш колата, но според мен естественото любопитство на човек и неизбежните критични ситуации винаги го тласкат в посоката поне да може да си налее гориво сам, да си смени спуканата гума, а защо не и по някоя проста електрическа инсталация по колата да оправи.