Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.

Всичко за WINDOWS 10

<< < (29/57) > >>

getca:
Здрасти, EDM electronics, пишат за съвместими ОС, щото е форматиран предварително явно. Допълнително може да има някакъв софт за защита, криптиране и прочие глупости. Затуй зимай смело, бастисвай всичко като го форматираш наново с нужните ти дялове и действай. Съветвам те да направиш няколко дяла поне, че с тоя огромен капацитет, ако е само един и се скапе нещо става цяло приключение после. Аз например си правя задължително дял за бекъп на ОС-ма, друг за важни данни и документи, аудио/видео и т.н. Ако се омаже някой от тях просто го форматираш, другите не се пипат.
USB харда се разпознава от всички ОС, даже от BIOS и ако има такава опция може да заредиш напълно работоспособна ОС от него. Аз бих си сложил една дялче с някакво опростено Луниксче, като спасителна ОС, че знае ли човек какво ше го сполети. :) Е, може и оптимизиран XP, но не знам как ше се държи. Такива еретични идеи ми идват разни  :)...и не се впрягай за Линуксчето, де  ;D. Не е задължително да го правиш, само казвам как бих си осигурил спокойствието, ако се скапе Вин-а, или омаже или...е, сешай се, на основната машина.

valex:
Няма периферно устройство, което да е зависимо от ОС. Зависят само драйверите към устройствта дали стават за ОС. Единствено биосите на някои от компютрите/лаптопите  имат настройки за WIN10.

EDM electronics:
Благодаря отново колеги. Ще се вслушам в съветите Ви. Както казва getca ще го направя на дялове. Ще сложа и един Линукс /никак не съм против него, аз съм от ония които никак не харесват монополите, още повече имперските/.

Като се замислих, след като без малко да си изгубя информация събирана с години, не ми е необходимо тя да се върти постоянно в компютъра на харда, като я ползвам примерно веднъж годишно, и вместо да си слагам втори диск, които да дублира първия и да записва само промените, да прави още по-шумен компа и по-енергоемък, реших тази информация да я съхранявам на външен хард, а в компа да остане само ССД. Като ми потрябва по някое време информация на който и да е комп, просто си взимам преносимия диск и готово. Другото удобство е, че ако ми потрябва примерно информацията, като ходя някъде, вместо да нося цял компютър, нося само информацията, а компютри има вече навсякъде. Отделно имам няколко компютъра и е голямо неудобство да прехвърлям от единия на другия, чрез дом. система и пр. Всичките тези недостатъци и най-вече, за да се запази поне 100 пъти по-дълго време информацията невредима в сравнение с вътрешния хард, се решават с един външен хард /защото той не се върти, като стои в шкафа/.

Откакто сложих на всички компове ССД, изхвърлих старите хардове, а компютрите станаха "светкавици" и никакъв шум, все едно, че нищо не е включено в стаята. Субективно ССД-то направо обезсмисля скъпия и супер бърз процесор /говоря, ако компютъра не се ползва за някакви специални обработващи програми/. Не намирам съществена разлика от Коре 2 Дуо и Коре Аи5.

Да попитам още нещо:
Тия дялове /партиции/ на външния хард, как да ги създам, с програма ли? Ако да, някакви препоръки?

tobo1:
Minitool partition wizard e вариант:
http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html
Прецени добре какви и колко партишъни/дялове да направиш докато е празен диска, ако е пълен преоразмеряването става доста по-бавно.

Препоръчвам ти да си свалиш и Macrium Reflect
http://www.macrium.com/reflectfree.aspx
С тази програма си правиш бекъп на дяла с Windows и го пазиш на външния диск. Правиш си и самостартираща се флашка или CD (пак с тази програма) и ако стане беля - с флашката стартираш компютъра и възстановяваш windows партишъна от бекъп файла. Приятна и лесна програма е, ще разбереш бързо кое как. Разбира се, бекъп и на всеки друг дял можеш да си пазиш.

И двете програми са безплатни и не са ми правили проблеми досега.

EDM electronics:
 tobo1, да, и аз мислих да ползвам тази програма за партициите, нея ползвам по принцип, но и с нея си прецаках диска.  Навремето имаше една "Партишън меджик", беше по-добра, но вече не я поддържат за "напредналия" Уиндоус. За бекъп на дял "С" ползвах винаги програмата "Акронис", но с всяка следваща нейна версия тя става все по-тежка за работа и взе да ме ядосва малко - много човъркане за една проста работа. Ще пробвам твоята програма как се държи. Аз търся простите решения. :D ....просто не съм много добър с компютрите и не ги обичам много.

Преди малко получих мобилния диск и съм впечатлен - много качествен и компактен за капацитета си. Дори не се усеща, че в него нещо се върти. Никакъв шум, само при завъртане се усеща леко жироскопията. Сложили му и лепенка, че работи на Уин10.  :D

Но по предназначение:
Може ли някой да ми каже по какъв начин да ползвам диска да опреснява информацията, т.е. да записва само онова, което е новото от компютъра, а не да копира и замества, обединява и пр.? Предполагам има някаква програма?

Примерно разделям мобилния диска на партиции и да речем след 1 месец, когато в някоя от партициите на вградения в компютъра диск се появят нови допълнителни файлове, слагам мобилния диск, избирам коя партиция да ми обнови и да се осъществи запис единствено на добавката файлове, не да копира и замества, т.е. да полудее от запис и да ми отнеме време, което за мен е по-ценно от парите?

Моля, ако някой знае такова решение, да ми каже.

Много поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия