Справочници, схемотехника, теория > Компютри, мрежи, freeware софтуер, операционни системи и др.
Всичко за WINDOWS 10
tobo1:
В програмите за бекъп има опция за Incremental backup или Differential backup (???), мисля че единия вариант прави точно това, но не съм го ползвал, нека някой с опит напише.
И аз се отказах от Акронис по същата причина. Всяка по-нова версия ставаше все по-лоша (също като "Лада"-та) :):):)
Ако си правиш статираща флашка с Макриум бих ти препоръчал да избереш Уиндоус 5.0 PE когато те попита програмата ( а не Windows 10 PE), при мен много бавеше варианта с W10 (предполагам още на това ниво записва и изпраща разни информации за конфигурацията). И аз съм скопил отвсякъде W10, но продължава да трупа лог файлове и се опитва да сменя настройките ми, затова се върнах на 8.1.
Как си прецакал диска, кажи, че е важно да се знае.
EDM electronics:
Информацията от харда скапах по следния начин:
Бях добавил ССД в компа, на който инсталирах ОС, а харда остава, като дата хранилище, което впрочем рядко се ползва, а върти ..... на поразия. Когато инсталирах ОС обаче, компа ми нареди имената на партициите не както трябва, а разбъркано. Тогава сгреших, защото при инсталацията трябваше да извадя харда от дъното и да остане само ССД, за да разпознае само него и чак след инсталация да добавя харда, като партициите щеше да нареди последователно по азбучен ред.
Реших, че ще променя имената на партициите с "Мини туулс партишън". Започнах да си ги променям, както на мен ми е удобно, но програмата ми дава първо "делейт партишън" - става въпрос за буквата, не за инфото. Изтрих, записах новата буква и партициите изчезнаха, не се виждаха. Убеден бях, че информацията е там, но само не я виждам, защото програмата изтри, но не записа новите имена на партициите. С други думи диска стана без партиции, но инфото беше там. Опитвах, правех, струвах с тази програма, не ще и не ще да ги покаже. Тогава отидох при спеца, който се занимава само с хардове и е завършил американски университет за това, т.е. знае много добре какво прави. Закачи харда на стенда си и нещата станаха ясни. Каза още малко и си щял да се простиш с информацията. Презаписа всичко на банка от дискове, това стана с извличане на инфото около 24 часа, после върна инфото обратно на диска. Предупреди ме обаче, че диска давал някакви грешки, които се виждаха на програмата на екрана му. Това значело, че не му остава много дълго време. Износват се маханичните части и главите си променят разстоянието до дисковете, докато един ден задерат, като грамофонна плоча и до там.
Добре, че има хора като него. Той ги отваря, вади плочите или подменя износените части, сваля информацията, а харда хвърля. Всичко това става на специален стенд в перфектна безпрашна среда с въздух под налягане. Та това е положението. Ако не си прехвърля информацията, не се знае в кой момент главите на харда ще набият спирачки по дисковете и после излиза златно възстановяването. Разбира се информацията струва много повече. Много фирми с важна информация в компютрите си стигат до това положение и единственото спасение е това.
Сега, има най-различни професионални решения да се дублира информацията, но аз съм си избрал най-лесния вариант - с мобилен хард. Другия вариант е с дублиран вътрешен хард, който е вързан с програма и записва само промените на работния хард, можел да се направи и да спи и примерно да опреснява един път дневно, седмично или месечно и т.н.
И най-интелигентния вариант е онлайн преточване на информация от харда /само новите записи и промени/ в нещо като сървър с голяма банка хардове. Примерно при него той събираше онлайн инфото на всички свои клиенти - големи фирми в свое хранилище и ако се скапе нещо, винаги има дублирана актуална информация.
Та такива ми ти работи.....
Аtos:
ЕDM, докато хардовете не се заменят тотално от носители тип "флашка" (чипове), все ще е така!
Всеки хард диск с времето придобива така наречените "bad" сектори, дължащи се на механичното четене и записване на данни. Където има механика - износването е бързо.
Много от ОС системите имат алгоритми за извличането на резервни копия и презапис (възстановяване на информацията) от "bad" сектора, записвайки го на "здраво място", но това е временното решение на проблема!
Стигало се е дотам, че при хард от 100 GB, примерно, процесорът чете само 70 от тях, като активни...
А когато понатовариш RAM-а, ако се чува стържене от компа ти...хардът е тръгнал вече, въпрос на време :D
EDM electronics:
Мислил съм по въпроса, кой е най-надеждният носител на информация при компютрите и да ти кажа atos стигнах до извода, че това е хард диска, въпреки механиката. Особено мобилния хард. Мобилния се амортизира, когато е включен, а това ще е много рядко. Имайки предвид, че обикновено един постоянно включен хард издържа около 5-10 г., то този който се включва от дъжд на вятър ще изкара 100 г. най-малко. Дотогава я камилата, я камиларя. ;)
ССД-то много го харесвам, но то издържа по-малко от харда. Има ССД с голям капацитет, но виж цената. Това е неразумна инвестиция. Когато цената стане достъпна и ССД-то по-сигурно, вероятно всички ще преминем на него. Но засега е това положението. Флашката пък много често се поврежда. Досега съм хвърлил поне 2-3 флашки. СД-то пък уж е една плоча, но и то не е много сигурно. Тая пластмаса старее, огъва се, фолиото и то корозира - в колата ми е пълно с дискове от преди няколко години, които по някакви причини са повредени, отлюспени и т.н.
Та засега няма надеждно решение. А докато ми се счупи мобилния хард, т.е. след около 100 г., надявам се ще си купя най-новия и надежден вече съществуващ носител. Отсега дадох заявка за подарък за 100-ния ми рожден ден. :D
Радико:
EDM electronics
За съжаление си повече от прав. разликата между CCD диска и флашката е единствено само в малк по високото качество, но само малко както флашките губят информация внезапно и необяснимо така и CCD дисковете губят информация. предполагам, че се дължи на радиационни смущения които обаче не могат да повлияят на магнитно устройство. В момента най защитените устройства са хардовете. Може би след време ще навлязат и за битова употреба магнитните памети които хем са на магнитен принцип хем нямат движещи се части, но за сега и според мен само харда е сравнително надеждно решение. по надеждно на хартия или керамични плочки като шумерите ;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия