Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Ефект на Харолд Аспден
Радико:
--- Цитат на: dmitarp в Септември 07, 2020, 06:07:10 pm ---Никой не е застрахован, но дълбоко се съмнявам физик да твърди такава глупост каквато се заявява в по-горното видео, а именно че маховик се развърта за по-кратко време след първото развъртане при еднакви условия.
--- Край на цитат ---
Значи възможно е и да не е глупост.аз лично имам наблюдение само при автомобили при които наистина се забелязва осезателно по бързо ускоряване незабавно след рязко спиране. Това обаче не може да се счита за доказателство защото там за този ефект се грижат доста други фактори като примерно пружинно натрупване на енергия при спирането във всички гуменометални втулки по ходовата част.
Сега обаче нека да приемем че такъв ефект като описания по горе съществува наистина. Обяснението, че диска развърта етера а после етера помага на диска да се развърти отново ми прилича на обяснение, че аз тръгвам да тичам като разхождам кучето си и то се затичва послушно с мен. После като реша да спра кучето продължава да тича и започва да ме дърпа.
Съжалявам, но само голям малоумник може да вярва, че етера като кученце само чака нещо да се завърти за да се юрне и той около него. И после да дърпа и да вика хсйде още малко бе, гаиде още малко. МАЛОУМНИЦИ!!!
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Септември 06, 2020, 09:48:28 am ---някои хора са любители на този израз
"Дети, не учите физику, и ваша жизнь будет наполнена волшебством и чудесами! "
--- Край на цитат ---
явно тези хора любители на израза никога не са се задълбавали във историята на физиката. Понеже, при положение че го бяха направили, щяха да разберат че много от физиците,и особено тези които са направили големи промени във виждането на съвременниците си, не са учили даже във училище, пък само ли точно някой да им е преподавал физика.
Вземете като пример Фарадей "учил" е до 4-ти клас ( така да се каже ) като след това е работил като подвързвач на книги. Неговата любознателност и интерес ( а може да кажем и виждане на "чудесата" в природата ) го подтикват да се самообразова и това го прави мислител които скача напред пред невероятно "по-образованите" от него съвременници. Вземете Ловоазие, той е бил технически счетоводител, но се е интересувал от "чудесата" във химията и затова името му е останало в историята. Друг пример е Оливър Хесисайд, без който сигурно и до сега нямаше да се разбират така наречените Максуелови уравнения. Горкият Оливър не е завършил средно образование въпреки че е показвал завидим интерес към математика и физика. След като работи 5 години като оператор на телефонна централа започва да чете самостоятелно ( забележете никой не му ги е преподавал ) трудовете на Максуел ( изразени в кватарионна математика ) и сам преобразува 20-те му уравнения в това което се знаете сега като 4-те Максуелови. Хевидсайд не само изяснява Максуелвата теория като преобразува фундаменталните му уравнения и постулати но и я допълва там където тя е била неясна или имаща липсащи звена. Никой от неговите прословути и много по-образовани съвременници, един от които е бил Лорд Кевлвин, не е направил това.
Да не говорим за физика ( в момента ми липсва името му но при интерс ще се поразтърся ) които е дефинирал за първи път физико-математически "потенциал". Човека е бил наследствен мелничар (баща му е притежавал мелницата където той е работил), но въпреки това му е било интесно да се замимава с наука като хоби. Неговата теорема е все още в основата на съвремената физико-математическа наука за разибарането ни на потенциала.
Познанието е важно нещо, но то е само такова познание, което предполагаемо изразява някаква физическа зависимост, много по-важно е човек да може да мисли логично и да разсъждава аналитично, понзнание (по-)рано или (по-)късно може да се набави но логическото мислене много трудно ( ако въобще може да ) се изгражда. По-скоро виждам, в голяма степен, като дарба която човек или има, и въпреки че може да се развие, предполагаемно с много усилия, това развитие е много по-лесно за хората които притежават тази дарба.
Радико:
epwpixieq-1
Да дарба е до известна степен. Също така до известна степен подлежи и на тренировки. И най важното е да не е унищожена целенасочено тази дарба по време на обучението. Както това се случва от много години на милиони деца.
Аtos:
--- Цитат на: dmitarp в Септември 07, 2020, 06:07:10 pm ---Никой не е застрахован, но дълбоко се съмнявам физик да твърди такава глупост каквато се заявява в по-горното видео, а именно че маховик се развърта за по-кратко време след първото развъртане при еднакви условия.
--- Край на цитат ---
Вярно е! По-бързо се развърта!
Фактът си е факт и е установяван нееднократно! Кадуцеус твърдеше, че има завихряне на етера при бързооборотна ротация и нещо, като "динамична етерна памет" на пространството в подобна зона, поне аз така го разбрах тогава...и колкото по-голяма маса - толкова по-силен ефект.Това е нещо, като да направиш с ръка водовъртеж в леген и да пуснеш после едно листо. Ефектът затихва с времето, когато причинителят на ротацията спре, но ако се възобнови въртенето, докато не е приключило затихването - усилията за възобновяване са по-малки - има "инерция" на етера.
Сега...дали Кадуцеус е прав или не, това е отделен въпрос (на мен ми се струва логично), но ако някой отрича подобно обяснение, би следвало да предложи свое!?!
Смешно е, когато нямаме обяснение, пасващо на убежденията ни да отричаме самият ефект!
По тази "логика" ще се наложи да отречем и кирилиановата фотография и заснетия етерен отпечатък (в пространството) на липсващата част от лист на растение! Да, но снимките са факт!
Не се съмнявайте в явленията, съмнявайте се в обясненията и предложете по-логични (ако някой може) :)
dmitarp:
Мисля, че добре описах причините за този ефект, не си длъжен да ги възприемаш, но се аргументирах, не отричам ей така защото трябва да се отрича.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия