Навремето един мой приятел ми каза една много вярна приказка, когато все се стремях набелязана цел да ми излезе възможно най-евтино:
"Хубаво нещо за малко пари няма"!И оттогава, като ми се наби в главата това, не се занимавам с мижави неща, или правя нещо като хората: преоразмерено най-малко 5-6 пъти, здраво, дълговечно, с най-добрите достъпни материали, по последната дума на техниката, съпоставимо с технологиите на летящите чини
, без да се жалят средства за целта, или нищо не правя и не се захващам въобще. Компромиси - никакви. Цената тогава може и да надхвърли разумното, но кефа цена няма, най-вече от удовлетворението от собствения труд. Едно е да си купиш нещо наготово - радостта трае около 7 дни, друго е да направиш нещо със собствените си знания и ръце - винаги те радва, когато го зърнеш или се сетиш за него, защото си го създал ти, тъй както се радва Бог, като те е създал теб и те е направил по свой образ и подобие, да твориш
. Спазвайки този принцип, може да прозвучи и като хвалба, но нямам правена електроника и механика, която до ден днешен да ми се е развалила. Имам включени неща в мрежата от 1986 г. и до ден днешен си работят безупречно /
не са изключвани и са преживявали хиляди ел. удари/.
В случая, когато китайците предлагат изобилие на такива модули е крайно неразумно човек да си губи времето и парите сам да си ги конструира, да не говорим, че горе сметките на колегите не са баш тъй, както си мислят. Но нямам намерение да изпадам в полемика, всеки сам да си чука главата. Ако някой реши да си прави сам само един или два, три BMS-модула със сигурност ще му излезе по-скъпо, отколкото да си го купи - тези сметки съм ги правил отдавна.
Та с трици маймуни не се ловят. Чудно ми е, човек като не разполага дори с елементарни средства, къде е тръгнал? Ако 25 или 100 $ са проблем, какво да говорим за нещо по-значимо и сериозно. Когато човек прави нещо нестандартно и няма откъде да си го купи, пари не се жалят. Ако има откъде да се купи е по-добре да не си го прави сам, защото е жива загуба на време или е оправдано само тогава, когато цената му е многократно по-висока от това да си го направи сам.