Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Същност на гравитацията
Аtos:
Пиша нарочно отделен пост, за да откроя отговора!
kd_dinev, въпросната "потенциална енергия" в никакъв случай не е топлинна!
Ако беше така, щеше сам да усетиш промяна в температурата на телата, издигайки ги с ръка!
За повдигането на торба цимент на метър (примерно) е необходима прилична енергия. Няма как да не установиш разлика в топлината (просто измерваш температурата), ако я имаше!
Самият термин "потенциална"/евентуална енергия, подсказва, че става дума за фиктивно понятие и...тя не се натрупва в тялото, колкото и да им се иска на "учените" да го обяснят по този начин.
Вече стигаме до далеч по-глобален въпрос, а именно:
ОТКЪДЕ ИДВА ЕНЕРГИЯТА НА ГРАВИТАЦИЯТА?
Аз изложих своето мнение по въпроса, вие какво мислите?
kd_dinev:
Доколкото си спомням не съм твърдял никъде,че издигайки тялото повишаваме неговата температура.Моето твърдение е,че падайки свободно във вакуум в земното гравитационно поле тялото увеличава скоростта си непрекъснато,следователно непрекъснато расте и неговата кинетична енергия-а реално никой никога не е констатирал енергиен обмен между него и планетата земя-нито пък някакъв друг вид енергиен обмен!Сам казваш,че ЗЗЕ е валиден в земни условия-тогава?
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Декември 28, 2015, 11:58:25 am ---Доколкото си спомням не съм твърдял никъде,че издигайки тялото повишаваме неговата температура.Моето твърдение е,че падайки свободно във вакуум в земното гравитационно поле тялото увеличава скоростта си непрекъснато,следователно непрекъснато расте и неговата кинетична енергия-а реално никой никога не е констатирал енергиен обмен между него и планетата земя-нито пък някакъв друг вид енергиен обмен!Сам казваш,че ЗЗЕ е валиден в земни условия-тогава?
--- Край на цитат ---
Макар и да е неизмеримо, планетата Земя също се приближава към тялото. Т.е. падащата торба отнема от енергията на Земята, променяйки (неизмеримо малко) орбитата й. Така тялото отнема от енергията на въртящата се Земя. Земята пък като се измести от своя страна нарушава баланса на цялата Слънчева система, измествайки я от траекторията й на въртене около центъра на Галактиката...
Не че след като падне на повърхността, тялото не връща енергията си обратно на Земята, връщайки я обратно точно на същата траектория ...
Това, че тези измествания са неизмеримо и невъобразимо малки не означава че енергията е "даром".
Няколко пъти мисля съм разказвал защо изстрелват космическите ракети все на космодруми близко до екватора, и траекториите им се въртят все в една посока - на изток. Така ракетата покучава енергия от въртенето на Земята, но това означава че всяка изстереляна ракета забавя въртенето на Земята. Да, когато ракетата е в околоземна орбита, когато си изслужи срокаи тръгне да пада към повърхността, тя ще върне "взетата на заем" енергия обратно. Единствено ракетите, отлитащи към други планети "крадат завинаги" тази енергия и я отнасят нанякъде другаде.
kall:
--- Цитат ---Как се изменя "скоростта по посока" ? Обясни, че не ми става много ясно?
Може да се измени посоката на движение, но "посоката на скоростта" какво значи?
--- Край на цитат ---
Скоростта е векторна величина и като такава има посока освен големина. Съвпада с посоката на движение.
kd_dinev:
Това не обяснява по никакъв начин растящата кинетична енергия на падащото тяло.Да в момента на удара има обмен и трансформация на енергия-но преди това?По какъв начин промяната на земната орбита увеличава енергията тялото?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия