Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Същност на гравитацията
Аtos:
Срам ни е, ама...търпим ;D
Я си представи, че и за това са ни излъгали ;D ;D ;D ;D
Иван Димов:
Bat_Vanko, това за приливите и отливите вярно ли е? Аз си мислих, че откъм Луната имаме прилив, а от другата страна е отлив. Ако е така както ти казваш, то това би бил някакъв парадокс. Нека който има достоверни данни да ги даде, желателно и с някаква рисунка за онагледяване.
А сега ще ви предложа един пример, аналогичен на гравитация. Представете си, че чакате на автобусна спирка, държейки голяма плоскост от дърво или пластмаса. Ако покрай вас с голяма скорост профучи автобус или камион, непременно ще усетите тласъци в посока перпендикулярна на пътя. Това е така, защото зад бързо движещото се превозно средство се формира зона с понижено налягане, която засмуква и завихря въздух към себе си. Не изключвам възможността подобни явления да стават и в космоса, защото явно е, че материята си взаимодейства с ефира.
Радико:
Абсолютно вярно е и има елементарно обяснение, предизвиква го центробежната сила предизвикана от това че не се върти Луната около Земята, а двете се въртят като във валс около точката на общата маса.
Колегата epwpixieq-1 го обясни вече но трябва малко да се замислиш върху обясненията му че с тези букви и тирета не е ясно изразено. Е това, че не е ясно въобще не значи, че не е правилно. Ако и сега не си го разбрал ще драсна една скица на пайнт
edin:
Честно и аз не знаех, това което Bat_Vanko написа, но не ми се е налагало да го търся.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8_%D0%B8_%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8
--- Цитат ---Причината за тяхната поява са различните стойности на гравитационното поле в противоположните части на Земята. Тази страна на Земята, която е по-близко до Луната се притегля с по-голяма сила от отдалечената от Луната страна. Земята се завърта около оста си веднъж в денонощието, следователно всяка точка от планетата преминава два пъти през прилив и два пъти през отлив за 24 часа или на всеки 6 часа се редуват приливи и отливи. За да сме съвсем точни, те се редуват през около 24 часа и 50 минути, синодалният цикъл на Луната.
--- Край на цитат ---
ndm:
--- Цитат на: edin в Февруари 14, 2016, 09:06:44 pm ---За да сме съвсем точни, те се редуват през около 24 часа и 50 минути, синодалният цикъл на Луната.
--- Край на цитат ---
Да точно така е щом светейшият синод е благословил, как на господа ще противоречим. Ама и таз луна изглежда на господа се подчинява, с лекота вдига, хайде да кажем индийския океан с половин метър, но нашето море, не го мърда и с един пръст. А пък аз като чух че такива работи може да прави таз луна синодално, си налях чашата наполовина и още чакам да ми я повдигне с поне едно хоризонтално пръстче.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия