Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Същност на гравитацията
kall:
--- Цитат --- И ти разтягаш локуми-като Радико!
Пак повтарям-на някой от пишещите тук известно ли е му да има експеримент който доказва или отрича промяна в температурата на твърдо тяло падащо със свободно ускорение във вакуум в гравитационното поле на земята?
--- Край на цитат ---
Ама разбира се, че разтягам локуми, то като не му изнася на човек, така ще е:-) Ами ето ти примерен експеримент- пускаш тяло да пада свободно във вакуумна камера(висока!). Температурата ще я мериш с някакъв дистанционен метод, примерно ще снимаш с чувствителна инфрачервена камера. Желателно ще е тялото да падне върху нещо еластично, за да се избегнат деформацията и евентуалното загряване на тялото( ударът при приземяване трябва да е максимално близък до идеално еластичен). Трябва да му се знае началната температура с много висока точност. И да се сравни с крайната. И е също желателно да се минимизира топлообмена към установката. например това, което ще държи тялото да е в термодинамично равновесие с него. Както и нещото, върху което ще падне да е със същата температура( изобщо цялата установка). Даже ще е най-добре крайната температура да се мери в края на падането, точно в момента преди приземяването, но така нещата са още по-дебели. Ако си мераклия, ето ти идея за опити, но не нещата не са толкова прости, та се съмнявам да успее човек с подръчни материали.
kd_dinev:
Ами да аз съм толкова глупав,че въобще няма как да се сетя за всичко това което си написал!Питането ми в същност е-ако при толкова много лаборатории институти и тн тн на никой не е известен такъв експеримент?????
kd_dinev:
Какво имам предвид?Ако температурата на тялото намалява-то явно превръща вътрешната си енергия в кинетична-което означава че гравитационното поле не е енергийно по своята същност....
kall:
--- Цитат ---Питането ми в същност е-ако при толкова много лаборатории институти и тн тн на никой не е известен такъв експеримент?
--- Край на цитат ---
Ами питаш за конкретен експеримент- ами ето още един по-подходящ пример, които вече е и прилаган на практика( и може да се осъществи с доста по-прости средства)- махало. При люлеене във вакуум ще се нагряват само триещите се крепежни части. То на това ще се дължи и затихването на трептенията. Самото махало( тежест) не би трябвало да промени температурата си. Разбира се, трябва да се взима впредвид топлопроводността на махалото+ крепежните части.
И температурата на тялото, както вече казах, няма да се измени. Та, ето материал за безплодни експерименти, който е мераклия, да заповяда:-)
kd_dinev:
Знаеш ли-заради такива като теб бях спрял да пиша тук!Отговаряй конкретно бе човек-знаеш ли дали някога някъде е провеждан такъв експеримент и какви са резултатите от него???
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия