Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори
Същност на гравитацията
kall:
--- Цитат ---Ми то това е страшен отговор-18-19 век-във вакуум ли са провеждани???И какво общо има свободното падане във вакуум с махалото?И как са мерили температурата?Да ти имам и конкретния отговор....
--- Край на цитат ---
Постигането на ниски налягания( вакуум) не е патент на нашето време, мисля, знаеш за опита с Магдебургските сфери, а това е още 17 век. Общото с махалото и свободното падане е, че се сблъскваме с едни и същи принципи- преминаване на гравитационна потенциална енергия в кинетична и обратно. Особено що се касае до първото- фундаментално принципът е един и същ. Да не говорим, че в сами началната част на ускорителното движение на тежестта на махалото имаме на практика свободно падане. Температурата може да се измери в началото и края на трептенията на махалото с обикновен термометър. А за топлинната изолация с материалите тогава веднага ще посоча опитите на Джаул за еквивалентност на механична работа и количество топлина. Без добра топлоизолация не би могло те да се осъществят.
kd_dinev:
Та експеримента на фон Герике не е със сфери а с полусфери-и би ли могъл да обясниш на простолюдието-как така се получава че след изтеглянето на въздуха от тях се получават такива огромни сили буквално от нищото???И как пък ще го измериш с обикновен термометър?
kd_dinev:
И като упомена опитите на Джаул-случайно да си забелязал че не са завършени-липсва каквато и да е било информация относно промяната на температурата на тежестите!!!
kall:
За Магдебургските сфери( дали цели, дали полу-, това не е толкова важно)- притиска ги атмосферното налягане. Най-краткото обяснение:-) А за опитите на Джаул- температурата на тежестите в случая няма отношение, тяхната цел е била друга. Важна в случая е била температурата на течността, тежестите са топлинно изолирани от нея. Тъй че те просто не играят никаква роля в случая като топлопренос.
kd_dinev:
Ама ти просто ще ме умориш от смях-ако сферите са цели-никакъв експеримент не би могъл да бъде проведен...А дали се променя температурата на тежестите-това има много пряко отношение към разглеждания тук казус-но ти очевидно си много далеч от нещата които се обсъждат тук...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия