Автор Тема: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?  (Прочетена 744315 пъти)

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 405
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Re: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
« Отговор #690 -: Юни 02, 2019, 07:24:17 pm »
Разбери Радико - много време и аз гласувах доверие на какво ли не от тая сфера и съм правил бая дивотии и накрая винаги се оказваше че в най добрия случай се касае за грешно измерване а в повечето случай се касае до банално незнание или подвеждаща информация. - Хубаво е че имаш вяра че някъде има някоя лазейка в тия положения но аз отдавна съм изгубил тая вяра - и работя по теми де дават реални резултати. Иначе всичките тия гимнастики са изгубено време и отровени нерви.

Неактивен mind

• Сериозно Активен
  • Публикации: 382
« Отговор #691 -: Юни 02, 2019, 07:26:08 pm »
Значи, внимавайте като провеждате опита с перото, да не би в Мексико да съобщават за падащ самолет на Turkish Airlines. В такъв случай перото ще измине 1.00000000000000000001 метра и ще останете силно изненадани и със съмнения в сегашната наука.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 027
« Отговор #692 -: Юни 02, 2019, 07:41:33 pm »
Значи, внимавайте като провеждате опита с перото, да не би в Мексико да съобщават за падащ самолет на Turkish Airlines. В такъв случай перото ще измине 1.00000000000000000001 метра и ще останете силно изненадани и със съмнения в сегашната наука.
Това макар че го казваш като шега, реално в него има немалко истина.
Имаш ли идея колко е отклонението на теглото ти в зависимост от това дали Луната е под, над или встрани от теб? Т.е. с колко си по-тежък в зависимост от това дали се мериш при новолуние или не? :)
Ами ... почти половин грам е. Тоест е във възможностите за отчитане дори и при любителски измервания. И когато някой надъхан да намери грешка в законите за гравитацията види тази аномалия, почва да твърди че е "фанал господ за шлифера", а релано е забравил едно толкова очевадно нещо като Луната...

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #693 -: Юни 02, 2019, 07:50:25 pm »
Разбери Радико - много време и аз гласувах доверие на какво ли не от тая сфера и съм правил бая дивотии и накрая винаги се оказваше че в най добрия случай се касае за грешно измерване а в повечето случай се касае до банално незнание или подвеждаща информация. - Хубаво е че имаш вяра че някъде има някоя лазейка в тия положения но аз отдавна съм изгубил тая вяра - и работя по теми де дават реални резултати. Иначе всичките тия гимнастики са изгубено време и отровени нерви.
Знаеш ли при мен случаят е точно обратен. Бях убеден в това в което ти си убеден в момента. Във един момент обаче попаднах на явление, повтарям явление нарушаващо ЗЗЕ и като се разрових да видя къде е грешката разбрах, че грешка няма. Просто явлението работи извън пределите на действие на ЗЗЕ. Тоест ЗЗЕ си е в сила. А явлението не го нарушава така както не го нарушава един соларен панел. Привидното нарушение идва от нашето непознаване в дълбочина на енергиите бушуващи в света ни. За да го разбереш трябва да осъзнаеш, че до едно ниво силите приизвеждат е енргия на по ниско, по финно ниво нещата се обръщат. И както каза Атос не може да съществува сила без разход на енергия. А щом има разход значи може да се краде. Обаче ако не си намерил верния природен принцип за да се възползваш целенасочено от него шанса да създадеш нещо работещо е изчислен в "Пътеводителя" тизи от Дъглас Адамс.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 405
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #694 -: Юни 02, 2019, 07:54:43 pm »
Най после нещо смислено макър и само теоритично!

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #695 -: Юни 02, 2019, 08:26:46 pm »
Най после нещо смислено макър и само теоритично!
Има го и практично. И при мен нещата опират до качество само както при Бат Ванко. Демек до пари за това съм го отложил за по подходящ монент.

Неактивен технократ

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 528
  • Не е важно знанието а разбирането
« Отговор #696 -: Юни 02, 2019, 08:29:01 pm »
Спорите за глупости. Гравитацията действа потделно на всеки един атом на тялото. На тяло с по-голяма маса просто действа по-голяма сила. Така че ускорението остава константно.
И да ... Радико е прав в известна степен. Както Земята привлича перото, така и перото привлича Земята. Ако двете тела (перо и локомотив да речем) се пуснат едновременно едно до друго, те ще паднат за абсолтюно едно и също време (в тоя случай Радико ще греши). Но ако опита се провежда с двете тела едно след друго, то ще има разлика във времената, и тя ще е затова че локомотива докато пада ще придърпа към себе си Земята малко повече, отколкото перото (та Радико в тоя случай ще е прав). Т.е. перото при пускане от 1 метър ще мине 0.9999999999999999999999999 метра, а локомотива - 0.9999999999999 метра (реално разликата ще е още по-малка, и още по-назад след десетичната точка, но го пиша само за да е видимо). Останалото разстояние до 1 метър ще го е минала Земята, привлечена от перото или съответно локомотива. Да, разликата ще е някъде много назад в десетичните знаци, но ще я има.

А ако от двете противоположни страни на земята се пуска по един локомотив едновременно, с еднакви маси, земята накъде ще се придърпва? ще се издува към всеки локомотив навярно. Перо и локомотив ще падат с еднакво ускорение в земното поле поради равенството на инертната и гравитационни маси. Масата създава сила на действие но и сила на противодействие, равна по големина и противоположна по посока, но в случая с падането силите не са върху едно и също тяло, затова земята ще получи също ускорение спрямо перото, което пада към нея, защото силата с която си действат е равна на сбора от двете им маси, но перото е с по малка маса от тази на земята, върху него ще действа по малка сила отколкото на локомотива, но то ще се ускорява точно толкова пъти по бързо, поради по малката си маса, от тази на локомотива.

Неактивен MTM

• Сериозно Активен
  • Публикации: 420
« Отговор #697 -: Юни 02, 2019, 09:51:26 pm »
 От 7 етаж пуснете тежък камък и 1 перо. Кой ли ще е първи?
 Естествено камъка.  :). А може и локомотив и перо да пуснете...  :D

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 027
« Отговор #698 -: Юни 02, 2019, 10:00:31 pm »
А ако от двете противоположни страни на земята се пуска по един локомотив едновременно, с еднакви маси, земята накъде ще се придърпва?
Земята ще си остава на мястото, но единия локомотив ще се придърпва от гравитацията на Земята + гравитацията на другия локомотив, дет е от другата страна ... т.е. локомотива пак ще пада по-бързо.

От 7 етаж пуснете тежък камък и 1 перо. Кой ли ще е първи?
 Естествено камъка.  :).
Не. И двете ще паднат едновременно. Това е само ако няма въздушно съпротивление разбира се.
И за да не се чудиш къде ти е грешката - ако при постановката с въздуха пуснеш 7 грамов куршум и 70 грамов чаршаф, кой ще падне по-бързо? Явно куршума, нали? А той е по-лек ... Явно нещата не опират до теглото....

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #699 -: Юни 02, 2019, 10:34:43 pm »
МТМ
Не прочете ли по горе където ясно написах:
Ако се пуснат във вакуум.
Това вече го обсъждахме даже не помня кой беше, но пусна линк към филм за същия опит направен в огромна вакуумна камера. Дали не беше на наса камерата.

Неактивен MTM

• Сериозно Активен
  • Публикации: 420
« Отговор #700 -: Юни 02, 2019, 10:59:38 pm »
Радико не прочетох. За вакуума съм съгласен.

Неактивен mind

• Сериозно Активен
  • Публикации: 382
« Отговор #701 -: Юни 03, 2019, 01:09:49 am »
Имаш ли идея колко е отклонението на теглото ти в зависимост от това дали Луната е под, над или встрани от теб? Т.е. с колко си по-тежък в зависимост от това дали се мериш при новолуние или не? :)
Стига да не изстрелват ракета от Ванденберг, когато се тегля  :)

Разбира се, juliang, че се шегувам, но наред с това исках да провокирам хората разтягащи ластици, да помислят върху повече от един аспект...  Вие добре сте разтълкували, но не беше отправено към вас.

Неактивен технократ

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 528
  • Не е важно знанието а разбирането
« Отговор #702 -: Юни 03, 2019, 06:50:00 am »
Няма ли някакво противоречие в твърдението на Нютон за силата на гравитационното привличане, твърдейки че: Силата на гравитационното привличане между телата е пропорционална на сумата от масите им умножена по гравитационната константа и разделена на квадрата от разстоянията между телата, Fg=G.m1+m2/r^2 ако е така тогава на перото и локомотива в земното поле трябва да му действа една и съща сила, защото масите на перото земята и локомотива се сумират, но на практика не е така, на локомотива действа по голяма гравитационна сила отколкото на перото.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #703 -: Юни 03, 2019, 10:33:32 am »
Няма ли някакво противоречие в твърдението на Нютон за силата на гравитационното привличане, твърдейки че: Силата на гравитационното привличане между телата е пропорционална на сумата от масите им умножена по гравитационната константа и разделена на квадрата от разстоянията между телата, Fg=G.m1+m2/r^2 ако е така тогава на перото и локомотива в земното поле трябва да му действа една и съща сила, защото масите на перото земята и локомотива се сумират, но на практика не е така, на локомотива действа по голяма гравитационна сила отколкото на перото.
Очевидно не е така по точно не е съвсем очевидно, но е логично че едно тяло би трябвало да засенчва гравитацията на друго. В противен случай нямаше да бъде възможно засичането на гравитационните вълни защото нямаше да ги има.

Неактивен ndm

• Специалист
  • Стабилен
  • Публикации: 712
  • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
« Отговор #704 -: Юни 03, 2019, 04:45:42 pm »
Реших да направя най-накрая първия СЕ експеримент. Но за целта искам да си купя любителско кантарче, което има разделителна способност до почти половин грам. Бихте ли ми препоръчали нещо.  Да е нещо до четвъртия петия знак, че мога да броя само до десет, опс до двадесет, колкото ми са пръстите. Да СЕ тегля отвреме навреме, когато видя че луната СЕ намира някъде наоколо. За да бъде експеримента максимално обективен и точен, ако може да уточните в коя от фазите резултатите ще бъдат максимално прецизни. Например, при първа четвърт - 64,496235879610236478541245кг. Смятам да направя и една екселска таблица и да покажа резултатите, които ще съм постигнал благодарение на Вас.
Примера който дадох по-горе е за любителско кантарче с точност почти до 23 знак, а както ви казах мога да броя само до 20, така че пак казвам, кантарчето което ще купя и ще правя замерванията да е такова мах.20 знака.  Днес е новолуние, да СЕ залавяме за работа.