Автор Тема: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?  (Прочетена 744349 пъти)

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 405
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Re: Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
« Отговор #705 -: Юни 03, 2019, 04:54:19 pm »
ndm с същия успех можеш да хващаш измените в земното МП те са доста по-чести или чисто от радиовълните - голямо СЕ ще е. :)
А за кантарчето дерзай ;)

Неактивен технократ

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 528
  • Не е важно знанието а разбирането
« Отговор #706 -: Юни 03, 2019, 07:27:22 pm »
Очевидно не е така по точно не е съвсем очевидно, но е логично че едно тяло би трябвало да засенчва гравитацията на друго. В противен случай нямаше да бъде възможно засичането на гравитационните вълни защото нямаше да ги има.

Засенчване или екраниране на гравитация от друго тяло става например ако луната застане от противоположната страна на тялото което се привлича от земята. В случай когато луната застане от посоката на земята, тогава трябва да се наблюдава сумиране усилване на гравитационното влияние земя-луна върху тялото. Но въпроса ми беше че не се връзва твърдението на Нютон за силата на притеглянето, излиза че при сумиране на маси на две или повече тела, силата с която ще действат на кое да е друго тяло ще бъде винаги еднаква, но това сумиране както казваш би трябвало да става, само когато телата не са в гравитационна сянка едно спрямо друго. Демек да имат общ масов център. Най добре е да се начертае визуално.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
  • Публикации: 808
« Отговор #707 -: Юни 03, 2019, 09:05:30 pm »
Юлиане,то по твоята логика излиза,че колкото по голяма сила прилагаш толкова по малка скорост ще придобие тялото върху която я прилагаш.Явно в твоята глава това звучи добре,защото ти отговаря на тезата и щеше да е добре за теб ако беше вярно.Но за твое съжаление омникалкулатора,който беше така любезен да споделиш казва съвсем други неща.Според него ако приложиш сила от 30000Нютона или 3тонасила върху тяло с маса 1кг то това тяло ще има крайна скорост от 300м/сек като времето за действие на тази сила е 0.01сек.За този интервал от време тежеста от 3тона ще пропадне с по малко от милиметър,но за по просто да приемем,че е 1мм.Сега ако искаш да смятаме енергията?Тяло с маса 1кг и скорост от 300м/сек ще притежава кинетична енергия от 45000Джаула.За да издигнеш 3000кг на височина 1мм ще трябва да вложиш 30 Джаула.Та така Юлиане и колега mind стои въпроса с ластиците...

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #708 -: Юни 03, 2019, 09:16:06 pm »
Защо ли си мисля че засенчване на гравитацията е невъзможно....
Според мен както и да се опитаме да засенчим гравитацията това би  станало посредством друга маса а въпросната маса по-скоро ще си прибави действието към засенчваната и ефекта би бил обратен на засенчване.
Под засенчване разбирам тяло между основното и привличаното.
А ефекта с лунното привлчане си важи и се отразява на земята в формата на приливи.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #709 -: Юни 03, 2019, 09:30:13 pm »
Защо ли си мисля че засенчване на гравитацията е невъзможно....
Според мен както и да се опитаме да засенчим гравитацията това би  станало посредством друга маса а въпросната маса по-скоро ще си прибави действието към засенчваната и ефекта би бил обратен на засенчване.
Под засенчване разбирам тяло между основното и привличаното.
А ефекта с лунното привлчане си важи и се отразява на земята в формата на приливи.
И аз така си мисля, че е но излиза, че е друго. Са дали са хванали с детекторите това което твърдят или нещо съвсем друго това е друг въпрос. Нещата пак опират до скорошния спор за това на кого трябва да се има доверие. За сега поради липса на друго приемам твърдението за вярно, но все пак с едно наум.

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #710 -: Юни 03, 2019, 09:39:02 pm »
Радико тая мацка обяснява много добре темата за гр. вълни и локализацията.
https://youtu.be/UWEhS16AQR4

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #711 -: Юни 03, 2019, 09:49:32 pm »
Интересно,дали вашият лаф моабет има нещо общо с темата?Що не се изкажете какво стана със ЗЗЕ,хеле па Радико да не вземе отношение ;D
« Последна редакция: Юни 03, 2019, 10:06:11 pm от kd_dinev »

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #712 -: Юни 03, 2019, 10:02:56 pm »
Интересно,дали вашият лаф моабет има нещо общо с темата?
Има разбира се че има това, че не всеки го разбира е друга тема обаче. 

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #713 -: Юни 03, 2019, 10:09:18 pm »
Аз разбирам,че току-що разбих ЗЗЕ в тривиалният смисъл,в който се използва,а ти че нищо не си разбрал си е изцяло твой проблем ;D
« Последна редакция: Юни 03, 2019, 10:30:24 pm от kd_dinev »

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #714 -: Юни 03, 2019, 10:34:16 pm »
Аз разбирам,че току-що разбих ЗЗЕ в тривалният смисъл,в който се използва,а ти че нищо не си разбрал си е изцяло твой проблем ;D
Не въобще нищо не си разбил просто отново грешиш.
Не схващаш ли разликата между това да приложиш сила 30000 нютона и това да падат три тона. Когато три тона падат дърпайки един килограм имаме гравитационна сила от 30000 нютона приложена върху 3001 килограма инертна маса.
Юлиян вече ти го обясни, но няма кой да чете. Или по скоро да разбере за какво става дума.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #715 -: Юни 03, 2019, 10:43:07 pm »
Ти както винаги не вникваш в смисъла на това,което се пише-сори,толкова ти е капацитета.Като ти е трудно да го сванеш с гравитацията,приложи Сила на Ампер.Калкулатора е общодостъпен,Юлиан даде линк към него,ама то за целта трябва да четеш какво пишат другите...

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #716 -: Юни 03, 2019, 10:49:08 pm »
Динев - според мен малко с разбирането на мерките вероятно бъркаш  - поинтересувай се по-подробно коя какво точно значи - нютон, джаул, маса, тежест, ускорение и прочее....

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #717 -: Юни 03, 2019, 10:51:20 pm »
Ми не бе Монти има готов калкулатор,гордостта на Юлиан-само въвеждаш и той си смята.Пък и мерни единици са Нютон и Джаул,другите понятия са физични величини...

Неактивен montanar

• Много Напреднал
  • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
« Отговор #718 -: Юни 03, 2019, 10:54:01 pm »
Въпроса е да разбираш какво въвеждаш - не съм точно в час с последните спорове но от предишните де и аз се включвах с това убеждение останах.

Неактивен kd_dinev

• Стабилен
« Отговор #719 -: Юни 03, 2019, 11:03:43 pm »
Ами въведи ги сам,какво ти пречи...