Не не си въобразявам, че енергията се взема от нищото.
Иделано, тук значи имаме сходно виждане.
Ще ми е интересно вашето разбиране относно този механизъм.
Прочете внимателно това което съм обяснил точно над този ви коментар, мисля че там съм напсиал много за да отговорите на въпроса си. Пак повтарям, тези неща не са нещо невероятно, просто се изисква оснвоно разбиране/и осъзнаване значението на термините, и последователно им логическо прилагане.
Но да помогна малко:
Въпроса е да се види механизма по който тя се акумулира в системата когато нямаме енергия която излиза от нея и честотата на външната сила съвпада със собствената честота на тази система.
При положение че "няма енергия която излиза" ( което като цяло е хипотетична идея ) това логически означава че тя
или се натрупва вътрешно, в зависимост съответно от
вътрешния имеданс, динамични загуби, на истемата)
или се натрупва в отношение на
релативното движение спрямо всичко което е отвън (това отново е натрупване на вътрешна енергия) на тази система, в зависимост съответно от
външния импеданс. Това са единствените два начина, или процентно съотношение от двата, по който енергията може да се акумулира в системата (при положение че някой вижда трети нека да сподели ).
При положение че системата има висок Q-фактор тя ще натрупва достигайки своя предел ( съответно в отношения с
промяната на вътрешния импеданс ). Какво става когато вече не може да натрупва съм го обснил в предишния си коменар.
Сега при положение че имаме съпадение на честоти, в противовес когато честотите имат някакъв честотен диференицал,
акумулирането достига своя максимум ( за основата на това просто вижте какво става с наслагването на вълнови движения с еднаква честота ). Нищо невероятно или неестествено няма в тази динамика, тя е сравнително елементарна за извличане.
Отново няма нищо чудно в тези физични отношения, само се изисква логическо следване на динамичните концепции.
Точно в това се състои ефекта на Оберт и рязкото увеличение на амплитудата при резонанс.
ефекта на Оберт всъщност няма нищо общо с "резонаса", поне по който стандартно се обяснява. Моля прочете обяснение и кажете къде виждате амплитуда или резонанс в обясненията:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oberth_effect