На това му викат "дедукция" моето момче. Хората дори тото не играят без да знаят правилата, а ти ми разправяш че си открил формулата за "делта Ек". Айде моля ти се! Как го направи тоя номер без дори да знаеш какво представлява "делта Ек"? И от къде си сигурен че точно "делта Ек" си открил, освен ако не си го преписал от някъде? И ще ти напиша формулата за "делта Ек" на база ускорение, маса и време:
dEk(t) = m(t) * a(t) * t * dt
Където:
m(t)- масата във функция от времето (това съществува при всички ракети и самолети) още един случай в който твоята формула не е валидна дори и да има равноускорително движение;
a(t) - ускорението във функция от времето, като тръгнеш на път от София до Бургас колко време ще подържаш равноускорително и с еднаква стойност ускорение. И после ще ми разправяш че било много повече от 1%. Дори много съм ти дал...
След интегриране на тази функция се получава реалната кинетична енергия Ек за интервала от t1 до t2 плюс константа. Не се бъркай с "делта Ек".
Ето това беше един от основополагащите принципи: формула разписана разписана на академично ниво и важаща за всички възможни случаи, а не като за второкласници. За да се разберат всичките тези принципи хората учат по 5 години минимум.
Димов, проверкта за достоверност на една формула е като се заместят величините в нея с техните дименсии. (динев чети внимателно та белким ти влезне нещо в главата). Само да отбележа че така се учи в академичните среди а не във втори клас!
Аз пък съм чувал, че най сигурната проверка на една нова формула е да решиш с нея числен пример и да сравниш резултата с официалната формула, която е призната към момента
Ето един пример за свободно падащо тяло във вакуум :
маса 2 килограма
ускорение 9.81 метра в секунда на квадрат
начална скорост 10 метра в секунда
време на падане 3 секунди
Моята формула с включена начална скорост е:
Delta Ek = F. V0. t + F^2. t^2/2.m
Класическата формула за делта Ек е:
Delta Ek = 1/2 m. v^2 - 1/2 m. v0^2
Така въпросът е като заместим цифрите в числата на моята формула и твоята академична важаща за абсолютно всички възможни случаи коя според теб ще даде отговор, който ще съвпадне с отговора на класическата формула за делта Ек?
Ако пък твърдиш, че формулата ти се отнася за пълната кинетична енергия която тялото придобива след изминаването на тези три секунди това също можем да пресметнем лесно за да сравним валидността на формулите.
Bat_Vanko, оплеска ги нещата с тези формули и дименсии. Ще се разминеш с "Нобеля"!
Ето как се прави: dEk(t) = m(t) * a(t) * V(t) * dt
kg.m^2/s^2 = kg . m/s^2 . m/s . s
kg.m^2/s^2 = kg.m^2/s^2
Вижда се и с просто око, че скоростта е задължителна за тази формула. Даже аз мога още да я видоизменя тази твоя формула за да се види по-ясно:
dEk(t) = m(t) * a(t) * V(t) * dt = F(t) * V(t) * dt
или dEk(t) = F(t) * V(t) * dt
Сила по скорост е мощност. Мерим я с [J/s] и вече всички ясно виждат как дименсиите съвпадат.
Димов ясно ти показа къде грешиш и ти го виждаш, но отказваш да го признаеш...