Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Поредният Магнитен генератор
Михаил Кузмов:
По скоро гледайте този хитрец, какво слънчево моторче си е направил.
https://www.youtube.com/watch?v=dOw0gjwkE4g
GreenHulk:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Декември 23, 2016, 10:22:18 pm ---По скоро гледайте този хитрец, какво слънчево моторче си е направил.
https://www.youtube.com/watch?v=dOw0gjwkE4g
--- Край на цитат ---
Нарича се мендосино мотор и не е нещо ново - от шейсетте години на 20 век.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mendocino_motor
Maistora52:
Благодаря ти, Боже, че ми показваш колко съм тъп! - ама хем съм съгласен, хем не съм - с горни някои доводи.
1 Аз разглеждам и обсъждам САМО и единствено дребното "генераторче" - https://www.youtube.com/watch?v=FFULC3zaqPY - - това с магнити (12х5=60бр.) на ротора и бифилярни намотки (11х5=55бр.). Отделно - две платки - едната е "програмно-софтуерната" (както я нарича Андрей) и преобразувателната от която излиза 220 волта и захранва лампите.
ЗАЩО наричам това - "бединка" - защото е спазен принципа "Магнит срещу Бифилярна намотка" - И:
2. Не само от мои опити е явно, че този принцип работи - НЕ само с феритни, но и с Неодимови, и то доста силни магнити - най-силните Неодимови с които съм пробвал са със сила на отлепяне 8 кг единия брой. Отделно, "номерът" с намотките и особено техния брой (2-3-4 и повече на една бобина), Също - Фи на навивките и техния брой, Също - наличието или не на зареждаем акумулатор, и ред други - като най-важното отнасящо се до мои разработки бе свързването към "Трета - ИЗВЪН СХЕМАТА намотка (паралелно на основните две НА ЕДНА И СЪЩА РАБОТНА БОБИНА) на огромни по капацитет кондензатори и многократното черпене от тях на сериозни тоци от релета и соленоиди... ПРИ ТОВА с напрежение от 125 до 400 волта" в разните варианти.
3. Андрей изрично подчертава, че НЯМА батерийки И КОНДЕНЗАТОРИ. Защо!? - За да подскаже на класическите "бединкаджии", че е намерил ДРУГО решение - по мое мнение с процесорите и операционните усилватели.
- И какво се получава на практика? - при конфигурацията "11 статорни бобини СРЕЩУ 12 роторни магнита" имаме едно "изтегляне" на "работното засрещане назад - обратно на посоката на въртене. В същия момент имаме (при Андрей) бифилярна намотка, при която едната от тях е - да я наречем "развъртаща", а другата "генерираща".
При ПЕТ магнита (от ротора) срещу ПЕТ бобини (в статора) има най-малко дузина комбинации на свързване на отделните намотки И една с друга, И към съответната "програмно-софтуерна" платка. Да не говорим пък, за комбинациите на схемното свързване на процесорите и ОУ-тата към съответните намотки.
За това казвам, че тук е "хитрината". И тя е - категорично - някаква много тъпа такава. Убеден съм.
Защото, а сега! - да обърнем концепцията на една поговорка, гласяща: "Кой би разбрал един гений? - отговор - Друг Гений" - така: "Кой би разбрал един тъпак? - отговор - Друг тъпак!"
Естествено Андрей НЕ Е тъпак! Ама и аз не съм! - поне не е доказано!?!? ;D ;D ;D
Значи, "нанюхвам" нещо, и съм сигурен, че и самият Андрей, го е "нанюхал" - само дето няма да покаже СХЕМАТА, което е най-кофтито! :'( :'( :'(
А самата СХЕМА - на Андрей, е всъщност, според мен, една МУЛТИПЛИКАЦИЯ (с чиповете) на една от основните схеми на Бедини - тази с един или два транзистора.
Т.е. - аз разглеждам Андреевата разработка като една Мулти-бединка" - те това е, и те така!
Единственото, което не намирам е, че - не виждам ясно Статорните бобини на Андрей - СЪС или БЕЗ сърцевина СА?! - защото при Бединитата трябва да са СЪС сърцевина.
Чопленето е полезно! - не само на зъбите и на носа!
8) 8) 8)
Velektra:
При Бедини намотките са постоянно захранени от акумулатор или ТЕС например. Затова аз поне не съм виждал "бединки" с плоски бобини, а са все цилиндрични. Магнитите дори и да са мощни не могат да генерират кой знае какво електричество в цилиндрична бобина. Физически магнитното им поле няма да достигне или обхване цялата бобина. Но дори и да са "плоски" бобините, въпроса е че са захранени при Бедини.
Тук при Андрей Слободан бобините са "плоски" и най-важното не се захранват от никъде! Така магнитното поле минава през цялата намотка и генерира електричество. Това си е чист генератор. Намерен е начин с част или с всички бобини, създавайки електромагнитно поле да върти ротора с постоянните магнити.
Maistora52:
Весела Коледа! Бъдете живи и здрави, и все по успешни в "битката" за усвояване на СЕ!
Специални благодарности към Locco, за извеждане на първоначалната спецификация на елементите в схемата на Андрей! - които елементи са както и очаквах.
Чудно ми е едно - защо "програмната платка" не е включена във веригата "генератор-инвертор-лампи", а само я показва, и я оставя отстрани?!
Остава още да гадаем!
Благодаря и на Velektra за мненията. Трябва да отбележа обаче следното: Бединката работи и с плоски бобини - пробвал съм - макара с фи външно 60мм, фи на вътрешния отвор 20мм, и височина 20мм. Просто задължително е да има сърцевина - това е. Пробвал съм за сърцевина и плътно желязо, от арматура, и болт - при това доста по-дълъг от височината на макарата - винаги работи, и параметрите на тоците не са кой-знае колко различни - това като контрапункт на истерията около помеднените електродни жила. Става и с ламели от траф, прави и Ш-образни.
Остава въпросът със Схемата!
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия