Още в първото изречение на начален пост написах че не съм спец по ОС! Не се смятам че съм спец и по хардуер! До сега обаче съм се справял с всички проблеми сам по Win-a без чужда помощ. Къде интуиция, къде четене по форуми, информация има.
Няма нужда да си спец, Кузмов, нито софт-, нито хардуерен. Просто трябва да приемеш различната структура на ОС - ядро, Х сървър, графично обвивка и т.н. Отделно файловата система и факта, че тя сама се грижи за почти всичко около поддръжката. Няма дискове C, D...няма дефрагментация, няма регистър, чистене и т.н. Е, има и неща за ръчно почистване при желание за добра хигиена. Всички действия на системата се пишат в лог файлове, което страшно помага при проблем.
Линукс дистрибуциите много дръпнаха в последните години. Вече много рядко се налага да се редактират текстови файлове с настройки на нещо си. И да се наложи не е драма, всичко е описано кое-как-защо. Относно адаптивността, хмм...според мен по-важно е да оцениш какво получаваш от ОС - куп графични среди с различни екстри и шарении, тотални настройки на външния вид и поведението на средата - теми, джамове, икони, курсори, цветове. В добавка получаваш практически готова за работа система с инсталирани всички необходими приложения за нормална ежедневна работа, подредени по категории в удобно меню. Тук трябва да се отбележи и пакетната система за инсталация през т.н. пакетен мениджър. Всички налични пакети на приложения ги виждаш на едно място със съответното описание кое какво и за какво е. Удобство - Да, свобода - Да и най-вече СИГУРНОСТ в мрежата. Преставаш да се притесняваш за буболечки и да товариш системата си с тъпи и енергосмучещи антивируси и подобни. Ако те гони параноята може да си пуснеш и защитната стена.
При желание да следиш състоянието на железарията може да си изкараш инфо за заети ресурси, натовареност, темпаратура и др. подобни. Езикови настройки, клавиатурни подредби - няма грижи. Автоматично се разпознават и монтират външни памети, камери и подобни. Сървъри, локални мрежи, споделяне...а стига, че фанах артроза.
Пресен пример - тия дни инсталнах на едно приятелче връз стар лаптоп Линукс и Вин ХП за работа с програми за архитектурно проектиране. Човекът е пълен невежа в материята, но беше учуден как само за 20-на минути успях да му сложа завършена система, без да ровя в мрежата за драйвери и допълнителен софт. Всичко тръгна от раз, даже WiFi и видео картите. Пича първо гледаше малко странно, после се престраши да цъкне това-онова и накрая установи възторжено, че било много лесно и удобно. Сега някой ше каже що съм си играл с дъртото ХП?.. Ами, щото е по-леко и човека с него си е свикнал. Можех да му цвъкна една виртуалка, но щеше да е прекалено голям удар по психиката и консерватизма му. Като посвикне може да пробваме и това.
Та така, колега Кузмов, няма нужда някой да ти препоръчва Линукс, той сам ще го направи, но трябва да пробваш, да почетеш първо, после да поцъкаш и нещата ше си дойдат на мястото.